• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Gofri 1. – cukor-, tej- és gluténmentes, teljes kiőrlésű, szteviával

2013-03-23 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Néhány hete beszámoltam arról a facebook-oldalamon, hogy szert tettünk egy gofrisütőre.

Azóta már többféle összeállítást is kipróbáltam, és a kísérletezgetés egyre több kérdést vet fel. Ezeket meg is kérdeztem Tőletek itt a blogon (jobb felső sarok, ugye szavazol?) és egy facebook-szavazáson is. Mégpedig: milyen a jó gofri? Ropogós vagy lágy és puha? Több megválaszolandó kérdés is van még a gofri-ügyben, de addig is, amíg tovább kísérletezek, itt az első gofrim, glutén és cukor nélkül, teljes kiőrlésű lisztekből.

Gofri 1. - cukor-, tej- és gluténmentes, teljes kiőrlésű, szteviával


Hozzávalók 3 db-hoz:

25g hajdinaliszt

30g rizsliszt

70g barna rizsliszt
1/2 kk. szódabikarbóna
1/2 kk. őrölt fahéj

20g olvasztott vaj/kókuszzsír
200 ml víz
1 tojás
75g cukornak megfelelő folyékony édesítőszer / 25-30 csepp sztevia szirup (sötétbarna)

Ezt a változatot sütöttem már folyékony édesítőszerrel és szteviával is. Z nem vette észre a különbséget, ezzel átment a szteviás édesítés is a tűzkeresztségen. Azért írom csak 3 db-hoz a hozzávalókat, mert ez a legkisebb mennyiség, ami még jól összemérhető (a tojás miatt), ha többet szeretnétek sütni, nyugodtan vegyétek mindennek a többszörösét. A fahéj nem túl markáns a gofriban, csak azért kell bele, hogy ellensúlyozza a hajdina és a barna rizsliszt ízét.

1. Előbb keverjük össze külön keverőtálban a folyékony hozzávalókat: olvasztott vaj/kókuszzsír, víz, tojás, édesítő/sztevia.
2. Egy másik tálban keverjük össze a liszteket a szódabikarbónával és a fahéjjal.
3. A folyékony keveréket alaposan keverjük hozzá a szilárdakhoz, és már süthetjük is.

Gofri 1. - cukor-, tej- és gluténmentes, teljes kiőrlésű, szteviával

4. Az én gofrisütőm 5 fokozatú, én a 4,5 fokozaton szoktam sütni 3-5 percig a gofrikat, attól függően, hogy puhábbat vagy ropogósabbat szeretnénk.

Gofri 1. - cukor-, tej- és gluténmentes, teljes kiőrlésű, szteviával

Ez az első, igazán jól sikerült receptem, barátokon is tesztelve, és pillanatok alatt elfogyasztva. Egyetlen hibája az én szememben, hogy a 3db összesen kb. 94g szénhidrátot tartalmaz, ami 31g CH/db. Ugyan így is belefér a vacsorámba egy gofri cukormentes mogyorókrémmel, és/vagy egy kávéskanál lekvárral (65% gyümölcstartalmú lekvár, és nem púpos az a kiskanál), még dolgozom a szénhidráttartalom csökkentésén. Persze ez is hozzáállás kérdése, a gofrisütő leírása szerint a képen 5db szív alakú gofri van, így már csak kb. 6g CH/db… 🙂

Gofri 1. - cukor-, tej- és gluténmentes, teljes kiőrlésű, szteviával

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, desszert, gofri, vacsora

Előző bejegyzés « Piros bogyós muffin szteviával, mindenmentesen
Következő bejegyzés Gluténmentes, teljes kiőrlésű házi tészta »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2013-06-21, 5:39 du.

    Szia!

    Szeretnék érdeklődni, hogy ha por alapú szteviát használok, akkor milyen mennyiség szükséges?

    köszönöm

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-06-21, 5:42 du.

    Szia!
    Kb. 1/2 csapott kávéskanál, vagy egy bő késhegynyi sztevia por kell. Nagyon kevés, ezért csak ilyen pontatlanul tudom megadni. Konyhai mérlegen nem is lehet mérni. Eddig az a tapasztalatom, hogy idővel ráérez az ember, hogy mennyi az annyi, de eleinte lehet, hogy nem lesz elég édes, vagy pont hogy túl édes lesz. Türelem… 🙂

    Válasz
  3. Edith Bbits mondta

    2013-06-30, 1:02 du.

    Szia. Ezt szeretném elkészíteni, viszont a hajdina lisztet nem nagyon szeretem és a gyerekek sincsenek sajnos oda érte. Mivel tudnám helyettesíteni szerinted, hogy ilyen szép gofrikat kapjak mégis?

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-06-30, 1:06 du.

    Szia! Ezt a keveset szerintem alig lehet érezni, de ha nem szeretitek, szerintem próbálj helyette barna rizslisztet. Lehet, hogy egy árnyalatnyival több folyadék kell majd hozzá.
    Üdv, Nóri

    Válasz
  5. ancsa mondta

    2013-11-26, 4:57 du.

    hú ez nagyon jól néz ki, asszem kipróbálom kókusz és mandulaliszttel – nekünk a hajdina nem jött be, begörcsölt tőle a gyomrunk pedig csak laktózérzékenyek vagyunk…

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-11-28, 4:47 de.

    Ha a hajdinát kicseréled mandula- vagy kókuszliszttel, az működhet, de a rizsliszteket (nagyrészt) hagyd meg, különben nem lesz ami összetartsa a tésztát… 🙂

    Válasz
  7. Ica mondta

    2013-12-15, 6:43 du.

    Köszönjük ezt a finomságot!
    Ma kipróbáltuk ezt a receptet. Nagyon finom volt. Kevesebb vizet teszek bele legközelebb, mert kicsit híg lett, ezért most rizsliszttel sűrítettem. Mandulatejjel is kipróbáltad már?

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-12-15, 7:45 du.

    Siker. 🙂
    Madulatejjel nem próbáltam: mindig csak "simán", tej nélkül készítem.

    Válasz
  9. Ivett mondta

    2014-05-04, 7:37 du.

    Szia Nóri!
    Nagyon örülök az oldaladnak, sokat segít! Glutén, tejtermék és cukor-stoppal 'birkózom' – bajban voltam a 'kenyér' helyettesítéssel, mert nem akartam gluténmentes kenyeret, inkább nem szivatom magam, hogy 'másolatokat' csináljak, mert alapból nagyon szerettem a kenyeret. De valami sós mégiscsak kell…
    Hát ezt a gofridat csinálom sóval, kis olívaolajjal és oreganóval 🙂 Nagyon jó, kirándulásra, bringázásra is tudok belőle 'szendókat' csinálni + előre bekeverem a tésztát és akkor sütök belőle, amikor kell, így mindig friss.
    Már tervezem, hogy kipróbálom a kókusztejes lepényedet is, nagyon köszi, hogy megosztod a tapasztalataidat velünk.
    Még biztosan jelentkezem, minden jót Nektek!
    Ivett

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-05-04, 7:38 du.

    Szia Ivett,
    Köszi a sós gofri ötletet… 🙂 Jól hangzik szendvicsnek is, de azért bátorkodom ajánlani a mindenmentes kenyeremet, megtalálod az oldalsávban is, eddig sokaknak ízlett – hátha Neked is fog! 😉

    Válasz
  11. Ivett mondta

    2014-05-04, 7:57 du.

    Jajj abban biztos vagyok… Még meglátom, meddig tartom ezt az elvem 😀 Köszi szépen!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum