• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Tavaszi túrókrém helyett

2013-03-13 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Hát ezt is túléltük, már ami a telet illeti. Igen, tudom, hogy a hétvégén még lesz egy utolsó utáni felvonás, de én ennek már nem dőlök be, igenis tavasz van! 🙂
És ha tavasz, akkor eszembe jutott a kedvenc tavaszi túrókrémem, és rögtön a következő gondolattal, hogy már nem eszem tejtermékeket. Na akkor hogy is lesz ez?

Tavaszi túrókrém helyett

Sokat törpöltem már azon, hogy mihez kezdjek a mandulatej után hátramaradó sok-sok mandulával. A napokban eszembe jutott, hogy mintha valami nyersétel blogon olvastam volna, hogyan készül magokból sajtszerű dolog. Gondoltam a hétvégén, hogy megpróbálok összehozni valamit a maradék mandulámból, és ez lett belőle.

Hozzávalók
130g mandulából hátramaradt, áztatott mandula
(mandulatej készítéséből származó maradék, de friss, egy éjszakát áztatott mandula is lehetne szerintem)
1 száj újhagyma
1 marék friss petrezselyemlevél
1 kk. friss kaporlevél
1/2 kk. só
4 ek. olívaolaj
2 ek. kókuszzsír
2 ek. víz

Aprító- vagy turmixgépben elsőként a zöldfűszereket keverjük jól össze az olívaolajjal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is és kevertessük pépesre. Ennyi., kész is!

Amikor először megkóstoltam a művem, nem annyira nagyon voltam oda tőle, mert kezdetben az olíva íze igen erős volt. Betettem a hűtőbe, és másnap este vettem újra elő. Addigra remekül összeértek az ízek, azóta mindig jó vastagon megpakoltam vele a mindenmentes kenyeremet, és Zének is ízlett. Már alig maradt, de szerencsére időközben a mandulatejes kancsónak is alaposan a fenekére néztem, így máris gyárthatom az újabb adagot mindkettőből. 😉

A „mandulatúró” sikerének azért is örülök, mert a mandulában sok a kalcium, így ezentúl a tejtermékek miatt kiesett kalciumbevitel miatt sem kell izgulnom. Ami nem oldódott bele a mandulatejbe, azt megeszem szendvicskrémben. Ráadásul a tejtermékekből állítólag nem is szívódik fel túl jól, szóval lehet, hogy még jobban is járok a mandulával.

A szénhidrát-tartalmat most kivételesen nem számolom, mert a mandulatejnél már megszámoltam, így nem bonyolítom az ügyet. Egyébként, ha friss mandulából készülne, és nem tejkészítési maradékból, akkor is komoly ~15g CH lenne az egész adagban.

Tavaszi túrókrém helyett

Megkóstoljátok?

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, hidegen is, kence, mandula, nyers, paleo, reggeli

Előző bejegyzés « Citromos lazac, áfonyás barna és vad rizzsel
Következő bejegyzés Piros bogyós muffin szteviával, mindenmentesen »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum