• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Gluténmentes tészta körkép IR-es szemmel, 2. rész

2016-10-28 Írta: Andrási Nóra 9 hozzászólás

A gluténmentes tészta körkép 2. részének azt a címet is adhattam volna, hogy „sobaszemle” (ejtsd: ‘szobaszemle’). Ahogy arról az első részben írtam, óriási tészta rajongó vagyok, így nagy örömmel eszméltem rá, hogy mióta lemondtam arról, hogy valaha gluténmentes, IR-barát tésztát kapok a boltokban, mennyi mindennel bővült a piac…

A sok lehetőséget nem tudtam volna egy bejegyzésben bemutatni, ezért a tészták alakja szerint csoportosítottam. 🙂 Az előző bejegyzésben olvashattatok az orsó/fussili formájúakról, ide pedig összeszedek mindent, ami hosszúúú… 🙂 A szélesmetélten és a spagettin kívül ilyen a japán soba (‘szoba’) tészta is. Az előzőekben leírt tésztákból is kapható szélesmetélt és spagetti alakú is, ezekről az előző tesztben olvashattok, és most is bekerültek a bejegyzés végén lévő összesítő táblázatba. Most pedig a sobáról fogok mesélni.

Gluténmentes tészta körkép IR-es szemmel, 2. rész #glutenmentes #IR |mindenmentes.hu

Mi az a soba és miért ilyen érdekes?

A soba egy hagyományos japán tésztaétel: csak hajdinalisztből és vízből készül. A hajdinában található fehérjének is van kis „gluténszerű” tulajdonsága abból a szempontból, hogy mechanikai hatásra (gyúrás) aktiválódik, és összetartja a dolgokat. Így van az, hogy a hagyományos soba csupán hajdinalisztből és vízből, rengeteg kézi munkával készül: gyúrják, gyúrják, gyúrják, a végén nagyon vékonyra nyújtják és kifejezetten erre a célra készült késsel vékonyra szeletelik. Igazi művészet (mint Japánban minden).

Annak idején volt szerencsénk a férjemmel Japánba látogatni (vagyis ő ott dolgozott és nekem volt szerencsém hozzá ellátogatni 🙂 ). Ez még bármiféle diéta előtt történt, amikor megengedhettem magamnak, hogy megegyek dolgokat, amikről fogalmam sem volt, hogy mik. 😀 Így történt, hogy ettünk többféle egytálételt is, ami tésztából, alapléből, és mindenféle feltétekből áll (tojás, sült hús, zöldségek, tengeri herkentyűk). Ezeket kétféle tésztával lehetett kapni: udon (búzalisztből) és soba (hajdinás). Megállapítottuk, hogy a soba „kicsit fura ízű, valami más gabonából készül, maradunk inkább az udonnál”… Ha annak idején tudtam volna, amit ma tudok… 😉

Gluténmentes soba tészta – a szent grál…

Mikor kiderült, hogy gluténmentesen kell tartanom az IR diétát, eszembe jutott, hogy a soba tészta milyen prímán passzolna az étrendembe. Ráadásul a japán út után évekig „honvágyunk” volt a japán konyha után, így végtelen lelkesedéssel vettem a nyakamba a várost, hogy igazi soba tésztát találjak. Egyszerű és nagyszerű megoldásnak tűnt olyan ételhez fordulni, ami „magától” illik a gluténmentes IR étrendbe. Nagyot koppantam, amikor a nagy nehezen felkutatott ázsiai tésztákról sorban kiderült, hogy 8-10-20% búzaliszttel készülnek… 🙁 És akkor a gluténmentes üzemre még nem is gondoltam…

Gyúrtam egyszer házilag is, de nem sikerült túl jól. Lemondtam a dologról. Az elmúlt hetekben jött a fordulat: rátaláltam a King Soba márkájú tészták széles választékára. Négyféle (!) gluténmentes, bio soba tészta készül barna rizs-, köles/barna rizs-, hajdina- és fekete rizs lisztekből, plusz van még ízesített (gyömbéres, wakamés, édesburgonyás) változat is. Világos, hogy hagyományos értelemben csak a hajdinás „az igazi”, de nagyon örültem a választéknak. És a színeknek… 😉

Ahogy minden zöldség finom

Ez a bejegyzés elsősorban a tésztáról szól, és nem arról, ami rajta van, de nem tudom nem megosztani azt az egyszerű „receptet”, amivel mindenféle zöldség pillanatok alatt letehetetlenül finom lesz… Kevés kókuszzsíron arany színűre pirítok 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymát, rádobom a zöldségeket (brokkolit, apróra reszelt káposztát, illetve a képeken répát ás céklát), picit pirítom, átforgatom, 2-3 percet lefedem, majd meglocsolom egy kis pirított szezám olajjal és kevés tamari szójaszósszal. Krónikus zöldséget-nem-evők is úgy villázzák a répát, mintha az életük múlna rajta. 😉

Szuper soba tészták

Ez a tészta teszt kevesebb izgalmat tartogatott, mint az előző: mindegyik szuper minőségű darab, mondjuk legyen is, ha már közel aranyárban mérik… Hajszálvékonyak, mégsem törnek, egy kicsit sem: úgy lobognak a vízben, mint az „igazi” tészták. Leszűrve sem ragadnak vagy törnek. Számomra az volt a legmeglepőbb, hogy nem a hajdinás lett a kedvencem, sőt. 🙂

Jó hír, hogy a fekete rizses kivételével mindegyik tésztának nagyon alacsony a szénhidrát-tartalma a műfajhoz képest (65g CH / 100g). A zacskóban a tészták 3 csinos kis kötegben vannak, és a 65g CH/100g tésztákból így egy köteg éppen 49g CH, egy ebéd. Pillanatok alatt: 5-6 perc főzéssel elkészülnek.

Barnarizs soba

Bár a neve barna, ennek a színe volt a legvilágosabb a tészták közül. Az íze teljesen semleges, mellékíz mentes.

Gluténmentes tészta körkép IR-es szemmel, 2. rész #glutenmentes #IR |mindenmentes.hu

Barnarizs-köles soba

A kölesliszt csak ici-picit érezhető a tészta ízén: a színében látszik egy kicsit, illetve a főzővíz is habzott egy kicsit, mint az Éden kölestésztáinál, de sokkal kevésbé, nem kellett félnem, hogy kifut.

Gluténmentes tészta körkép IR-es szemmel, 2. rész #glutenmentes #IR |mindenmentes.hu

Hajdina soba

A meglepetés az volt, hogy éppen ez, „az igazi” soba nem ízlett igazán egyikünknek sem. Pedig egyébként szeretem a hajdinát: süteményeket, palacsintát sütök a lisztjével, köretnek is használom, és valahogy mégsem. Ezzel persze még nem akarok senki elrettenteni a kóstolástól: egyéni ízlés kérdése.

Gluténmentes tészta körkép IR-es szemmel, 2. rész #glutenmentes #IR |mindenmentes.hu

Fekete rizs soba

És végül, de nem utolsó sorban az aktuális kedvencem. Mert hát FEKETE tészta, milyen jól néz már ki… Ennyi. Sajnos pont ennek a szénhidrát-tartalma a legmagasabb a soba tészták közül (76g CH /100g), mégis tuti biztos, hogy ezzel fogok majd valami tartalmas soba tál receptet készíteni, mert olyan jól mutat. 🙂

Gluténmentes tészta körkép IR-es szemmel, 2. rész #glutenmentes #IR |mindenmentes.hu

Foglaljuk össze

Az összehasonlítás kedvéért a táblázatba bekerültek az előző bejegyzésben bemutatott tészták szélesmetélt/spagetti változatai is. A táblázatban szereplő valamennyi tészta gluténmentes, gluténmentes üzemben készül és IR diétában is fogyasztható.

CH (g/100g)Ár (Ft/kg, 2016.10.)Hol kapható?
King Soba barnarizs tészta644936itt
King Soba köles-barnarizs tészta654936itt
King Soba hajdina tészta645404itt
King Soba feketerizs tészta765404itt
Pasta D'Oro szélesmetélt79938Itt
Pasta D'Oro spagetti79938itt
Éden köles szélesmetélt662935itt
Éden quinoa szélesmetélt624745itt

Ami engem illet, olasz ízvilágú tésztaételekhez továbbra is maradok a köles/quinoa/kukorica fussilinél, de alig várom, hogy visszakerüljenek a családi étlapra a forró, laktató misos, leveses tálak. 🙂

Gluténmentes tészta körkép IR-es szemmel, 2. rész #glutenmentes #IR |mindenmentes.hu

Hasonló bejegyzések:

Céklapestos tészta padlizsángolyókkal

Gluténmentes tészta körkép IR-es szemmel, 1. rész

Kategória: Egyéb, gluténmentes Címkék: tészta

Előző bejegyzés « Sütőtökös hajdina „rizottó”
Következő bejegyzés Sütőtökös éjszakai zabkása – főzés nélkül »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Csiszár Mária mondta

    2016-10-28, 10:49 de.

    Köszönöm, hogy megosztottad ezt a sok tudományt :). Én a Hunorganic kft. mindenmentes Naturbit MIMEN tésztáit használom, melyek csicseriborsólisztből készülnek tápióka keményítővel.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-28, 9:51 du.

      Hallottam róluk, de a 40% tápióka keményítő miatt nem jók IR diétában.

      Válasz
  2. Judit mondta

    2016-12-19, 7:41 du.

    A Healthy Gourmet lenes száraztésztái 29 Ch-t tartalmaznak csak, szóval ha valaki IR-esként is értékelhető mennyiséget akár enni tésztából, akkor ezt ajánlom.

    Válasz
  3. Alexandra mondta

    2017-01-03, 12:10 du.

    Kedves Nóri!

    Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a tészták vegánok is? Ha nem, van olyan ami ezeken felül vegán is pluszban? Ráírva egyikre sincs (amiket néztem) , de az összetevők alapján azt gondolnám, hogy igen…
    Köszönöm a válaszod!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-03, 10:37 du.

      Szia,
      úgy emlékszem, hogy az Éden tésztákon van valamilyen V-s szimbólum, de most pont nincs itthon, hogy pontosan megnézzem. Az összetevők alapján mindnek annak kell lennie.

      Válasz
  4. Kristóf Róbert mondta

    2020-04-10, 6:09 de.

    Mi a véleményed az ‘üvegtésztákról? A mungo-babosat, a canna lisztből készültet és a konjak liszteset próbáltam ki. Nagy kedvencünk a az első kettő, nekem ízlik a harmadik is.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-11, 3:17 du.

      Elég feldolgozott dolgok, mivel keményítőből készülnek. Ezzel együtt alkalomszerűen mi is esszük, szeretjük. 🙂

      Válasz
  5. Kiss Ágnes mondta

    2020-04-25, 12:51 du.

    A Pasta d’Oro tészta összetevők alapján kukoricaliszt és víz, ha jó látom. Ez IR barát?
    Köszönöm ha válaszolsz.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-27, 12:57 du.

      Nem igazán, mert a kukorica liszt magas GI… Inkább a hajdina tészták jók.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum