• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Epres „túrókrémmel” töltött hajdinás palacsinta – VKF! 57. (tejtermék-, glutén-, cukormentes)

2013-06-20 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Egyszer volt, hol nem volt, tavaly nyáron egy málnás-túrós zabpalacsinta receptem, amit nagyon szerettünk: gyakran készítettem, és a vendégeink is egy pillanat alatt eltüntették. Majd az ősszel elmaradt az étrendünkből a zab, és az enyémből a túró is, így idén nyáron kis nosztalgiával gondoltam erre a receptre. A megoldást végül egy barátnőm tálalta elénk, amikor áthívtak vacsorázni (ezúton is köszönet, Anita!) A nyers gyümölcstorta receptjéről már hallottam korábban is, de még sosem kóstoltam. Rögtön tudtam, hogy ennek a történetnek lesz folytatása.

Epres túrókrémmel töltött hajdinás palacsinta - VKF! 57. (tejtermék-, glutén-, cukormentes)

Miután megsütöttem az első hajdinapalacsintákat, már csak a gyümölcsös tölteléket kellett hozzátennem a történethez. És milyen igaz, amit egyik kollégám kérdezett: „mandulából mindent lehet?!”

A hajdinapalacsintákat egy kis vaníliakivonattal szelidítettem meg, hogy jobban passzoljanak a gyümölcsös, túrós, édes ízvilághoz. A „túrós” töltelék pedig annyira megtévesztő, hogy Z, miután közös erőkkel elpusztítottuk a palacsintáinkat, rám nézett, és megkérdezte, hogy „de nem úgy volt, hogy te nem eszel túrót?”… 😉 

Epres túrókrémmel töltött hajdinás palacsinta - VKF! 57. (tejtermék-, glutén-, cukormentes)

Hozzávalók 4 személyre:

150g hajdinaliszt

1 csipet só

1 tojás

3-3,5 dl víz

1 kk. vaníliakivonat

15 dkg mandula

15 dkg eper

50g kókuszzsír (3 ek.)

45g nyírfacukor (3 ek.) vagy más édesítő ízlés szerint

1 citrom leve

0. A töltelékhez a mandulát előző este megmostam és beáztattam. 

1. Másnap leszűrtem a mandulát, és aprítógépben krémesre turmixoltam a citrom levével, a megtisztított eperrel, nyírfacukorral, kókuszzsírral. Ha elkészült, kóstold meg, hogy elég édes-e, mert a gyümölcsön is rengeteg múlik, és persze ízlések és pofonok… 

2. A palacsintákat készítsük el a korábban leírt módon, annyi különbséggel, hogy a tésztába egy kis vaníliakivonatot is csempésszünk. Én nem édesítettem a tésztát, mert a töltelék úgyis elég édes, de ezt az ízlésetekre bízom. 

3. A palacsintákat egyenként megtöltöttem az epres-„túrós” töltelékkel, és már tálaltam is. Jó étvágyat! 

Epres túrókrémmel töltött hajdinás palacsinta - VKF! 57. (tejtermék-, glutén-, cukormentes)

A tölteléket szerintem mindenféle savanykás gyümölccsel lehet variálni, ráadásként eperhez balzsamecet, vagy piros bogyósokhoz menta: ne fogjátok vissza magatokat! 😉

A palacsinta kb. 10-12g CH/db, a töltelék pedig ebben az összetételben összesen 80g CH, ami nekünk kb. 10 palacsintához volt elég (nyírfacukor helyett szteviával vagy folyékony édesítőszerrel csak 35g CH lenne).

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, desszert, eper, hajdina, hidegen is, mandula, palacsinta, VKF

Előző bejegyzés « Galette complète, avagy sós hajdinapalacsinta és az 57. VKF!
Következő bejegyzés Pikáns répakrémleves »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2013-07-02, 11:52 de.

    Hát ez tök jó ötlet! A túró helyettesítésére eddig a kölest használtuk, a tofuval nem tudtam megbarátkozni ebben a formában sem. Kíváncsi vagyok, hogy milyen, ki fogom próbálni!:)Pitypalaty

    Válasz
  2. Névtelen mondta

    2013-09-21, 8:00 de.

    Helló Nóri, ma találtam rá a blogodra, és nagyon örülök neki!
    Azt megkérdezhetem, hogy túrót miért nem eszel? Vagy tejterméket általában? Erről nem találtam információt az Oldalak menüpontjai között. Köszönöm, és csak így tovább!

    Válasz
  3. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-09-21, 8:01 de.

    Szia, valóban, pótolom. 🙂 Egyszerűen csak nem érzem jól magam a tejtermékekkel, ezért kerüljük egymást…

    Válasz
  4. Névtelen mondta

    2014-05-09, 6:50 de.

    kb. két- három hónapja főzök az oldaladról, de csak most próbáltam ki ezt a palacsintát, de már bánom, hogy csak most mert isteni. Én "csak" lisztérzékeny vagyok, de nagyon jó hogy tej nélkül is lehet ilyen finom palacsintát sütni, az 5 éves kislányomnak is nagyon ízlett.
    üdv: Linda

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2014-05-20, 4:34 du.

    Kipróbáltuk, bejött 🙂 mi eper helyett konzerv barackkal dolgoztuk össze a "krémet"
    üdv, Tünde

    Válasz
  6. Cinem Ani mondta

    2014-11-11, 7:26 du.

    Szia!

    Szerinted ha kihagyom a tojást, akkor is működik a recept?

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-11, 7:28 du.

    Szia,
    Teljesen kihagyni inkább ne, de lenmag- vagy chia "tojással" pótolni lehet: épp a napokban fotóztam ilyet, hamarosan fel is kerül az oldalra. 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum