• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Aszalt szilvás, diós müzliszelet – hozzáadott cukor- és gluténmentesen

2013-09-02 Írta: Andrási Nóra 27 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Kicsit talán korán is, de kezd ősziesre fordulni az idő: reggelente hűvös van, jólesik hosszú nadrágban biciklizni. Szeptember végén még visszatérhet egy kis meleg, addigis maradnak a hűvös reggelek a laposan beeső napsugarakkal.

Munkába menet két iskola mellett is elbiciklizem, így még nekem is feltűnt, hogy itt a szeptember, és vele az iskola első napja. Arra gondoltam, ez egy remek alkalom, hogy megosszam itt is a legújabb tízórai találmányomat, ami cukor- és gluténmentes, sőt, vegán is, sütés nélkül készíthető, és sokáig eláll: a házi müzliszeletet. Remélem, számotokra is olyan kedvenc lesz, mint nekünk.

Aszalt szilvás, diós müzliszelet - cukor- és gluténmentesen

Már néhány hete kiötlöttem ezt a finomságot, így már a nyaralás alatt is tudtam tesztelni, hogy mégis, mennyire eltartható, hogy bírja az utazást. Nos, remekül vizsgázott: akár egy hétig is eltartható, nagy melegben is, így bekerült abba a bizonyos túlélőcsomagomba. Az egyetlen dolog, amire ügyelni kell, hogy törékeny, ezért műanyagdobozba pakolva szállítottuk őket.

Aszalt szilvás, diós müzliszelet - cukor- és gluténmentesen

Pillanatok alatt, sütés nélkül készül, és majd meglátjátok, milyen sokféleképpen variálható…

Aszalt szilvás, diós müzliszelet - cukor- és gluténmentesen

Szerző: Mindenmentes Nóri
Otthon is könnyen elkészíthető müzliszelet glutén és hozzáadott cukor nélkül.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Főzési idő 10 minutes mins
Össz. idő 10 minutes mins
Étel típusa útravaló
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 5 szelet
Energia tartalom 100 kcal

Hozzávalók
 

  • 50 g dió
  • 25 g pattogatott amarant
  • 75 g aszalt szilva
  • 3 ek. víz
  • 2 ek. nyírfacukor
  • kevés fahéjjal vagy vaníliakivonattal is ízesítheted
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A diót érdemes megpirítani szendvicsgrillen vagy egy serpenyőben, de ha sietsz, ezt ki is hagyhatod.
  • Aprítógépben daráld össze a diót az aszalt szilvával.
  • A vizet és a nyírfacukrot forrald össze, majd tedd félre, amíg a nyírfacukor feloldódik.
  • Mérd a pattogatott amarantot is az aprítógépbe, keverd el a diós szilvával.
  • Öntsd a nyírfacukorszirupot is a müzlihez, majd alaposan dolgozd össze az aprítógéppel: egy ragacsos masszát kell kapnod.
  • Terítsd kb. 0,5-1 centi vastagon sütőpapírral kibélelt formába: én ehhez az adaghoz egy kis méretű püspökkenyér formát használok. A sütőpapír széleit visszahajtva nyomkodd össze jó alaposan, majd a becsomagolt müzlit tedd egy vágódeszka és nehezék (pl. nehéz edények) alá egy éjszakára. Reggelre megszilárdul, és éles késsel szeletelhető.

Megjegyzések

Az elkészítéshez is használt sütőpapírba és fóliába szoktam csomagolni.

Tápérték információ

Kalória: 100kcalSzénhidrát: 20g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!
 Aszalt szilvás, diós müzliszelet - cukor- és gluténmentesen

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, ajándék, amarant, archiv, dió, hidegen is, müzliszelet, nyers, szilva, tízórai, útravaló, uzsonna

Előző bejegyzés « KoronaKert Étterem
Következő bejegyzés Őszies saláta szilvával és feta kockákkal »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. szaberka mondta

    2013-09-02, 7:33 du.

    Ez már megint nagyon jó, köszönöm!

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-09-02, 7:33 du.

    😉

    Válasz
  3. margaretta mondta

    2013-09-03, 7:18 de.

    Nóri! Ezt mindenképp kipróbálom, nagyon finom lehet!

    Válasz
  4. Judit mondta

    2013-09-03, 8:19 de.

    Kedves Nóri!

    Szerinted amarant helyett puffasztott quinoaval is működhet?

    Válasz
  5. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-09-03, 9:05 de.

    Szia Judit!
    Persze, quinoával, sőt, szerintem puffasztott barna rizzsel is működhet, de az amarantnak és a quinoának jobbak a beltartalmi értékei.
    N.

    Válasz
  6. HajniZoli mondta

    2013-09-03, 7:03 du.

    Köszönöm a receptet, nagyon jó!

    Válasz
  7. lilla mondta

    2013-09-05, 7:45 de.

    mehet bele szezámmag is, nyaminyami

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-09-05, 7:46 de.

    Lesz még mindenféle müzliszelet. 🙂

    Válasz
  9. Ica mondta

    2013-09-06, 10:13 de.

    Én meg holnap rohanok pattogatott amarantot, vagy quinoát venni és biztos, hogy teszek bele mákot is!
    Köszi Nóri!

    Válasz
  10. Ica mondta

    2013-09-08, 1:13 du.

    Szia Nóri!
    Kipróbáltam a receptet, nagyon finom lett a müzliszelet. Amarantot kaptam, ezért azt tettem bele. Nem volt itthon aszalt szilva, ezért nagyon kemény szatmári szilvalekvárral bolondítottam, így is tökéletes lett. A tervekkel ellentétben mégsem raktam bele mákot, mert azt a meggyes-mákos müzliszeletre tartalékolom.
    U.i.: Az Aldiban is és a Tescoban is most 3.000 Ft a mandula kilója.

    Válasz
  11. margaretta mondta

    2013-09-10, 2:30 du.

    Szia Nóri!
    Én is kipróbáltam, nagyon finom lett. Úgy készítettem, ahogy írtad. Köszönöm a receptet és várom a többit is. 🙂

    Válasz
  12. Vincze Mariann mondta

    2013-12-16, 7:23 du.

    Pont olyan finomságot kerestem, amit tízóraira ehetek és csak 20gCH-t tartalmaz. Szóval, ez nálam telitalálat! 😀
    Köszi a receptet! 🙂

    Válasz
  13. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-12-16, 7:24 du.

    Nézz körül a muffin és a keksz címkék alatt is! 😉

    Válasz
  14. Andy26 mondta

    2014-05-30, 5:00 du.

    Szia!
    Szeretném megkérdezni, hogy a pattogatott amarant te készíted, vagy készen veszed? Én csak puffasztott terméket találtam a neten. Esetleg a pattogatott = puffasztott amaranttal?
    Köszi ha válaszolsz!

    Válasz
  15. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-05-30, 5:01 du.

    Szerintem pattogatott = puffasztott, legalábbis én így gondoltam, és igen, készen veszem. 🙂

    Válasz
  16. Pájó mondta

    2014-09-04, 7:39 du.

    Szia!
    Ezt a receptet mi is nagyon szeretjük, de most azon gondolkodom, hogy biztosan lehet valami hasonlót készíteni csak magvakból, aszalt gyümölcs nélkül. Szerinted mivel lehetne "egymáshoz ragasztani" a magokat? Máshol olvastam cukros vizes megoldásról, de nyilván nem szeretnék kristálycukrot használni 🙂

    Válasz
  17. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-04, 7:43 du.

    Szió,
    Hát az valóban nem lenne szerencsés, de szerintem meg lehetne próbálni xilit sziruppal… Mondjuk annyi vízzel készíteni a szirupot, amennyiben éppen oldódik forrón (kb. 3 ek. xilit + 1ek. víz), a magokat megpirítani picit száraz serpenyőben, hogy azok is forrók legyenek, forrón összekeverni az egészet, sütőpapíron hűlni hagyni… És olajos magokkal kellene (szezám, napraforgó, mandula), hogy puha legyen, mert a xilit kikristályosodva megkeményedik.
    Majd írj, hogy milyen lett, most nekem is megjött a kedvem… 🙂

    Válasz
  18. Anna mondta

    2014-09-25, 5:43 de.

    Lehet mézet használni nyírfacukor helyett? Ha igen, kb. hány evőkanálnyival kell helyettesíteni?

    Válasz
  19. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-25, 5:45 de.

    Szerintem a méz is összetartaná, ha azt szeretnéd használni. 3-4 evőkanálnyit mondanék, de ehhez már nem kell víz sem!

    Válasz
  20. M. Nógrád Megyéből mondta

    2014-12-13, 12:06 du.

    Drága Nóri!
    Ez is elkészült!!! Bár még senyved a nehezék alatt, nem bírtuk ki és megkóstoltuk!! Ez maga a csoda! Nekem kicsit puhára sikerült, de reménykedem, hogy reggelig összeszedi magát. Sajna nem volt itthon nyírfacukor, így Xukor Zéro-val készült, lehet, hogy ez okozta, hogy puha lett?
    Azért nem félek, hogy ránk fog maradni! Úgy döntöttem, hogy mindenki ezt kapja karácsonyra! (Olyan ajándékot adunk, ami saját készítésű bármi.) Mindkét változatból teszek a kis csomagokba és boldoggá teszem a családot!
    Hálásan köszönjük!

    Ölelés:
    M. Nógrád Megyéből

    Válasz
  21. Névtelen mondta

    2015-03-25, 3:42 du.

    Szia Nóri, eritrittel esetleg meg lehet próbálni, a nyírfacukrot sajnos nem bírom. (új vagyok).
    Köszönöm:
    Dóri

    Válasz
  22. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-03-25, 3:43 du.

    Persze. Legfeljebb egy kis hűsítő érzést fogsz tapasztalni, amikor eszed, de nem biztos, hogy feltűnik.

    Válasz
  23. Nagy Zsuzsanna mondta

    2016-06-13, 7:09 du.

    Kedves Nóri, ezt is elkészítettem, saját szatmári dióból és aszalt szilvából (Szülők), puffasztott amarant akkori hiányában zabpehely fogta össze. Jól jött a túránk alatt! Köszönöm.

    Válasz
  24. Gerjeni Róbert mondta

    2016-06-16, 8:47 de.

    Üdv!
    Gyógyszerészként tudnia kellene, hogy az aszalt szilvának igen magas a cukor tartalma (szorbiton kívül), 100 g-ban általában 34-36 g, kis differenciával a nedvességtartalomtól függően, melynek emésztéséhez inzulin szükséges. Nem beszélve a többi összetevő szénhidrát tartalmáról. Ön azt sugallja a blog olvasójának (ha pl. kezdő cukorbeteg, hogy ezt gond nélkül eheti! Ez így rendben van?) Maximum hozzáadott cukor mentes! Szakmához nem kapcsolódó tudással felvértezett laikus ember nem tud különbséget tenni a kettő között, max bízik azokban akiről azt feltételezi, hogy tudniuk kell.
    1924/2006/EK
    CUKORMENTES
    Az állítás, amely szerint az élelmiszer cukormentes, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml határértéket. ▼C1 2006R1924 — HU — 02.03.2010 — 002.002 — 26
    HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ
    Az állítás, amely szerint az élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott cukrot, valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt élelmiszert. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.

    Gluténmentességről csak annyit, hogy pl. egy multitól vagy bioboltból beszerzett, áthúzott kalász emblémával nem védjegyezett alapanyagból 100%, hogy gluténmentes lesz a termék?

    További felelős és sikeres blogírást és sok követőt!

    Róbert

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-06-20, 11:31 du.

      Kedves Róbert,
      valóban, nem megfelelő kifejezést használtam: hozzáadott cukor mentes. Javítottam is a bejegyzés címében.
      Ami a gluténmentességet illeti: most belinkeltem azokat az alapanyagokat, amiket használok, ezeket gluténmentes üzemben csomagolják.
      Üdv,
      Nóra

      Válasz
  25. Rita mondta

    2018-12-06, 2:51 du.

    5 stars
    Örülnék még több müzli szelet receptnek, de remélem, hogy egyszerűen beszerezhető hozzávalók lesznek bennük. Mivel helyettesíthetem az amarántot? Nekem semmilyen allergiám nincs, csak próbálok egészségesen enni.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-12-07, 9:27 de.

      Vettem! 🙂 Zabpehellyel!

      Válasz
5 from 1 vote

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.