• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Céklapestos tészta padlizsángolyókkal

2016-10-10 Írta: Andrási Nóra 9 hozzászólás

2019. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Úgy éreztem, hogy a gluténmentes tésztakörkép fussilis epizódja és a tejmentes parmezán recept után időszerű lesz egy tésztaétel is. 🙂 Első körben a paradicsomszószos spagetti jutott eszembe a húsgombócokkal, amiket a Disney rajzfilmben görgetnek a szerelmes kutyusok… Aztán ahogy szövögettem az elképzeléseimet, a spagettiből fussili lett a múltkori tésztás bejegyzés nyomán, a paradicsomszószból pedig céklapesto, mert a paradicsomszósz nem túl izgalmas, B sosem volt igazán nagy rajongója, ellenben a cékla nagy sikert arat mifelénk ezen az őszön.

Céklapesto: pesto egy kicsit másképp, olasz ízvilágú fűszeres padlizsángolyókkal - gluténmentes, tejmentes, vegán tésztaétel. |mindenmentes.hu

Céklapesto

A pesto hagyományosan fenyőmagokból, bazsalikomból, olívaolajból, parmezánból készül. Sokat törtem a fejem, hogy minek nevezzem ezt a céklás-diós krémet, mert egy szósznál sűrűbb, és az állaga miatt is a céklapesto tűnt a legtalálóbbnak. A céklás cumót egyébként fő kóstolóm és jobb kezem a konyhában (B, 22 hós) is alaposan megkóstolta: lenyalta a kanalat, majd ‘még!’ felkiáltással visszatunkolta a tálba és ismételte volna végtelen ciklusban, ha közbe nem avatkozok. 🙂

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy Znél nem aratott maradéktalan sikert a céklapesto: eleve hátrányból indult, mert ő nem igazán szereti a tésztaételeket.

HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:

E-mail *

Adatkezelési tájékoztató

Az adatkezelési tájékoztatót *
megismertem és elfogadom.

Padlizsángolyó

Gond nélkül eléldegélnék pár napig csak céklapestos tésztán és padlizsángolyókon. 🙂 Ebben benne van minden, amit mostánban a padlizsánhoz társítani szeretek: aszalt paradicsom, fokhagyma, friss bazsalikom. Így sikerült Z-t is kárpótolnom a tésztaétel miatt.

Céklapesto: pesto egy kicsit másképp, olasz ízvilágú fűszeres padlizsángolyókkal - gluténmentes, tejmentes, vegán tésztaétel. |mindenmentes.hu

5.0 from 2 reviews
Céklapestos tészta padlizsángolyókkal
 
Nyomtat
Előkészület
10 perc
Főzési idő
30 perc
Össz. idő
40 perc
 
Céklapesto: pesto egy kicsit másképp, olasz ízvilágú fűszeres padlizsángolyókkal - gluténmentes, tejmentes, vegán tésztaétel.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: tészta,
Konyha: gluténmentes, vegán, olasz
adag: 4 adag
Hozzávalók
  • a céklapestohoz:
  • 1 cékla (300g)
  • 50g dió
  • 1 ek. élesztőpehely (gluténmentes!)
  • ½ kk. balzsamecet
  • ½ kk. citromlé
  • 1 kk. só
  • a padlizsángolyókhoz (12 db):
  • 1 nagy padlizsán (kb. 4-500g)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 aszalt paradicsom
  • 2 ek. kókuszzsír
  • só, bors ízlés szerint
  • 4-5 friss bazsalikomlevél
  • 1 ek. bolhafűmaghéj + 2 ek. víz
  • ½ kk. szódabikarbóna
  • 50g zabpehely*
  • 1 ek. kukoricadara**
  • olajspray
  • tejmentes parmezán (recept itt) ízlés szerint
  • 190g tészta***
Elkészítés
  1. A céklapestohoz apró kockákra vágva főzd meg a céklát, majd turmixold össze valamennyi hozzávalóval.
  2. A padlizsángolyókhoz vágd kb. 1 centis kockákra a padlizsánt, hagyd állni pár percig sós vízben.
  3. Egy mély serpenyőben forrósítsd fel a kókuszzsírt, és futtasd meg rajta az apróra vágott fokhagymát és aszalt paradicsomot. Dobd rá a leöblített padlizsánkockákat, és rendszeresen átkeverve süsd addig, amíg megpirulnak. Vedd le a tűzről.
  4. Közben a bolhafűmaghéjat keverd össze a vízzel. Szórd a serpenyőbe a kukoricadarát és a zabpelyhet, az apróra vágott bazsalikomot, a szódabikarbónát és a vízzel elkevert bolhafűmaghéjat (eddigre zselés lesz).
  5. Keverd össze az egészet, és ha már nem forró, sütőpapírral kibélelt tepsibe formálj belőle golyókat és fújd le olajsprayvel. Süsd grill fokozaton 200 fokon, amíg a tetejük kicsit megpirul.
  6. Főzd meg a tésztát a csomagon található utasítás szerint. Forgasd össze a pestoval, tálald a padlizsángolyókkal, ízlés szerint parmezánnal. Jó étvágyat!
Megjegyzések
* Ha nem ehetsz zabot, bármilyen más pehely is megteszi, pl. gluténmentes hajdinapehely.
** Kukoricadara helyett használhatsz barnarizs darát is.
*** A CH értékeket köles- vagy quinoa tésztával számoltam (a többinek magasabb a CH-tartalma).
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag kalória: 430 kcal Szénhidrát: 50g
3.5.3226

Ha elkészíted, ne felejts el megosztani velem egy fotót Facebookon vagy Instagramon (@mindenmentes)! 😉

Hasonló bejegyzések:

Répakrémleves gyógyító fűszerekkel
Citromos, kurkumás lencseleves (vegán, TÉNÉ)
Vegán rántott hal (TÉNÉ, gluténmentes)
Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, cékla, dió, ebéd, olasz, padlizsán, tészta, vacsora

Előző bejegyzés « Hummusz sült kápiával
Következő bejegyzés Zellerkrémleves almával, dióval (tejmentes, gluténmentes, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Boros Ildikó mondta

    2016-10-11, 9:21 de.

    Szia Nóri!

    Nagyon szeretem a céklát, el is készítem a receptedet, ha segítesz…mivel nekem tilos az élesztő is, azt szeretném tudni, mivel lehet helyettesíteni? Itt milyen funkciót tölt be??

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-11, 1:41 du.

      Szia,
      egy kis sajtos ízt ad, mint a parmezán. Mehet helyette pirított, darált kesu, esetleg napraforgó, de el is hagyhatod, nem létkérdés.

      Válasz
  2. Orsi mondta

    2016-10-11, 1:39 du.

    Szia Nóri!
    A bolhafűmaghéj helyettesíthető vmivel? Esetleg chiamaggal?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-11, 1:41 du.

      Szia,
      lenmaggal is, ez egy megengedő recept, csak tartsa össze valami. 🙂

      Válasz
  3. Zita @The Puur mondta

    2016-10-11, 5:53 du.

    Zseniális recept, imádom a céklát, de még sosem jutott eszembe a pesztó vele kapcsolatban. 🙂 Egyébként meg szerettem volna írni, hogy eddig tudtam tartani magam, mindeddig kétkedve néztem a magtej készítő gépeket, de a legutóbbi cikked a Vegital automatákról annyira meggyőző volt, hogy meg is rendeltük a Kiwi nevű verziót és most teljesen elöntött a várakozás izgalma. 😀

    Válasz
  4. N.Tóth Maria mondta

    2016-11-18, 9:20 de.

    Szia Nóri!
    Fantasztikus “feltaláló” vagy. Sszeretném megtudni, hogy mi a különbség az utifümaghéj és a bolhafümaghéj között? És még valamit: ismerös hallott egy riportot orvostanhallgatóval. Szerinte a kókuszzsír káros a szívre. Azóta nem használom. Sok-sok új találmányt kívánok!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-19, 12:39 de.

      Kedves Mária,
      az útifű- és a bolhafűmaghéj ugyanaz: ugyanannak a növénynek más neve.
      Tudom, hogy az orvostanhallgató mire gondolhatott, de ez ennél összetettebb kérdés. Én kifejezetten az érrendszer egészsége miatt is használom…

      Válasz
  5. Napsi mondta

    2020-04-27, 1:53 du.

    Szia Nóra! Friss PCO-s vagyok és 5 éve coeliákiás. Maga a mennyország a blogod!!! Ez az első recept, amit elkészítettem. Isteni finom lett és nem voltam éhes a következő étkezésemig 🙂 Nagyon hálás vagyok neked a dietetikusom mellett, hogy van minta, ami szerint haladhatok. A padlizsán gombóc sajnos nem állt össze, valószínűleg túl nagyra vágtam, de rászórtam a tésztára, így is finom volt. 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-27, 1:56 du.

      Szuper, örülök, hogy itt vagy! 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!
Friss hajtás életmód változtató program

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2021 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum