• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Salátás fuszulyka füstölt csülökkel – VKF! 53.

2012-12-09 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Nagyon szeretek játszani, így rettentően örültem, amikor megtudtam, hogy mi is az a VKF! Ez az első alkalom, hogy receptet küldök be egy ilyen eseményre, és nem is volt egyszerű a feladat. Babette, az 53. VKF! házigazdája azt kérte, hogy eredjünk „régi receptek nyomába”.

Ahogy gyermekkori emlékeim között kutattam, főleg a nagymamám süteményei jutottak eszembe. Ő amolyan „sütős” nagymama volt: a sok családi ebéd első fogásai nem hagytak bennem mély nyomot, de a születésnapi tortáim ízét a mai napig a számban érzem. Természetesen szerettem volna szem előtt tartani a blogom  alapjait is, és úgy döntöttem, inkább olyan receptet keresek erre az alkalomra, ami hagyományos, eredeti formájában is „mindenmentes”.

Gondolkodtam egy darabig… Régi recept, hagyományos ízek, alacsony glikémiás indexű diéta, tejtermékmentes, tojásmentes, gluténmentes… Aztán eszembe jutott.

Nem a nagyi receptje ugyan. Ezt a levest apukámmal főztük együtt, ha nem is gyermekkoromban, de jó pár éve már, hogy hazajártam vidékre minden hétvégén Budapestről, az egyetemi éveim alatt. Apukám 63 évesen, muszájból tanult meg főzni, és az első pár hónap (hét?) után már hihetetlenül élvezte. Egyszer arra értem haza, hogy egy megsárgult lapú erdélyi szakácskönyvből halászta elő ezt a receptet.  Később többször is elkészítettük a  salátás fuszulykát, mert nagy sikere volt.

Apukám a hagyományos ízeket kedveli: a füstös, fűszeres, zsíros ételeket, így most egy tőlem talán szokatlan recept következik. Megkésett mikulás-ajándék a régi ízek kedvelőinek.

Salátás fuszulyka füstölt csülökkel - VKF! 53.

Hozzávalók:
500g tarka bab

1 kisebb füstölt csülök (kb. 1,5kg)

1 fej saláta

1 csokor friss kapor

2 gerezd fokhagyma

só

Elég sokáig tart elkészíteni, de nem munkaigényes. Ez egy olyan leves, ami annál finomabb, minél több ideje van összeérni. Szerintem érdemes inkább előző nap elkészíteni, és nem frissen tálalni.

Egyszer egy amerikai gasztroblogon azt olvastam, hogy az az étel, ami előre elkészíthető, többet ér a súlyánál aranyban. Vajon mi a helyzet azzal, ami idővel csak finomabb lesz?

Főzzünk:

0. A babot és a csülköt előző este megmossuk, és külön-külön bő vízbe áztatjuk.

1. Másnap a csülök áztató vizét leöntjük, és friss vízzel, amennyi éppen ellepi egy 5 literes fazékban főni tesszük. Én kuktában főztem, sípolástól számított fél óráig.

2. Ha a fél óra letelt, kinyitottam a kuktát (miután lehűtöttem, és kiegyenlítettem a nyomást), beletettem a leöblített babot is, és újabb fél óráig főztem. Közben felaprítottam a kaprot és megmostam a salátát is.

3. A második fél óra leteltével újra kinyitottam a kuktát. A halkan lobogó levesbe beletépkedtem a salátát, majd a tetejére szórtam a kaprot, és kikapcsoltam a tűzhelyet.

4. Fokhagymás rántás helyett a két gerezd fokhagymát átpréseltem, megfuttattam egy kis olajon, majd összeturmixoltam egy kis levessel és hozzáadtam a többihez. Ez a leves elég sűrű lesz a babtól és a csülöktől is.

5. Ezzel el is készült a leves. Utánsózni még lehet, de csak finoman, mert a csülökből még idővel ázik ki só, és utólag elsózhatja.

Salátás fuszulyka füstölt csülökkel - VKF! 53.

Tudom mit gondoltok: saláta, meg kapor? Egy levesben? Füstölt csülökkel? Igen, bizony. A saláta kicsit savanykássá teszi, lágyítja a füstölt ízt. Nagyon finom, pikáns leves lesz, még egy kevés ecettel lehet savanyítani.

A férjem nem mindig fogadja könnyen az új ízeket, ezért előre szóltam neki, hogy ez a leves kapros, salátás, másnapra lesz az igazi, és egész héten ezt esszük, mert rengeteg lett. Két kérdése volt: „Ez hogyan lesz még finomabb? És meddig ehetem?”

Ez egy jó nagy adag, ha jól számoltam, legalább 10 tányér levest ettünk belőle. Szénhidráttartalom gyakorlatilag csak a babból számolandó, az összesen 250g, tehát 25g CH/tányér. Mi kenyeret ettünk még hozzá, és azzal jól is laktunk, ez a leves egytálételnek is felfogható a sok hús miatt.

Gluténmentes, alacsony GI, tejtermék- és tojásmentes is. Remélem, megfőzitek.

Salátás fuszulyka füstölt csülökkel - VKF! 53.

A fényképekhez sikerült előkapnom azt a konyharuhát, amit még a dédnagyanyám szőtt s.k. Tekintve, hogy nem ismertem őt, és elég sokat tette-vette a történelem kis családomat, még én is meglepődtem, hogy mik lapulnak itt a konyhafiókban…

Erről eszembe is jutott, amikor egy pár a baráti körünkből külföldre költözött, és csak egy-egy bőröndöt vittek magukkal, minden mást eladtak vagy elajándékoztak. Ahogy végiggondoltam, hogy én mit tennék hasonló helyzetben, az egyik első dolog, ami eszembe jutott, hogy biztosan nem hagynám itt a nagymamám réz habverő üstjét…

Ti milyen ereklyéket őrizgettek a konyhában?

Hasonló bejegyzések:

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: archiv, bab, ebéd, erdélyi, húsétel, vacsora, VKF

Előző bejegyzés « Sült paprikás csicseriborsókrém (vegán)
Következő bejegyzés Répás, almás kuglóf »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum