• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Lenmagos lepény

2012-05-12 Írta: Andrási Nóra 42 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mikor úgy döntöttünk, nem eszünk többet a zabon kívül más gabonaféléket, a kenyér pótlása volt az egyik sarkalatos kérdés. A barátnőm, aki lebeszélt minket a gluténről, ajánlotta ezt a receptet. Ha kukoricaliszttel/-darával készítjük, lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Lenmagos lepény


Hozzávalók:
250g lenmagliszt
120g kukoricaliszt/-dara/zabpehely
1 kk. só
1 kk. szódabikarbóna
2 ek. (szezám)olaj
1 pohár víz
6 tojás
(magok a tetejére, pl. szezám)

Így készül
1. Egy nagy tálban összekeverem a szilárd hozzávalókat, majd hozzáöntöm a vizet és az olajat. Előmelegítem a sütőt légkeveréssel 180 fokra.
2. Kézi robotgéppel jó habosra verem a tojásokat, majd hozzáöntöm a lenmagos keverékhez.
3. A jól összekevert masszát elosztom és elsimítom két tepsibe. Késsel 12 szeletre vágom mindkét tepsi tartalmát, így készen könnyen eltörhetőek lesznek.
4. 30 percig sütöm 180 fokon légkeveréses sütőben.

A tetejére lehet magokat szórni, és szezámmagot szoktam, amit előtte megpirítok egy kicsit egy serpenyőben. Olajnak szezámolajat használok, mivel maradt egy ázsiai recept után és nem akarom megvárni, hogy megavasodjon. Ráadásul remekül megy a szezámmaghoz. 🙂

Ebből a lepényből egy szelet kb. 5g CH-ot tartalmaz, így elég nehéz reggelire megenni belőle a harmincat… Sőt, leginkább lehetetlen. Az orvosom erre azt tanácsolta, hogy ha reggel deficitet termelek, akkor napközben vagy este pótoljam be, akár gyümölcsben is.
Fontos, hogy ha ilyen kenyeret eszünk, akkor tényleg jó sokat igyunk, mert az ilyen magas rosttartalmú étel folyadék nélkül extrém esetben bélelzáródást okozhat.

Lenmagos lepény

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, kenyér, reggeli, vacsora

Előző bejegyzés « Caffé latte
Következő bejegyzés Duplacsokis körtés muffin »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Hmm… Mákkal szórva…? A parmezán is nagyon jó ötlet, köszi!

    Válasz
  2. stdzsi mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Kipróbáltam, megsütöttem. Annyit változtattam rajta, hogy zabpelyhet raktam bele, mert kukorica liszt nem volt otthon (mostmár beszerzés alatt a polenta miatt…) és a tetejére szórtam egy kis parmezánt (révén csak azt ehetek és azt vastagon szelni kissé drága mulatság).
    Tökéletes lett, reggelire elég volt egy szelet belőle, mert nagyon telít és végre nem azokat az extrudált izéket rágcsálom….
    Kipróbálom majd mákkal szórva is, de szezámmaggal is tökéletes. 😛

    Válasz
  3. Tetra mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Nagyon jó recept. Hasonlót már készítettem en is. Testepitok álma ! 🙂

    Válasz
  4. Ágnes Illés mondta

    2013-01-12, 1:32 du.

    Szia Nóri!
    Megcsináltam a lepényt, fantasztikus lett! Ezer köszi a receptért!! Tényleg isteni finom!

    Válasz
  5. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-01-12, 1:56 du.

    Szia Ági! Örülök, hogy tetszik! 🙂

    Válasz
  6. Kiscsillag mondta

    2013-01-24, 1:45 du.

    Nagyon jó ez a recepted is. Én tettem a parmezán alá köménymagot is. A Férjemet úgy kellet leállítanom róla, mert csak úgy dobálta befelé :)) szóval finom lett így is.

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-01-24, 7:40 du.

    Hm, ez a köménymag is jó ötlet. 🙂

    Válasz
  8. Edó mondta

    2013-02-12, 12:49 du.

    Szia!Olvastam, hogy pajzsmirigy alulmukodeses betegeknek nem ajanlott a lenmag – az egyik receptednel emlitetted. Ennek mi a tudomanyos magyarazata? 🙂 Utana olvastam es az egyik oldalon egy endokrinologus azt mondja, hogy nem lehet belole annyit megenni, hogy artson.. Tudsz errol egy picit tobbet? Koszi: Edo

    Válasz
  9. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-02-12, 5:30 du.

    Szia! Én úgy tudom, hogy pl. a káposztafélékben és a lenmagban vannak olyan anyagok (goitrogének), amelyek gátolják a jód felvételét a pajzsmirigybe, ezért alulműködésben nem ajánlott. Hogy ez milyen mennyiségekben érdekes, arról nincs pontos információm, és jelenleg nem áll módomban pontosan utánajárni. Mindenesetre, ha lesz időm később, akkor szeretnék utána nézni. Addig is, a mindenmentes kenyeremről már írta egy kedves barátnőm, hogy lenmag nélkül is elkészíthető és finom. Üdv, Nóri

    Válasz
  10. Edó mondta

    2013-02-14, 6:35 de.

    Szia! Köszönöm a választ 🙂

    Válasz
  11. Névtelen mondta

    2013-05-13, 4:14 du.

    Szia Nóri!
    Szeretném megkérdezni, hogy ezt a kenyeret mennyi ideig lehet tárolni és hogyan?
    Köszi, Annamari

    Válasz
  12. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-05-13, 6:27 du.

    Szia Annamari,
    Hűtőben, lezárt zacskóban kb. 5 napig eltartható.

    Válasz
  13. Annamari mondta

    2013-05-13, 8:04 du.

    Szia Nóri!
    Köszönöm szépen. Még annyit kérdeznék, hogy ki kell-e kenni valamivel a tepsit és milyen állagú kell legyen a megkevert massza?
    Köszönettel,
    Annamari

    Válasz
  14. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-05-13, 8:06 du.

    Szia,
    A tepsibe érdemes sütőpapírt tenni. A massza sűrű, és leginkább a gyorsan kötő betonhoz hasonlatos, úgyhogy gyorsan simogasd. 😀 Legutóbb úgy sütöttem, hogy külön kevertem össze a folyékony hozzávalókat, majd gyorsan hozzá a szilárdakhoz, és hamar szétkentem. Így könnyebb. 🙂

    Válasz
  15. Timi mondta

    2013-11-11, 8:10 du.

    Kedves Nóri,
    A mindenmentes kenyér, a kuglóf, a gomba pástétom, és a müzli szelet után, ma a Lenmagos lepényt is elkészítettem, és ezúttal sem csalódtam. Kezdésnek fél adagot csináltam, szezám olaj helyett olvasztott kókusz zsírral, kicsi plusz vízzel, és NAGYON FINOM lett. Már hiányzott egy kis könnyed finomság a tömény kenyér után. 🙂

    Csak egy kérdésem lenne, hogy a receptek végén található CH rövidítés mire utal? CH=Kcal?
    Előre is köszönöm! ÜdvTimi

    Válasz
  16. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-11-11, 8:12 du.

    Szia Timi,
    Mennyi mindent elkészítettél… Örülök, hogy ízlettek.
    A CH rövidítés szénhidrátot jelöl (carbohydrate), a szénhidrátszámolós (160g CH-s) ditézóknak tüntetem fel.
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  17. Névtelen mondta

    2014-03-29, 8:08 du.

    Kedves Nóri!

    Köszönöm a gyors válaszod, a gofrit fogom előbb bevállalni.A lenmagos kenyeret néztem és egy a baj nem csak glutén,élesztő,tojás de kukorica mentesnek kell lenni,lehet hogy a kukoricát a múltkor kihagytam a felsorolásból,de még nekem is új.Ez mellett még tilos: borsó,fehér karóbab,manióka,szeder,kóladió.szóval egyenlőre ennyi.03.26.-án kaptam meg a leletet.Nagyon új minden.

    Köszönöm a segítséged:Klári

    Válasz
  18. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-03-29, 8:10 du.

    Szia Klári,
    A lenmagos lepénybe mehet másféle liszt is kukorica helyett (pl. rizs, ha az jó). A gofrihoz pedig annyi útravalóul, hogy minden gofri előtt szigorúan kiolajozni a sütőt! 🙂
    Üdv, Nóri

    Válasz
  19. Névtelen mondta

    2014-04-29, 5:38 du.

    Szia, tudsz tanácsot adni, hogy tojás nélkül hogy működik eza recept? (Nem ehetek tojást.) Előre is köszi.

    Válasz
  20. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-04-29, 5:40 du.

    Szia,
    Persze: tojás helyett adj hozzá egy kis cukkinit apróra reszelve, és annyi vizet, hogy egy folyós masszát kapj (1-2 pohár).
    Levélben kérdezte már ezt tőlem egy olvasóm, és neki így bevált. Remélem, Neked is segítség lesz.
    Üdv,
    Nóri

    Válasz
  21. Henrietta mondta

    2014-08-01, 9:06 du.

    Nóri,

    a zabpalacsintánál írtad, hogy azért használtál zabpelyhet, mert nem volt zabliszted. ez érvényes a lenmagra is? magyarul ha ledarálom megfelel, vagy ez itt nem kivitelezhető? 🙂 sikerült véletlenül 2 zacskó lenmagot bepakolnom a kosárba 😀

    üdv, Henrietta

    Válasz
  22. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-08-01, 9:08 du.

    Szia,
    Igen, ez is működik kávédarálóban darált lenmaggal, sütöttem már úgy is. 🙂

    Válasz
  23. Henrietta mondta

    2014-08-02, 2:04 du.

    köszi-köszi-köszi. lenmagkenyér-projekt indul. a jó kis hummusz recepted lesz mellé a kísérő. a csokifagyiból meg nem tudok eleget készíteni. örülök, hogy Rád találtam 🙂

    Válasz
  24. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-08-02, 2:05 du.

    Hm… Hummusz… nem is rossz ötlet, nálunk is régen volt. 🙂

    Válasz
  25. Henrietta mondta

    2014-08-04, 9:15 de.

    Lenmagoskenyér elkészítve. valami mennyei. de a hummusznál valami hibádzik: olyan se ízű lett, illetve néhol hol sósnak, hol meg túl olívásnak éreztem, pedig recept szerint jártam el. javaslat?

    Válasz
  26. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-08-04, 9:16 de.

    Hasonló helyzetben a fűszerekkel szoktam még próbálkozni: elég volt-e a tahini, a fokhagyma, a chili…?

    Válasz
  27. Seffer Ágnes mondta

    2014-10-09, 7:50 de.

    Ma megsütöttem, nem gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz! Én a lenmagot a zabpehellyel együtt daráltam le, így nem ragad bele a kávédarálóba! 🙂 Köszönöm a receptet, ez tökéletesen beilleszthető a koleszterin-csökkentő diétámba! 🙂

    Válasz
  28. Névtelen mondta

    2015-01-09, 9:31 du.

    a tojasokat lehetne utifumaghejjal helyettesiteni?

    Válasz
  29. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-01-09, 9:34 du.

    Tojás nélkül sült már úgy, hogy egy reszelt cukkini+egy pohár víz. A lenmag is zselésít, szerintem az útifű felesleges. Mivel tél van, próbálhatod pl. répával is.

    Válasz
  30. DeliRium mondta

    2015-01-28, 2:25 du.

    Szia Nóri 🙂

    Először is gratula a kis jövevényhez 🙂
    Másodszor pedig azt akartam kérdezni, hogy egyszer ha nagyon nagyon sok felesleges időd lesz, nem írnál egy posztot az általad ismert/használt tojáspótlókról? Egy olyan kis összefoglalót mint a cukorpótlós bejegyzésed.. vagy ajánlhatnál esetleg ha ismersz egy összeszedett kis cikket a témában.
    Pl h melyiket milyen receptben ajánlod? Biztos sokat kipróbáltál már és jobb ötleteid vannak mint nekem 😀 én persze párat ismerek, de pl pont egy ilyen receptnél nem igazán tudnám eldönteni h az útifű miért felesleges , melyek azok a receptek amikor azt kellene használni 🙂

    Köszi ha megfontolod 🙂

    Válasz
  31. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-01-28, 2:26 du.

    Szia,
    OK, felírom a "blogos teendőim listájára". 🙂 Persze még vannak rajta dolgok tavaly tavaszról arra az esetre, ha rengeteg felesleges időm lesz… Reméljük a legjobbakat! 🙂

    Válasz
  32. AdaGreen mondta

    2015-03-08, 8:41 du.

    Szia Nóri!
    Sok receptet készítettem már el tőled, mindegyik szuper volt! Próbálkozom a glutén mentes, paleó dolgokkal, bár nálam a zab és a rizs még belefér. Holnap megsütöm ezt a lepényedet is 🙂 Csak annyit kérdeznék, hogy a zabot gluténmentesként fogadod el, vagy gluténmentes címkével ellátott zabot használsz? Ha igen, elárulod, honnan szerzed be? Köszönöm, és jó egészséget Nektek! Adri

    Válasz
  33. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-03-08, 8:46 du.

    Szia,
    Tudom, hogy sokaknak a zab még belefér, én a zabos receptjeimet inkább nem jelölöm gluténmentes címkével, hogy mindenkinek biztonságos legyen. Szóval nem fogadom el gluténmentesként, és jó ideje én sem eszem. A GM zabbal van jó tapasztalatom: egyik olvasóm küldött nekem kóstolót és az "átment", de elég nehézkes hozzájutni, mert egyik webshopban sincs, ahonnan általában rendelek, így még mindig zab nélkül élek.

    Válasz
  34. Névtelen mondta

    2015-05-15, 9:01 du.

    Kedves Nóri! Olyan Kölln zabpehellyel találkoztam, amire azt írták, hogy 100%-os tisztaságú, viszont nincs rajta a gluténmentes piktogam. 500g kb. 600Ft a Sp..-ban. Szerinted gluténmentes lehet?
    Köszönöm, hogy megosztod velünk a receptjeidet!
    Anna

    Válasz
  35. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-05-15, 9:01 du.

    Szia Anna,
    Nem ismerem ezt a terméket. Ilyen helyzetben én mindig írtam a gyártónak, általában hamar válaszolnak.

    Válasz
  36. Ughy Katalin mondta

    2016-02-11, 2:09 du.

    Szia!

    Érdeklődöm, hogy candida diéta estén a tojást kivalthatom kokuszzsirral?
    Köszönöm
    Kata

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-11, 10:11 du.

      Szia,
      Igazából a lenmag önmagában is „egyben marad”, sütötték ezt a receptet már reszelt cukkinivel és több vízzel is. Szerintem plusz kókuszzsírral és hozzá plusz vízzel is működnie kell.

      Válasz
  37. Gelencsér Éva mondta

    2017-10-01, 10:29 de.

    Szuper recept, köszönöm. A tojásokat elfelejtettem felverni, de így is jól sikerült. 🙂

    Válasz
  38. Hugyák Andi mondta

    2019-03-21, 10:04 du.

    Szia!
    Én kerülném lehetőség szerint a tojás használatát, főleg ilyen nagy arányban, és a nélkül is remek volt a recept, lenmag liszt és fele arányban kukoricaliszt 🙂 a többi elem követésével. Fotót itt nyilván nem tudok megosztani, de remekül nézett ki a végeredmény, belül szellős volt és kívül ropogós, napokig elállt…

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-24, 1:51 du.

      Hát ez nem egy mai recept, már én sem tennék bele tojást 😀 és örülök, hogy Te sem tettél.

      Válasz
  39. Lilla mondta

    2020-06-29, 12:32 du.

    Kedves Nóri!

    Láttam korábbi hozzászólásnál, hogy cukkini is jó tojás helyett. Itt nem működhetne a „lenmag-tojás”? Tehát lenmag+víz? Az van nekem itthon.
    Nagyon köszönöm a válaszodat!
    Lilla

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-06-29, 1:42 du.

      Szia,
      hű de régi ez a recept… Tulajdonképpen csak lenmagból is meg lehetne sütni, igen. 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum