Ez a történet úgy kezdődött, hogy egy nap a gyerekeim megkérdezték tőlem, hogy mi az a gulyásleves? 7 és 10 évesek voltak ekkor. Hupsz! Egyébként mielőtt TÉNÉ-re váltottunk volna, szerettem a gulyást – apukámmal főztük rendszeresen bográcsban. Ahogy növényevők lettünk, sokáig nem hiányoztak a hagyományos ízek, majd amikor mégis, és egyre több korábbi ételt „ténésítettem”, a gulyás valahogy pont kimaradt – mostanáig.
Ha magyar az anyanyelvük, nyilván elengedhetetlen, hogy tudjanak gulyást főzni, így villámgyorsan orvosoltam ezt a kis malőrt, és másnap főztem egy jó nagy lábos babgulyást. Teljesen hozta a gyerekkorom ízvilágát. Nem kis meglepetésemre pikk-pakk el is fogyott, még a válogatós gyerekeim is kitörölték a tányérjukat!
Sokszor kérdezik tőlem, hogy „és mit főztök, amikor bográcsoztok?”, ezért arra gondoltam, miért is ne osztanám meg itt is a receptet… Persze felmerült bennem, hogy babgulyást főzni mindenki tud, úgyhogy minek, de még élénken emlékszem arra, hogy több végtelenül egyszerű főzelék receptem is milyen népszerű lett, úgyhogy arra jutottam, elfér a TÉNÉ receptjeim között egy gulyás is!
Vegán gulyás – TÉNÉ babgulyás
Eléggé adta magát a megfejtés, hogy a klasszikus babgulyást fogom „ténésíteni” (Vagy gulyátlanítani?) Ez a leves is jó példája annak, hogy a hagyományos ételeink ízélménye valójában szinte teljesen a fűszerezésen múlik… Ha jól ízesítjük, egy csak babból készült gulyás is simán hozza a megszokott ízvilágot.
Vegán gulyás főzéséhez egy extra tippem van: ha az őszi-téli időszakban készítitek, érdemes belefőzni egy darab sütőtököt is: ad egy „marhahús” jellegű ízt a levesnek. Most nyár van, így enélkül készült, de télen sütőtökkel készül nálunk a „Riska öröme” gazdag zöldségleves is, és biztos vagyok, hogy a téli gulyásaimat is így fogom készíteni.
Merthogy a gyerekeimnek annyira ízlett, hogy muszáj lesz a palettán tartanom… Nem is bánom egy kicsit sem.
Nyáron bográcsban, ősztől tavaszig nagy lábosban is remekül kivitelezhető. Íme a (rettentően egyszerű) recept:

Vegán babgulyás (TÉNÉ)
Hozzávalók
- 2 fej vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 2 tk őrölt kömény
- 1 ek őrölt paprika
- ½ ek füstölt paprika
- 2 ek darált paprika (Anna vagy Pista)
- 1 ek sűrített paradicsom
- 500 g tarkabab
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 3 szál sárgarépa (kb. 400g)
- 3 db krumpli (kb. 400g)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 ek sómentes levesízesítő fűszer (szárított zöldségkeverék)
- 1 szál zellerzöld
- 1 csokor petrezselyemzöld
- olívaolaj
- só
- bors frissen őrölt
- házi "teljesértékűföl" a tálaláshoz
Elkészítés
- A babot előző este beáztatjuk, másnap leöblítjük és kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük (kb. 40-60 perc).
- Közben készítsük elő a zöldségeket: tisztítsuk meg és kockázzuk a hagymát, paprikát, paradicsomot, krumplit, és vágjuk apróra a fokhagymát.
- Pár csepp (kb fél kiskanál!) olívaolajat melegítünk egy legalább 5 literes lábosban.
- Amikor forró, rádobjuk az apró kockákra vágott hagymát, és kevergetve addig sütjük, amíg megpuhul. (Ha le akar tapadni, kb fél deci vizet teszünk alá, és ha elfőtt, pótoljuk, amíg szükséges.)
- Mehet a hagymára a kis kockákra vágott paprika és paradicsom is.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, öntsük egy kis vizet alájuk és tegyük a hagymára a paprikát, paprikakrémet, sűrített paradicsomot, őrölt köményt.
- Keverjük át jól, forraljuk össze (mindig legyen alatta kevés folyadék!) és öntsük fel a babbal (főzőlevével együtt).
- Amikor felfőtt, tegyük a lábosba a kockára vágott petrezselyemgyökeret, répát, krumplit, és a zellerzöldet is. Mehet bele a babérlevél, felszeletelt fokhagyma, levesízesítő keverék, só, bors ízlés szerint.
- Öntsük fel annyi vízzel, amennyi egy ujjnyira ellepi, és főzzük fedő alatt, forrástól számított 40 percig.
- Amikor megfőtt, együk ki belőle a zellerzöldet és szórjuk meg a tetejét apróra vágott, friss petrezselyemzölddel.
- Házi TÉNÉ "tejföllel" és friss kenyérrel tálaljuk.
Vélemény, hozzászólás?