• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Citromos lazac, áfonyás barna és vad rizzsel

2013-03-10 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Most a sült lazac ismétlés, és csak a köret az újdonság, de nekem annyira tetszett, hogy úgy döntöttem, megérdemli a műsoridőt. A múltkor írtam a vadrizsről, és hogy milyen finom diós aromát kölcsönzött a köretnek. Most arra gondoltam, megtoldom egy marék aszalt vörösáfonyával, az biztosan jól fog illeni hozzá. És tényleg.

Citromos lazac, áfonyás barna és vad rizzsel

A vörösáfonya (meg a többi áfonya is) sok antioxidánst tartalmaz, ebben hasonlóak a most divatos goji bogyóhoz. Magas a C-vitamin tartalmuk, bár ezt ebben a receptben nem használom ki, mivel a C-vitamin hőre bomlik. Télen még érdemes észben tartani, hogy az áfonya kivonata egy felfázáson is sokat segíthet, persze ahhoz több kell egy maréknál, de ez itt most csak lábjegyzet az áfonyához.


Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Hozzávalók 2 személyre:

100g barna rizs
20g vadrizs
1 marék aszalt vörösáfonya* (kb. 15g)
2 szelet lazac (2*125g, mirelit)
1 fél citrom leve
1 ek. vaj

*Az áfonyára figyeljetek oda, mert sokszor cukrozott.

0. Ilyen kevés hal hamar kiolvad, így ha nem vettük ki előre a hűtőből, akkor csomagolással együtt (általában szeletnként fóliában van) tegyük egy tál lanygyos vízbe, és pár perc alatt kiolvad.

1. A rizseket mossuk meg és sós vízben tegyük főni. Ha nem előgőzölt rizst vettünk, ez hosszabb idő lesz, így közben terítsünk meg, sétáljunk egyet, stb.

2. Egy serpenyőben forraljuk össze a vajat a citromlével, majd ebben süssük meg a halszeletek mindkét oldalát pár perc alatt. Közben sózzuk meg.

Citromos lazac, áfonyás barna és vad rizzsel

3. Ha a rizs már majdnem kész, szórjuk bele az áfonyát, hogy megpuhuljon a gőzben.

4. Tálaláskor a citromos vajjal öntsük le a halszeleteket.

Jó étvágyat!

Velem ritkán fordul elő, hogy a köret hamarabb fogy el a lazacnál, de most így történt: az áfonyás rizs édeskés, a citromos lazac savanykás, szóval finom volt, bizony. Még a citromlevet is beleszámolva ez így éppen 100g szénhidrát, azaz 50g CH/ebéd, és tényleg pillanatok alatt, minimális energiabefektetéssel elkészült.

Citromos lazac, áfonyás barna és vad rizzsel

Hasonló bejegyzések:

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: 30 perc, archiv, ebéd, hal, tengeri herkentyű

Előző bejegyzés « Babcurry (vegán)
Következő bejegyzés Tavaszi túrókrém helyett »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum