• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Vegán babgulyás (TÉNÉ)

2025-08-19 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

Ugorjunk a recepthez!

Ez a történet úgy kezdődött, hogy egy nap a gyerekeim megkérdezték tőlem, hogy mi az a gulyásleves? 7 és 10 évesek voltak ekkor. Hupsz! Egyébként mielőtt TÉNÉ-re váltottunk volna, szerettem a gulyást – apukámmal főztük rendszeresen bográcsban. Ahogy növényevők lettünk, sokáig nem hiányoztak a hagyományos ízek, majd amikor mégis, és egyre több korábbi ételt „ténésítettem”, a gulyás valahogy pont kimaradt – mostanáig.

Vegán babgulyás (TÉNÉ) | mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Ha magyar az anyanyelvük, nyilván elengedhetetlen, hogy tudjanak gulyást főzni, így villámgyorsan orvosoltam ezt a kis malőrt, és másnap főztem egy jó nagy lábos babgulyást. Teljesen hozta a gyerekkorom ízvilágát. Nem kis meglepetésemre pikk-pakk el is fogyott, még a válogatós gyerekeim is kitörölték a tányérjukat!

Sokszor kérdezik tőlem, hogy „és mit főztök, amikor bográcsoztok?”, ezért arra gondoltam, miért is ne osztanám meg itt is a receptet… Persze felmerült bennem, hogy babgulyást főzni mindenki tud, úgyhogy minek, de még élénken emlékszem arra, hogy több végtelenül egyszerű főzelék receptem is milyen népszerű lett, úgyhogy arra jutottam, elfér a TÉNÉ receptjeim között egy gulyás is!

Vegán gulyás – TÉNÉ babgulyás

Eléggé adta magát a megfejtés, hogy a klasszikus babgulyást fogom „ténésíteni” (Vagy gulyátlanítani?) Ez a leves is jó példája annak, hogy a hagyományos ételeink ízélménye valójában szinte teljesen a fűszerezésen múlik… Ha jól ízesítjük, egy csak babból készült gulyás is simán hozza a megszokott ízvilágot.

Vegán babgulyás (TÉNÉ) | mindenmentes.hu

Vegán gulyás főzéséhez egy extra tippem van: ha az őszi-téli időszakban készítitek, érdemes belefőzni egy darab sütőtököt is: ad egy „marhahús” jellegű ízt a levesnek. Most nyár van, így enélkül készült, de télen sütőtökkel készül nálunk a „Riska öröme” gazdag zöldségleves is, és biztos vagyok, hogy a téli gulyásaimat is így fogom készíteni.

Merthogy a gyerekeimnek annyira ízlett, hogy muszáj lesz a palettán tartanom… Nem is bánom egy kicsit sem.

Nyáron bográcsban, ősztől tavaszig nagy lábosban is remekül kivitelezhető. Íme a (rettentően egyszerű) recept:

Vegán babgulyás (TÉNÉ)

A megszokott ízvilágú gulyásleves teljes értékű növényi alapanyagokból.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 12 hours hrs
Főzési idő 2 hours hrs
Össz. idő 14 hours hrs
Étel típusa főétel, leves
Mentesség gluténmentes, tejmentes, teljes érékű növényi étrend, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 10 tál (0,5L)
Energia tartalom 242 kcal

Hozzávalók
 

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 tk őrölt kömény
  • 1 ek őrölt paprika
  • ½ ek füstölt paprika
  • 2 ek darált paprika (Anna vagy Pista)
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 500 g tarkabab
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 3 szál sárgarépa (kb. 400g)
  • 3 db krumpli (kb. 400g)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 ek sómentes levesízesítő fűszer (szárított zöldségkeverék)
  • 1 szál zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • olívaolaj
  • só
  • bors frissen őrölt
  • házi "teljesértékűföl" a tálaláshoz
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A babot előző este beáztatjuk, másnap leöblítjük és kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük (kb. 40-60 perc).
  • Közben készítsük elő a zöldségeket: tisztítsuk meg és kockázzuk a hagymát, paprikát, paradicsomot, krumplit, és vágjuk apróra a fokhagymát.
  • Pár csepp (kb fél kiskanál!) olívaolajat melegítünk egy legalább 5 literes lábosban.
  • Amikor forró, rádobjuk az apró kockákra vágott hagymát, és kevergetve addig sütjük, amíg megpuhul. (Ha le akar tapadni, kb fél deci vizet teszünk alá, és ha elfőtt, pótoljuk, amíg szükséges.)
  • Mehet a hagymára a kis kockákra vágott paprika és paradicsom is.
  • Amikor a zöldségek megpuhultak, öntsük egy kis vizet alájuk és tegyük a hagymára a paprikát, paprikakrémet, sűrített paradicsomot, őrölt köményt.
  • Keverjük át jól, forraljuk össze (mindig legyen alatta kevés folyadék!) és öntsük fel a babbal (főzőlevével együtt).
  • Amikor felfőtt, tegyük a lábosba a kockára vágott petrezselyemgyökeret, répát, krumplit, és a zellerzöldet is. Mehet bele a babérlevél, felszeletelt fokhagyma, levesízesítő keverék, só, bors ízlés szerint.
  • Öntsük fel annyi vízzel, amennyi egy ujjnyira ellepi, és főzzük fedő alatt, forrástól számított 40 percig.
  • Amikor megfőtt, együk ki belőle a zellerzöldet és szórjuk meg a tetejét apróra vágott, friss petrezselyemzölddel.
  • Házi TÉNÉ "tejföllel" és friss kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzések

Ha bográcsban készül, nem muszáj előre megfőzni a babot. (Áztatni kell, legalább 2 órát.) Ebben az esetben a zöldségek (répa, krumpli, stb.) akkor kerülnek a bográcsba, amikor a bab már majdnem megpuhult, és így tovább...
Az őszi-téli időszakban érdemes belefőzni egy darab sütőtököt is: "marhahús" ízt ad a levesnek.
A sózást azét javaslom ízlés szerint, mert én nagyon keveset sózok, és a paprikakrém már eleve sós - tehát kóstold meg, és ízlésed szerint igazíts rajta.
A hozzávalók között linkeltem a házi TÉNÉ tejfölöm receptjét, de bevallom, sokszor a joghurtomat használjuk tejföl helyett is, hogy így könnyítsünk a logisztikán.
A tápanyag értékeket tejföl s kenyér nélkül számoltam.

Tápérték információ

Adag: 500mlKalória: 242kcalSzénhidrát: 46gFehérje: 12gZsír: 0.9gRost: 11g
Keyword bográcsban
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Házi növényi "tejtermékek" GY.I.K.

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: bogrács, ebéd, egytálétel, leves, magyaros, TÉNÉ

Előző bejegyzés « Kurkuma latte – fűszerkeverék házilag

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required