Egy könnyen elkészíthető gasztro ajándék ötletet szeretnék mutatni az idei utolsó bejegyzésemben, ami egyben egy remekül testre szabható granola alaprecept is – mutatom, mire érdemes figyelni. 😉
Korábban el sem tudtam volna képzelni a granolát, mint műfajt egy jó adag kókuszzsír nélkül (mert attól lesz ropogós, nem? 😀 ). Most már ezen is csak mosolygok: bizony, ez a granola egy csepp finomított olaj nélkül, hozzaádott cukroktól mentesen készül. Isteni reggeli lehet házi növényi joghurttal (ez a kedvencünk) és szezontól függően friss vagy sült gyümölcsökkel, de magában is szoktuk nassolni és simán növényi tejjel vagy kása tetején is el tudom képzelni.
TÉNÉ granola kisokos
Gabonák. Látni fogjátok, hogy hajdinát is tettem ebbe a granolába, pedig egyébként rettentően nem szeretem a pirított hajdinát, de kiderült, hogy így sütőben sütve meg finom… Szóval kísérletezzetek bátran más gabonák pelyheivel is (olyannal, ami lapított vagy vágott, nem lisztből készült!).
Magok. Szándékosan az apróbb szemű magokat választottam, mert kiderült, hogy a gyerekeim nem szeretik benne a nagy magokat (tökmag, mandula), így maradt a napraforgó- és szezámmag, ezek viszont nagyon mennek – a szezámmagból feketét is vettem, hogy „pöttyös” legyen. 🙂
Magvaj és szirup. Ők tartják össze a granolát: ezzel a mennyiséggel egy gyakorlatilag teljesen egybesülő nagy granola tömböt kapsz, amit aztán igény szerint törhetsz kisebb darabokra. Én így szeretem. 🙂 Ha a boltiaktól megszokott, morzsásabb állagra vágysz, akkor használj feleannyi magvajat és szirupot, mint amit a receptben írtam!
Bármilyen magvaj jó: mogyoróvaj, kesuvaj, mandulavaj, tahini… A szirupok közül is bármi működhet, azért javaslok datolyaszirupot, mert az egyetlen teljesen TÉNÉ megoldás (ha csak datolyából és vízből, szűrés nélkül készül). Ha cukormentesen szeretnéd készíteni, akkor használj nyírfacukor szirupot: kb. 3 evőkanál nyírfacukorból és 2 evőkanál vízből forrald össze.
A sok mag és magvaj miatt ez egy TÉNÉ-hez képest meglepően zsíros recept. Ha csökkenteni szeretnéd ezt a természetes zsírtartalmat, akkor használj kevesebb magvajat (ahogy feljebb írtam),és/vagy cseréld a magok egy részét is gabonákra.
Fűszerek. Bármiféle fűszer nélkül is finom – csak a szezonalitás miatt „színeztem” mézeskalácsosra, egyébként bármivel készítheted, ami számodra szimpatikus (csak fahéj, vagy vanília stb.).
Gyerekekkel is sima ügy elkészíteni, mivel gyakorlatilag csak összekeverni kell… 🙂 Egy polcon heverő befőttes üveget felöltöztetve és megtöltve szuper ajándék a nagyszülőknek, barátoknak, ami tuti nem fog a polcon porosodni! 😉

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Hozzávalók
- 100 g magvaj kesuvaj, mandulavaj, tahini vagy mogyoróvaj
- 100 g datolyaszirup
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt gyömbér
- 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
- 30 g kókuszreszelék
- 140 g magkeverék napraforgó, szezámmag, fekete szezámmag
- 50 g hajdina
- 100 g nagyszemű zabpehely
Elkészítés
- Egy kisebb lábosban langyosítsd meg a magvajat és a szirupot, hogy lágyabb legyen. (Ne forrósítsd! Csak lágyuljon meg.) Keverd bele a fűszereket is.
- Mehet bele a kókuszreszelék, a magok és a hajdina, zabpehely is.
- Terítsd szét egy kibélelt tepsiben kb. 1 cm vastagon, és süsd 160 fokos sütőben légkeveréssel 20 percig.
- Amikor kihűlt, számodra tetszetős méretű darabokra morzsolhatod.
Szia Nóra!
A hajdinával csinálsz valamit? (Pl megfőzöd vagy hajdinapelyhet használsz?) Vagy ez tényleg száraz hajdina megsütve?
Ez tényleg csak száraz hajdina megsütve.
Köszönöm!
Szia, felkeltette az érdeklődésemet. Eddig nem igazán érdekelt Holnap el is készítem. Köszönöm.
Kis érdekesség, megkérdeztem a chat GDP:
A granola története kifejezetten érdekes, mert egyszerre kapcsolódik az egészségtudatos mozgalmakhoz és az amerikai gasztronómiához.
Eredete
• 19. század vége, USA:
A granola elődjét James Caleb Jackson orvos és táplálkozási reformer találta ki az 1860-as években.
• Ő volt az első, aki egy teljes kiőrlésű gabonából készült, sütött-morzsolt ételt készített, amit granula-nak nevezett.
• A célja az volt, hogy egészséges, vegetáriánus táplálékot adjon betegeinek a New York állambeli szanatóriumában.
• Dr. John Harvey Kellogg (a híres cornflakes atyja) szintén készített egy hasonló terméket, szintén granula néven. Jogvita alakult ki a névhasználat miatt, így Kellogg átnevezte a saját változatát “granola”-ra.
Elterjedése
• A granola hamar az egészséges életmód szimbóluma lett Amerikában, különösen a vegetáriánus közösségekben.
• Az 1960–70-es évek hippimozgalma alatt újra népszerű lett, amikor a természetes, házi készítésű ételeket és a müzliszerű reggeliket keresték.
• Ekkor vált igazán ismertté a zabpehely, magvak, aszalt gyümölcsök, méz és juharszirup keverékeként, amit megsütöttek, majd ropogósan fogyasztottak.
Hagyomány és kultúra
• A granola szorosan kapcsolódik a “back to nature” mozgalomhoz, vagyis ahhoz az életérzéshez, amikor az emberek a természetközelibb, tisztább étkezést keresték.
• Az USA-ban a “granola” szó idővel szlengként is bevonult: gyakran így nevezték azokat, akik természetközelibb, alternatív életmódot folytattak.
Mai helyzete
• Ma a granola világszerte elterjedt, főként reggeli müzliként, joghurthoz vagy smoothie bowl-hoz fogyasztva.
• Sokféle hagyománya van: egyes helyeken mézzel, máshol juharsziruppal édesítik, a magvak és aszalt gyümölcsök variációi pedig kultúránként változnak.
Tehát a granola amerikai találmány, de gyökerei az egészségmegőrző, természetközeli mozgalmakhoz kapcsolódnak.