• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Levendulás forró csokoládé (cukormentes, tejmentes)

2012-12-03 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ahogy megérkeztek a hideg napok és az első néhány hópehely, szerettem volna készíteni valami klasszikusan téli dolgot, amit szürcsölhetünk a vasárnap esti mozihoz a fotelben. Így jutott eszembe a forró csokoládé, de a szokásos egy tábla étcsoki és néhány deci tehéntej, cukorhegyek helyett ez itt egy nagyon egyszerűen elkészíthető, cukormentes, tej- és tejtermékmentes változat.

Levendulás forró csokoládé (cukormentes, tejmentes)

Hozzávalók 2 csészéhez:
4,5 dl mandulatej (vagy más tej, amit szeretsz)

2 ek. kakaópor

2 kk. keményítő

50g cukornak megfelelő édesítő (folyékony)

1 kk. szárított levendula virág*

*Levendula nélkül is finom forró csoki lesz, vagy kókusztejjel készítve „forró bounty”, fűszerezheted csilivel, kardamommal, vagy a hagyományos ízek kedvelőinek fahéjjal, szegfűszeggel, de szerintem isteni lesz extra fűszerezés nélkül is.

Egy pillanat és kész:
1. A keményítőt, kakaóport keverd csomómentesre egy kevés hideg mandulatejjel.

2. Engedd fel a maradék mandulatejjel és tedd fel a tűzhelyre melegedni.
3. Én egy teadióba csomagoltam a levendulát és belelógattam a forró csokiba, amíg melegedett:

Levendulás forró csokoládé (cukormentes, tejmentes)

Nem forraltam fel, csak 1-2 percig (amíg besűrűsüdött) forrón tartottam, közben kevergettem.

Kész is, a habverővel kicsit felverve szép habos is lett:

Levendulás forró csokoládé (cukormentes, tejmentes)

Sűrűn krémes, habos csokoládé, gőzölgő levendulaillat… Kell ennél több egy hűvös estén?

A házi mandulatejemmel számolva került bele kb. 10g CH/pohár.  Azért ez jóval kedvezőbb az eredeti változatnál, ráadásul szerintem amit árban elveszítünk a mandulatejen, azt megnyerjük a csokoládé kakaóporra cserélésével.

Én még mindig szerelmes vagyok a levendulás csokiba, de lesz ennek még csilis folytatása is… Ti hogy szeretitek a forró csokit?

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, desszert, fűszeres, ital, vacsora

Előző bejegyzés « Mindenmentes, teljes kiőrlésű házi kenyér (gluténmentes, tojásmentes, szójamentes)
Következő bejegyzés Kesudiós gombapástétom (vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. mimimo mondta

    2012-12-12, 6:27 du.

    jaj, ez is de jó! köszi, nóri!

    Válasz
  2. Névtelen mondta

    2013-12-09, 9:58 du.

    Ez nagyon jó,meg fogom csinálni ezt is. 🙂 Nem tudom hova írhatnám,de mivel téli ihletésű ez a recept is hát itt kérdezem. Nincs véletlenül narancslekvár és hólabda mindenmentes recepted? Így télen ezek is jól jönnének. 🙂 Klassz a blog.

    Válasz
  3. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-12-09, 9:59 du.

    A lekvár alakul, szerintem tavasszal mesélek majd róla. A hólabdát nem ismerem. 🙂

    Válasz
  4. Kanga mondta

    2014-10-12, 7:42 du.

    a vadiúj kókusztejjel 🙂 ez még édesítő nélkül is tökjó :)) viszont az a kérdésem, hogy azt honnan lehet tudni, hogy egy adott kaja CH-ja gyors, vagy lassú? Van erre valami lista/alapszabály, vagy mindegyiknél külön rá kell keresni? Azt már megjegyeztem,hogy a tej, kefír, joghurt stb. azok gyorsak (ehetek ilyesmit szerencsére) de a többi, amik itt a receptek között vannak? Köszi

    Válasz
  5. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-12, 7:44 du.

    Igen, picit a levendula is "édesít". 🙂
    A Tartalom fülön találsz egy CH és GI táblázatot: külön fül a CH-nak és GI-nek, ott elég sokmindenről láthatod, hogy gyors vagy lassú-e. Így kialakul benned egy koncepció, pl. tejtermékek gyorsak, minél feldolgozottabb valami, annál gyorsabb, pl. al dente tészta vagy egészben főtt krumpli talán közepes, de szétfőtt tészta vagy krumplipüré magas… Ugyanígy zsír, olaj, és sok rost is lassítja a CH felszívódást, ezért zsíros ételek, sok zöldséggel is lassabbak.

    Válasz
  6. Kanga mondta

    2014-10-13, 8:33 du.

    Köszi szépen! 🙂 Ezek szerint a teljes kiőrlésű búzalisztben (ez a táblázatba a teljes búza?) meg a rozslisztben több ch van, mint a fehérkenyérben? Mit értettem félre? :))

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-13, 8:35 du.

    Szerintem nem értetted félre: a kenyérben a liszten kívül más is van, minimum egy kis plusz víz: így 100g kenyérben nem 100g liszt van, tehát kevesebb a CH is. 🙂

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-13, 8:36 du.

    Egyébként anno én sokat leveleztem pékségekkel, hogy mennyi is pontosan XY kenyér CH-tartalma, és általában segítőkészek voltak.

    Válasz
  9. Headsup mondta

    2014-12-05, 11:39 de.

    Nóri, ha még ráérsz: megcsillagoztad a levendulát, de nem látom, hova mutat. Melyik részből lesz szárított levendula?, Nő kinn a kertben, azt teszem a teagolyóba, amit a molyírtó zokniba is tennék?

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-12-05, 11:40 de.

    A lemorzsolt virágára gondoltam: ha megy bele 1-2 zöld száracska is, az nem baj. Javítottam. 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum