• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Rakott kel (tejmentes, vegán)

2019-04-29 Írta: Andrási Nóra 5 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

„Azelőtt”, mindenevőként, sosem ettem rakott kelt. Valahogy kimaradt. Később, ahogy elhagytam az étrendemből az állati eredetű dolgokat, úgy kedveltem meg egyre több és többféle zöldséget. Egy nap megláttam egy gyönyörű sötétzöld kelkáposztát a zöldségesnél, és nem tudtam ellenállni. 🙂 Először főzeléket akartam főzni belőle, de olyan szépek voltak a levelei, hogy nem volt szívem felvágni. Így történt, hogy nekiálltam rakott kelt főzni növényi alapokon.

Rakott kel (tejmentes, vegán) |mindementes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Nem gondoltam volna, de annyira ízlett, hogy a nagy hőálló tálból alig sikerült kimentenem a férjemnek egy ebédre valót. 🙂 Azóta már okosabb vagyok, neki eleve külön sütöm (mint a fotón). A gyerekeknél is nagy sikert aratott: van abban valami szívet melengető, amikor egy 15 hónapos gyermek úgy lapátolja be a rakott kelt, mintha az élete múlna rajta. 🙂 A nagylányom először kiválogatta a kölest, és közölte, hogy a levelet nem szereti, majd miután elmondtam, hogy arra rápirult a „sajt”, rájött hogy az a kedvence. 😀 Nem lehet könnyű négyévesnek lenni.

Rakott kel mindenmentesen

Tudom, hogy a rakott kel hagyományosan rizzsel készül, de én inkább kölest tettem bele, mert rizst eszünk eleget magában is, és a köles sokkal táplálóbb. A „töltelék” lehet az a répás vörös lencsés ragu, amit a recepten leírtam (lent), de idő híján készítettem már úgy is, hogy egy fél üveg házilag eltett lecsóval főztem meg a lencsét. Sajt és tejföl a tetejére volt már házi növényi tejföl is, de az egyszerűbb, növényi tejes változat is nagyon finom, ezért ha van is itthon növényi tejföl, azt inkább a tányérunkban tesszük a tetejére.

Tipp: ha úgy érzed, még hiányzik valami, és nincs otthon tejföl, tegyél rá pár csepp tamari szószt, mi is így szoktuk (ez a kedvencünk).

Rakott kel (tejmentes, vegán) |mindementes.hu

A lényegre térek. 🙂

Rakott kel (tejmentes, vegán) |mindementes.hu

Rakott kel (tejmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Rakott kel mindenmentesen: tejmentes, növényi alapú (vegán) recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 50 minutes mins
Főzési idő 50 minutes mins
Össz. idő 1 hour hr 40 minutes mins
Étel típusa egytáltétel, rakott
Mentesség gluténmentes, növényi alapú, vegán
Adagok száma 6 adag
Energia tartalom 330 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 fej kelkáposzta kb. 1kg
  • 200 g köles
  • 200 g vöröslencse
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 vékonyabb répa
  • 1 vékonyabb gyökér
  • 1 negyed kisebb zellergumó
  • 1/4 kk. kurkuma
  • 1-2 ek. tamari szósz ez itt szójamentes, de több kell belőle
  • 1 kk. kókuszzsír
  • 200 ml ízesítetlen növényi tej pl. ilyen
  • 4 ek. élesztőpehely
  • 1 kk. fekete só
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A kelkáposztát mosd meg és főz meg egészben, kb. 15 perc alatt. Ha nem fér be a lábosodba, el is negyedelheted. Vigyázz, hogy ne főzd túl, mert akkor elszakadnak a levelei!
  • Mosd át a kölest és tedd fel főni másfélszeres mennyiségű vízben. Ha felforrt, fedd le és lassú tűzön főzd puhára.
  • Egy kisebb lábosban melegíts egy kiskanál kókuszzsírt, és süsd rajta üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. Dobd rá az apróra vágott répát, zellert is, picit forgasd át, majd tedd hozzá az alaposan mosott vörös lencsét, és engedd fel annyi vízzel, amennyi bő két ujjnyira ellepi. Ha felforrt, fedd le lassú tűzön főzd puhára kb. 20 perc alatt. Párszor nézz rá, mert a lencse felszívja a vizet, és pótolni kell. Ízesítsd kurkumával, tamari szósszal.
  • Készítsd el a "tejfölös" szószt: a növényi tejbe keverd el az élesztőpelyhet és a fekete sót.
  • Rakd össze a rakott kelt: egy hőálló tál alját béleld ki kel levelekkel, erre rétegezd a kölest, vöröslencsét, majd újra leveleket. Öntsd nyakon a növényi tejjel, és süsd légkeveréssel 180 fokon, amíg kicsit megpirul a teteje: 45-50 percig.

Tápérték információ

Adag: 1 adagKalória: 330kcalSzénhidrát: 61gFehérje: 16gZsír: 2.6gRost: 21g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ebéd, napi tucat, rakott, TÉNÉ, vacsora

Előző bejegyzés « „Töltött” tojássaláta tojás nélkül (szójamentes, vegán)
Következő bejegyzés Sárgaborsó tej (tejmentes, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Ilona mondta

    2019-04-30, 4:37 du.

    Kedves Nóri!
    Köszönöm ezt a kelk.receptet.
    Tudod én hogy csináltam régen? A kel közé lecsót tettem, egy kis köleskolbászt és leöntöttem vegitejföllel, tetejére ” sajt” nagyon finom így is.De kipróbálom a tiédet is feltétlen.
    Szeretettel ; Ilona

    Válasz
  2. Éva mondta

    2019-06-21, 8:54 de.

    A hozzávalók között szereplő tamari szószról azt írod, szójamentes. Hogy lehet egy erjesztett szójabab szójamentes? :O

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-07-14, 3:38 du.

      Amit az „ez itt” szavak alatt linkeltem, az kókuszból készült, de már sajnos nem szerepel a bolt kínálatában.

      Válasz
  3. Katonan mondta

    2020-05-23, 4:17 du.

    5 stars
    Kedves Nóri! Esetleg a Tamari szószt lehetne mással helyettesíteni? Mihez hasonlít az íze?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-25, 1:57 du.

      A tamari a „sajtos” umami ízt hozza: fokhagymapor vagy élesztőpehely is jó helyette, vagy ki is hagyhatod.

      Válasz
5 from 1 vote

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.