• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Hummusz sült kápiával

2016-10-04 Írta: Andrási Nóra 3 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Az egyik kedvenc ételem a hummusz. Egyszerű, csillió féle módon variálható, tápláló, sokféle módon fel tudom használni: pirítósra, sós lepényhez, salátához, mártogatósnak, szósznak valami mellé, ésatöbbi. Most egy őszies, sült paprikás, fokhagymás verziót készítettem.

hummusz-sult-kapiaval-5

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Iza a 160 gramm blogon írt egy bejegyzést a 160 grammos diétában használható szakácskönyvekről, amiben írt az én könyvemről is. Nagyon jót mosolyogtam, amikor kiderült: mindketten ugyanazt a fejezetet lapozgatjuk a leggyakrabban, ugyanis nekem is a „vendégvárók” kencés fejezet a kedvencem. Miért? Mert nagyon gyakran készítek zöldséges szendvicskrémeket, pástétomokat: ezeket eszem rendszeresen vacsorára, és reggelire is, ha megunom a zabkását és hirtelen nincs más ötletem.

A jó hír, hogy mindegyiket imádom, a rossz, hogy max. 3, de inkább csak 2 napig vagyok hajlandó pl. ugyanazt a hummuszt enni, szükségem van a változatosságra. Így történhetett, hogy a Mindenmentes könyvbe több isteni fűszeres hummusz recept is került (de van még sok más, nem csicseriborsó alapú kence is), köztük egy sült paprikás is, ezért picit hasonló ehhez, de mégis más ízvilág, én mindkettőt szeretem. 🙂

Hummusz sült kápiával

Hummusz költséghatékonyan

Hummuszt a legegyszerűbben konzerv csicseriborsóból készíthetsz (én ezt használom), ha nem szereted a fém dobozosat, hiperszuper boltokban kapható üveges is. Amikor leszűröd a konzervet, el ne felejtsd félre tenni a levét, hiszen a csicserilé kincset ér, én is sok recepthez használom. A legköltséghatékonyabb megoldás egyébként az, ha magad áztatod a csicseriborsót egy éjszakát, majd puhára főzöd, és lefagyasztod több adagban (1 konzerv 125g csicseriborsónak felel meg). Legutóbb én is így tettem: a főzőlevet most is lefagyasztottam jégkockatartókban, mutattam is erről egy fotót Instagramon.

Hummusz ősziesen

Hűvös reggel, borús őszi nap, sült paprika és sült fokhagyma illat. 🙂 Egészben sült fokhagymából egyszerűen sosem sikerült annyit sütnöm, hogy „elég” legyen. A férjem és a kislányom is teljesen rá van kattanva, így szó szerint el kell dugnom, különben kis porontyunk képes lenne betömni egy egész fejjel… 😀 Ebből a változatból most kihagytam a hagyományosan elengedhetetlen szezámkrémet, a tahinit: egyrészt így megkíméllek az „egzotikus” hozzávalóktól, másrészt így olajos magvaktól is mentes lesz ez a kence.

Hummusz sült kápiával

Hummusz sült kápiával
 
Nyomtat
Előkészület
5 perc
Főzési idő
20 perc
Össz. idő
25 perc
 
A tradicionális csicseriborsókrém, a hummusz sült kápiával és fokhagymával újragondolt változata: tápláló és laktató gluténmentes, vegán szendvicskrém.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: kence, szendvicskrém
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 1 csésze
Hozzávalók
  • 30dkg kápia paprika (2 kisebb vagy 1 szép nagy)
  • 1 csicseriborsó konzerv vagy
  • 125g száraz csicseriborsó beáztatva, puhára főzve
  • 2 gerezd sült fokhagyma
  • 1 kk. só
  • 1 ek. balzsamecet
  • ½ citrom leve
Elkészítés
  1. A kápiá(ka)t és a fokhagymagerezdeket héjastul tedd egy tepsibe, és süsd légkeveréses sütőben 160 fokon, amíg a paprika héja elkezd megfeketedni, és a fokhagymagerezdeknek is kezd megbarnulni a héja. (Fokhagymából érdemes egy egész fejet megsütni, mert lezárt dobozban eláll a hűtőben.)
  2. A paprikát takard le egy nedves ruhával, amíg kihűl, majd húzd le a héját. Tisztítsd meg a fokhagyma gerezdeket is (ha nagyon összesült, akkor egyszerűen préseld ki a belsejét.)
  3. Tedd valamennyi hozzávalót apríótépbe, és dolgozd össze jó krémesre. Süss hozzá friss pirítós kenyeret. Jó étvágyat!
Megjegyzések
A teljes adag kence nálunk 2-3 étkezésre fogy el, ha mindketten eszünk belőle, és kanalazzuk rendesen. 🙂 Nehéz pontos adagot számolnom belőle, ezért a tápértékeket a teljes receptre adtam meg.
Tápanyag információ
tálalási adag: teljes recept kalória: 566 kcal Szénhidrát: 98 g
3.5.3208

Elkészítetted a receptet? Kérlek, értékeld egy hozzászólással (a csillagokkal), és ha van kedved, fotózd le és oszd meg velem Facebookon vagy Instagramon: @mindenmentes! Köszönöm. 🙂

Neked melyik a kedvenc zöldséges szendvicskrémed?

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Reggeli granola tál (TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: archiv, csicseriborsó, kence, reggeli, uzsonna, vacsora

Előző bejegyzés « Kapros túrós lepény mindenmentesen (tej-, tojás-, gluténmentes, vegán)
Következő bejegyzés Céklapestos tészta padlizsángolyókkal »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Lialia mondta

    2016-10-06, 6:21 de.

    isteni ez a reci. nagy köszönet érte, mert 1./ imádjuk a csicserborsót, 2./ kicsit uncsi már a szokváy hummusz, ill. ennek változatai… ebben itt az jó, hogy teljesen más ízvilágot hoz, télyleg köszi, ez kerül a mai szendvicsekbe.

    Válasz
  2. horvath annamaria mondta

    2016-10-10, 6:49 du.

    Szia,
    Már több helyen, recept gyűjteményben láttam zöldség krémeket mint reggeli opcio.
    Én úgy tudom h ezek a krémek gyors felszívódásúak. Viszont ha jól tudom reggelire szigorúan csak lassú felszívódású szénhidrátot szabad fogyasztani. Kicsit elbizonytalanodtam. Segítenél? Köszönöm

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-11, 1:46 du.

      Szia,
      szerintem arra gondolhatsz, hogy amit turmixolunk, az általában gyors lesz, de a glycemicindex.com szerint pl. a hummusz GI-je 6, ami nagyon alacsony… Ezekben a kencékben általában hüvelyeseket vagy olajos magvakat párosítok nem- vagy alig számolós dolgokkal, hogy minél kevesebb CH mellé minél alacsonyabb GI legyen, ezért eszem őket nyugodtan reggelire is.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum