• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Vegán pecsenyezsír ízű kence (olajmentes)

2019-02-13 Írta: Andrási Nóra 22 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Nem az volt a célom, hogy feltaláljam a vegán pecsenyezsírt, olajmentes változatban 😀 csak egy új kencével kísérleteztem két egyszerű, télen is szezonális hozzávalóval. Aztán elkészült ez a kence, rákentem egy szelet pirítósra és visszarepültem időben réges-régre, amikor még ettem libazsíros kenyeret. Először azt gondoltam, csak nekem olyan, mintha, hiszen hű, de régen nem ettem zsíros kenyeret! Biztosan agyamra ment a sok babtej és babjoghurt, amit mostanában ettem. 😉 De nem…

Vegán pecsenyezsír ízű kence (olajmentes) | mindenmentes.hu

Olajmentes pecsenyezsír?!

Varázsló nyilván nem vagyok. 🙂 A kence állaga olyan, mint a zsíré volt anno, de nem fog megolvadni és végigcsöpögni az ajkadon, mivel egy csepp zsír sincs benne. Az íze nagyon emlékeztet a pecsenyezsírra. Egyszerű… az is a sült hagymától finom. 😉

Igazából egy boltban vásárolt „füstös” ízű szendvicskrémet próbáltam házilag lemásolni: az tofu alapú volt, én pedig (a babtej és babjoghurt mintájára) fehér babból próbáltam összehozni ugyanazt az ízhatást, mert nagy sikere volt nálunk. Sikerült! 🙂

Tényleg olyan?

Nem „pont” olyan, de elég jól emlékeztet. Tegnap volt nálunk egy mindenevő barátunk, ő ette meg a fotózott „zsíros kenyeret” és azt mondta, úgy érezte magát tőle, mintha éppen szalonnasütésen lenne. 🙂 Szóval ha nem is pont olyan, elég jól visszaadja az élményt. Mi pirítóssal esszük, pici paprikával, új/lila hagymával szórva. A gyerekek is imádják – a kicsi kanállal eszi. 🙂

Vegán pecsenyezsír ízű kence (olajmentes) | mindenmentes.hu

Szóval itt következik a „recept”: biztosan tovább tart leírni mint elkészíteni. 🙂

Vegán pecsenyezsír ízű kence (olajmentes) | mindenmentes.hu

Vegán pecsenyezsír ízű kence (olajmentes)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Pecsenyezsír ízű kence olajmentesen, három hozzávalóval: nem varázslat. Gluténmentes, vegán recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 10 minutes mins
Főzési idő 50 minutes mins
Össz. idő 1 hour hr
Étel típusa kence, szendvicskrém
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 4 személyre
Energia tartalom 86 kcal

Hozzávalók
 

  • 100 g fehér bab
  • 1 nagy fej vöröshagyma vagy 2 kicsi
  • 1 kk. folyékony füst
  • 1/2 kk. só
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A babot előző este áztasd be, majd másnap öblítsd le és főzd puhára (kb. 40-50 perc).
  • Szedd le a hagyma héját, vágd félbe és süsd sütőben, 200 fokon, amíg szépen megpirul a széle. (Kb. 40-50 perc.)*
  • Tedd aprítógépbe a leszűrt, főtt babot, a sült hagymát, a folyékony füstöt és a sót. Turmixold krémesre. Kész!

Megjegyzések

* Ha nem érsz rá sütőben sütni, megpiríthatod serpenyőben is. Olaj helyett tehetsz alá pár evőkanál zöldségalaplevet vagy vizet - így nem fog annyira szépen megpirulni, mint a sütőben, de hamarabb kész lesz. Kompromisszumos megoldás, ha nem fontos, hogy zéró zsír legyen benne, ha teszel a hagyma alá a serpenyőbe icipici kókuszzsírt vagy olívaolajat, hogy jobban megpiruljon a hagyma.

Tápérték információ

Adag: 1 adagKalória: 86kcalSzénhidrát: 18gFehérje: 6gZsír: 0.2gRost: 4.2g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, bab, hagyma, kence, napi tucat, TÉNÉ, vacsora

Előző bejegyzés « Babjoghurt (IR-barát, vegán)
Következő bejegyzés Babázni egyszerűen: természetesen, kevesebb hulladékkal »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Kulcsár Norbert mondta

    2019-02-13, 12:22 du.

    Ha teszel bele még őrölt szezámmagot is, akkor meg töpörtyűkrém íze lesz.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-02-13, 4:18 du.

      Hú, köszi! Már eléggé vágyódom egy tepertős pogira… 😉

      Válasz
    • Bősze Éva mondta

      2019-02-15, 1:04 de.

      4 stars
      és ha picit megpirítjuk a szezámmagot akkor még finomabb lesz 🙂

      Válasz
  2. Hugyák Andi mondta

    2019-02-13, 6:22 du.

    Szia!
    Biztos rendben a recept leírás?
    Hagyma sütése 200 fokon 40-45 perc? Mert én kipróbáltam, ennyi idő alatt teljesen szénné ég…
    Kikaptam az adag felét szín, karakter alapján, szerencsére…

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-02-13, 8:57 du.

      Jól tetted! Én is csodálkoztam, nekem ennyi volt… Lehet, hogy rendkívül nagy hagymák voltak? Kicsit kevesebbre írom, nehogy valaki bajba kerüljön… 🙂

      Válasz
  3. Erika mondta

    2019-02-13, 6:58 du.

    Szia! Én a házi készítésű szezámsómból tettem bele, illetve frissen reszelt fokhagymát. Aki nem bírja sütőbe is teheti a fokhagymát , hogy átsüljön. Illetve sült paprikával is ízesítheti. Ugyanez finom csicseriborsóval is.

    Válasz
  4. Ilona mondta

    2019-02-13, 8:03 du.

    Kedves Nóri, köszönöm a recepteket, mindent megcsináltam, sokféle tejet is de a joghurt sosem sikerül, még nem jöttem rá mit rontok el, most szüneteltetem és később újrakezdem.Esetleg ha 1 nagyon egyszerűt leírnál megköszönném, további szépet- jót , üdv.Ilona

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-02-13, 9:02 du.

      Kedves Ilona,
      a leges-leges-legegyszerűbb a babjoghurtom, itt a recept. Még tejfőző sem kell hozzá (csak azzal azért egyszerűbb). Nekem sem sikerül mindig… Pont most, hogy megjelent a babjoghurt recept, a következő nem sikerült… 😀 Pedig már hónapok óta nyúzom a receptet. A bab minőségére is gyanakszom, de ki tudja… Szerencsére sok a pozitív visszajelzés. 🙂 Sok sikert!

      Válasz
  5. Neuwirth Zsuzsa mondta

    2019-02-13, 8:10 du.

    Kedves Nóri!
    Sokat használod mostanában a folyékony füstöt.
    Engem elgondolkodtatott, vajon hogyan miből készül?
    Az cseng a fülemben, hogy mennyire egészségtelenek a füstölt áruk,
    és milyen egészségelen a szabadtűzön való grillezés a dioxin miatt.
    Szeretném a véleményedet kérni.

    Köszönöm: Zsuzsa

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-02-13, 9:51 du.

      Kedves Zsuzsa,
      így van, nagyon megszerettem. 🙂 A folyékony füst vízben feloldott fa füst. Itt találtam róla egy jó összefoglalót, ezek szerint nem tűnik veszélyesnek. Bővebben: a cikkben állnak ténye ellene és mellette is, de összegzésként úgy tűnik, nem veszélyes a folyékony füst. A füstölt dolgok viszont igen: a szerző azzal magyarázza, hogy a rákkeltő anyagok zsírban, az aroma anyagok vízben oldódnak, ezért a folyékony füst nem olyan veszélyes, mint pl. a füstölt sonka vagy hal.

      Válasz
  6. Viola mondta

    2019-02-14, 8:05 de.

    Szia Nóri, a „fehér” bab katgóriába tartouik a cannellini is? Felénk csak fehér bab nincs. Köszi Viola

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-02-14, 9:55 de.

      Szerintem jó az is, meg a gyöngybab is, minél semlegesebb íze legyen, az a lényeg.

      Válasz
  7. Szilvi mondta

    2019-03-20, 11:15 de.

    Szia Nóri,

    Az ilyen kencék, amik alapvetően lassú felszívódású hüvelyesekből állnak (bab, zöldborsó krém, hummusz), a pépesítés miatt gyors felszívódásúvá válnak, igaz? IR diétát folytatok, és érdekelne, hogy reggel piritós mellé lehet-e ezeket enni?

    Köszönöm válaszod,
    Szilvia

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-21, 1:37 du.

      Szia Szilvi,
      a hüvelyesekből készült kence határeset, mert rengeteg élelmi rost van benne, a hüvelyesek meg különösen jót tesznek a vércukor szintünknek. Én ettem, eszem ilyeneket – mérj egy reggeli utáni cukrot, ha biztos akarsz lenni a dolgodban.

      Válasz
  8. Anna mondta

    2019-03-20, 3:42 du.

    Nem Nóri vagyok az igaz, de hozzászólnék a pépesítéshez.Igen, gyors felszívódású lesz minden pürésített és krémesített zöldségféle, de a pirítós is gyorsnak számít, mert az is egyfajta beavatkozás. Nem reggelire és vacsira kellene enni ezeket.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-21, 1:38 du.

      Szia Anna,
      nem minden fekete és fehér, sok függ attól is, hogy ki hol tart az IR-rel. A hüvelyesekből készült pástétomok pont beleférhetnek a sok rost miatt, érdemes egyénileg elbírálni a kérdést.

      Válasz
  9. Anna mondta

    2019-04-11, 1:20 du.

    5 stars
    Szia Nóri,

    Isteni ez a recept, nagyon köszi! Most már tudom, mivel készülök húsvétra 🙂

    Üdvök,
    Anna

    Válasz
  10. Hajni mondta

    2019-05-06, 9:59 de.

    Kedves Nóri!

    Az érdekelne, hogy a 100gr bab mennyi lesz kb. áztatva-főzve?
    Üveges/konzerv babot használnék hozzá, és abból mennyi kéne ezekhez a mennyiségekhez belőle 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-05-06, 12:46 du.

      Szia,
      kb. a kétszeresére duzzad főzés közben minden hüvelyes. Átlagban, de iránytűnek jó ha így számolsz.

      Válasz
      • Hajni mondta

        2019-05-07, 4:44 du.

        5 stars
        Köszönöm a választ 🙂
        Nagyon finom, én is kanállal enném legszívesebben 😀 de mivel csak én eszem itthon, a következő kérdésem az lenne, hogy meddig áll el hűtőben?

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2019-05-07, 7:53 du.

          Szia,
          tutibiztosan 3 napot mondanék, de igazából nem tudom, sosem bír ki 2 napnál többet… 😀

          Válasz
  11. Ilona mondta

    2024-07-05, 12:42 du.

    5 stars
    Isteni, köszi a receptet!

    Válasz
4.75 from 4 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.