• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Caffé latte

2012-05-12 Írta: Andrási Nóra 10 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mikor elkezdtem diétázni, azt hittem, a kávéról is le kell mondanom. Mert 1., a koffein egyes vizsgálatok szerint rontja az inzulinrezisztenciát, de a vizsgálatokat általában lódózissal végezték, így napi egy kávét nyugodtan meg merek inni. 2., Azokat a jegeskávékat, amiket kávézókból és a boltokból ismerek (dobozos változatok) úgy telenyomják cukorral, hogy a bolti 3 decis dobozosban 30g, a nagy kávéházláncokban készült habos-babos csodák pedig akár 50g cukrot(!) is tartalmazhatnak poharanként. Ráadásul tehéntejjel ittam, ami megint csak nagy inzulinválaszt okoz.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Aztán rájöttem, hogyan lehet a szénhidrátdózist letornászni max. 4g/csészére, tehéntej nélkül. Ráadásul mióta itthon magamnak készítem a kávét, nagyságrendekkel jobb minőséget iszom, mivel régen képes voltam megvenni a bolti dobozos kávét ahelyett, hogy egy rendes lattét ittam volna. És még olcsóbb is.

Caffé latte

Mi kell szerintem egy finom caffé lattéhoz?

1 jó eszpresszó

150ml növényi tej ízlés szerint*
édesítő ízlés szerint

*A növényi tejekkel kapcsolatban időszakaim vannak: sokáig ittam házi mandulatejjel, egy ideje inkább szójatejjel szeretem, de tudom, hogy van, akinek a házi rizstej a befutó.

A jó eszpresszóhoz jó minőségű kávéra és egy jó kávéfőzőre van szükség. Nálunk kritikus szempont volt a kávéfőző kiválasztásánál a jól használható gőzkar: sok kávézóban nem tudják úgy felgőzölni a szójatejet, ahogy én itthon. Igaz, én utánanéztem youtube-on, hogy hogyan kell, és sokat gyakoroltam. 🙂

Minden reggelem öt perce:

  1. A forró vízzel előmelegített termoszomba/csészémbe teszem a cukormentes ízesítő szirupot, amihez épp kedvem van.
  2. Lefőzöm a termoszba az eszpresszót.
  3. Felgőzölöm (nem habosítom) a szójatejet, és szépen felengedem vele a kávét.
  4. Becsukom a termoszt, és már futok is, vagy… még pár percre begubózok a konyhaasztal mellé, és adok magamnak egy kis időt a felébredéshez. 🙂
Caffé latte


Az előző munkahelyem felé 50 percet tömegközlekedtem minden reggel, így nem itthon álmodoztam a kávém felett, hanem az Örstől Petőfi híd, budai hídfőig.
2013 január óta új munkahelyem van, ahová általában biciklizem reggelente, így a piros termosz bögrém mellé beruháztam néhány szép kávés csészére is, és mostanában nyugodtabb körülmények között, itthon kortyolgatom el a kedvenc cukor-, és tejmentes karamell lattémat.

Egyébként egy ilyen kávé szénhidráttartalma kb. 4g CH (mandulatejjel, vagy szójatejjel számolva).

Hasonló bejegyzések:

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, ital, kávé

Előző bejegyzés « Csokis-narancsos frappuccino
Következő bejegyzés Lenmagos lepény »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Eszti mondta

    2013-04-27, 6:36 du.

    Abban abszolút egyetértünk, már írni is akartam a kávéházláncokról szóló megjegyzésedhez, hogy a Costában jól készítik a lattét. 🙂
    Engem a szirupok érdekelnének, milyen ízű és honnan van? Mi pl aromákat teszünk bele, és édesítőt, a hatás ugyanaz. A Media Marktban láttam egyszer cukormentes szirupot, de aromával "kissé" olcsóbb. Az új ízek érdekelnének viszont, az aromaválaszték véges. 🙂
    A habosításhoz van kézi habosítónk, nagy kedvenc.

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-04-27, 8:08 du.

    Monin cukormentes szirupokat használunk. Mogyorós, karamelles, vaníliás ízben létezik, és ebben a sorrendben a kedvenceink. A beszerzési forrásokat igyekeztem összeszedni a "Hozzávalók – mit, hol?" fülön, ott ezt is megtalálod.
    Milyen aromákat használsz? Szerintem itt nem vagyok képben.

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2014-11-24, 6:53 du.

    szia, mi a különbség a gőzölés és a habosítás között? nekem nem sikerült sehogy se a mandulatejet gőzölni (se habosítani), hiába sípolt, csörgött, zörgött a gép, a tej meg se nyikkant… köszi

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-24, 6:57 du.

    Szia,
    Én gőzölés alatt azt értem, amit gőzkarral csinálunk, habosítás alatt, amit azzal a pici, elemes tejhabosítóval, de nem vagyok barista. 🙂
    A kérdés, hogy milyen mandulatejet és melyik módszerrel próbáltad? Mert a nyers mandulás tuti jól habosodik, a pörkölt mandulás nem, és gőzkarral jól lehet dolgozni, ha beletanulsz, de ha a gép habosítja, az nem mindig működik.

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2015-10-28, 10:13 du.

    Szia!

    A szójatej gyors szénhidrát vagy sem? Annyi mindent hallani a szójáról. Káros vagy sem? :S Én is ir-es vagyok, és a kedvező szénhidrát tartalma miatt szemezgettem a natúr szójatejjel. (amúgy rizstejet szoktam inni, tudom, hogy gyors, de találtam olyat, amiben 6 gramm ch/100 ml) Előre is köszi a választ 🙂

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-10-28, 10:16 du.

    Szia,
    minden turmixolt/feldolgozott dolog gyors CH, a szója azért jó, mert abban általában kevés van. A szója az egy összetettebb kérdés. Röviden: szerintem a fermentált szója termékek jöhetnek (szójaszósz, miso), de a nem fermentáltból ne együnk hegyeket (1-1 pohár szójatej OK, de egy egész doboz tofut rendszeresen inkább ne).

    Válasz
  7. Judit Farkas mondta

    2015-11-04, 2:12 du.

    Szia! A kávéról én sem tudok lemondani, imádok kávézni, de keresem az igazi eszpresszó gépet, ami nem könnyű dolog. Esetleg megosztanád velünk, hogy milyen kávéfőzőt használsz? 🙂

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-11-04, 2:14 du.

    Szia,
    Tchibo Caffissimo gépünk van, Classic azt hiszem. Szeretjük, de ha itt hagy minket, egy olyan igazi frissen darálós csodát szeretnénk, talán Saeco-t, mert annak jó a szervize is, úgy hallottam. Nekem anno fontos volt a jó gőzkar, azért választottam ezt.

    Válasz
  9. Judit Farkas mondta

    2015-11-05, 9:34 du.

    Köszönöm a válaszod, ezt a típust én is nézegettem, de igazán a Saeco lenne a befutó, de kismillió fajta van belőle. Elméletben most szűkítem a kört, hogy árban is elérhető legyen.

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-11-05, 9:34 du.

    Ha megvan az igazi, írd meg nekem is! 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum