• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Vegán lazac répából

2020-10-14 Írta: Andrási Nóra 17 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Ha még nem hallottál a répa lazacról, akkor talán nem is érted, hogy ha csak növényeket eszünk, akkor miért főzök fából vaskarikát (répából lazacot)? Ha pedig már ismerős a vegán lazac ötlet, akkor talán furcsának találod, hogy pont most írok róla… A helyzet az, hogy répa lazacot évekkel ezelőtt kóstoltam először Stőhr Gréta Great Bistrojában (ha még nem voltál, feltétlenül menj el!), és azóta terveztem (halogattam), hogy itthon is készítek ilyet. Na nem lett pont ugyanolyan, de a krémsajtommal olyan jól megvannak, hogy abszolút megérdemel egy saját bejegyzést.

Vegán lazac répából |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Vegán lazac?!

Felmerül a kérdés, hogy ha csak növényeket eszünk, akkor ugyan miért szeretném szegény répát lazaccá változtatni? Nos, a helyzet az, hogy nagyon ritkán kívánok meg valami „utánzatot”, de néha rám tör valami nosztalgia, és olyankor kifejezetten jólesik efféle találós kérdésekkel foglalkoznom. Bár ezúttal nem nagyon kellett törnöm a fejem: tele a világháló vegán lazac ötletekkel (‘vegan lox’ keresőszóra érdemes rápillantani). Átböngésztem néhányat, és pár próbálkozással megtaláltam azokat az arányokat, amik számomra a legjobbak.

Számomra igazi korszakalkotó felismerés volt, hogy az, amit „halszag”-ként azonosítunk, igazából algaszag, sőt, omega-3 zsírsav illat: a jellegzetes aromáért ugyanis az omega-3 zsírsavak felelősek, amelyeket a halak is algákból (növényekből ugye…) vesznek magukhoz, a ragadozó halak pedig a növényevő halakból, ésatöbbi. Ha érzékenyebb az orrod, akkor még a frissen darált lenmag is haloványan halszagú! (Ő is gazdag omega-3 zsírsavakban.)

Vegán lazac répából |mindenmentes.hu

Pont olyan..?

Nem, nem lesz pont olyan, mint az igazi füstölt lazac (varázsló nem vagyok…), de elég jól hozza az élményt: halízű, füstös, a színe stimmel, és még az állaga is elég jól hozza a halét. Szóval kóstold meg bátran! 😉

A páclébe a többi receptemhez képest meglepően sok só kell, bár a teljes értékű növényi étrendben kerülnénk a sót, ezért nem is írtam ki a címbe, hogy TÉNÉ. Az álláspontom ezzel kapcsolatban, hogy az eredeti füstölt lazac sós, úgyhogy nem nagyon tudom sómentesen utánozni, ill. a páclét nem isszuk meg, tehát különösebben nem izgulok miatta. 😀

Vegán lazac répából |mindenmentes.hu

Vegán lazac répából

Szerző: Andrási Nóra
Vegán lazac egyszerűen, otthon: füstölt lazac ízű és állagú szeletek répából.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 1 hour hr
Főzési idő 12 hours hrs
Össz. idő 13 hours hrs
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 4 adag
Energia tartalom 26 kcal

Hozzávalók
 

  • 2 nagy répa
  • 1 dl csicseriborsó főzőlé
  • 1 tk só
  • 2 db alga lap
  • 1 tk almaecet
  • 1 tk folyékony füst*
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A répákat mosd meg és dörzsöld be sóval. (Nem kell meghámozni.)
  • Süsd őket 200 fokos sütőben egy órát, majd hagyd kihűlni.
  • Turmixold össze a páclé hozzávalóit: a csicserilevet, sót, alga lapot, almaecetet, folyékony füstöt.
  • Amikor kihűltek a répák, zöldség hámozóval vágj belőlük hosszú, vékony szeleteket.
  • A répa szeleteket alaposan forgasd össze a páclével, tedd légmentesen záró dobozba, és hagyd a hűtőben érni egy éjszakát.

Megjegyzések

*Ha más folyékony füstöt használsz, mint amit itt linkeltem, akkor abból valószínűleg más mennyiség kell, kóstolj! (A páclének erősen füstös ízűnek kell lennie.)

Tápérték információ

Adag: 1 adagKalória: 26kcalSzénhidrát: 6gFehérje: 0.55gZsír: 0.15gRost: 1.7g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

 

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: reggeli, répa, TÉNÉ, útravaló, vacsora

Előző bejegyzés « Édesburgonyás brownie (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Következő bejegyzés Egy nap teljes értékű növényi étrend – ősz »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Horváth Kriszta mondta

    2020-10-14, 3:42 du.

    5 stars
    Nóri te gondolatolvasó vagy 🙂 Kb 1 hónapja keresgélek répalazac ügyben és tessék.. Elindultam répát venni 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-10-15, 3:27 du.

      😀

      Válasz
      • Anira mondta

        2020-10-17, 2:21 du.

        4 stars
        Minek répából lazacot kreálni? 1 csillagot sem ér,hiába „trendi” ez most

        Válasz
        • Andrási Nóra mondta

          2020-10-17, 3:48 du.

          Számos oka lehet, amiért ez valakinek jó ötlet, de ha nem akarod, akkor neked nem kell! 😀
          Azért lehúzni egy receptet, mert nem tetszik az ötlet… Szemben azzal, ha mondjuk nem sikerül… #facepalm #színvonal

          Válasz
  2. Gáspár Éva mondta

    2020-10-14, 4:05 du.

    Egy ilyen receptnek nagy előnye még, hogy sokkal kevesebb veszélyes méreganyagot, higanyt, dioxint, műanyagszármazékokat antibiotikumokat és egyebeket tartalmaz, mint a tenyésztett norvég vagy akár a vadlazac. Most olvastam egy friss német tanulmányt a tengervizek és óceánok szennyezettségéről. Nagyon rosszul érintettek a konkrét adatok mert rendszeres halfogyasztó vagyok illetve egy héttel ezelőtt még az voltam. 🙁 Most, hogy végignéztem a halászati körzeteket ahonnan Magyarországra halat szállítanak már teljesen elment a kedvem a halfogyasztástól…maradok a nagy tisztaságú halolaj kapszulánál, még ez a legjobb megoldás és a lenmag.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-10-15, 3:29 du.

      Igen, gondolkodtam, hogy írok erről az oldaláról is… 🙁
      A legjobb megoldás a lenmag és a növényi omega-3 kiegészítő, itt írtam róla. 😉

      Válasz
  3. Fitosné Szakály Gabriella mondta

    2020-10-15, 7:09 de.

    4 stars
    Szeretném megkérdezni tőled, hogy a csicseriborsó lé helyett tudnál-e valami mást ajánlani, ugyanis arra érzékeny vagyok. Köszönöm szépen

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-10-15, 3:29 du.

      Bab főzőlé is jó lehet, de sima víz is – a csicserilé a „halas-nyálkás” élményt hivatott visszaadni.

      Válasz
  4. Nikolett mondta

    2020-10-22, 4:49 du.

    5 stars
    Nagyon jól hangzik, egy próbát megér.
    Ezen kívül még kacérkodom a répabacon-el is (carrot bacon címszóval találtam receptet).
    Esetleg azt próbáltad már?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-10-26, 7:15 de.

      Még nem hallottam róla, úgyhogy nem. 😀

      Válasz
  5. Suzie mondta

    2020-10-23, 8:03 de.

    5 stars
    Őszintén szólva, nagyon felvillanyozott az ötlet, mert szerettem a füstölt lazacot. Elkészitettem, igazából nem nagyon emlékeztetett az „igazira’, de pizzára kitünő volt. Már ezért is megérte a fáradságot. Köszi szépen az ötletet!

    Válasz
  6. Viola Molnar mondta

    2020-11-09, 11:51 du.

    Kedves Nóri!

    Megadnád kérlek milliméterben vagy centiméterben a Nori lap méreteit?
    Köszi
    Vio

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-11-11, 3:24 du.

      21,5×21,5 cm 🙂

      Válasz
  7. Marcsi mondta

    2020-12-02, 3:34 du.

    Imádlak Nóri, eszméletlenül kreatív vagy és ezt imádom benned!
    Bár nem vagyok (még teljesen) vegán, de ki fogom próbálni <3

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-12-03, 2:53 du.

      <3

      Válasz
  8. Ildikó mondta

    2021-12-06, 9:21 du.

    5 stars
    Szerinted édesburgonyával is működhet?
    Bár az talán túl édes lenne, egy “halas” étel helyettesítésre

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-12-07, 7:58 de.

      Szerintem nem. Éppen azért, mert túl édes, és törne is.

      Válasz
4.67 from 6 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.