• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Almás-diós muffinok

2014-10-20 Írta: Andrási Nóra 12 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Újra itt az ősz: a délutáni laposan beeső napsütés, a hűvös esték és reggelek, hulló színes falevelek, és persze, ilyenkor mindenkinek a sütőtök jut eszébe. Az én nagy őszi kedvenceim mégis inkább az alma és a dió! Almából ilyenkor minden évben betankolunk kb. 50-60 kg-t a pincénkbe, ennyi talán kitart tavaszig. 🙂

Gondoltam, ha már annyira szeretem a dió-alma párost, ideje lesz sütni is velük. Mondjuk muffint, ami már úgyis régen volt: cukor-, glutén- és tejtermékmentesen, sőt, már tojásmentes opciót is tudok ajánlani hozzá, így akár vegán sütemény is lehet.

Almás-diós muffinok

Sokféle muffin készült már mindenmentesen a konyhámban, a kedvenceim talán a sütőtökös-mákos és a káposztás muffinok voltak eddig. Szezonjuk van, így ki tudja, talán lesz még folytatás a témában… 😉

Almás-diós muffinok

Hozzávalók kb. 12 db-hoz:

100g köles

50g hajdina

110g barna rizsliszt

50g dió

1 kk. szódabikarbóna
1 kk. fahéj

100g kókuszzsír

2 tojás, vagy 1 ek. chia mag/1 ek. lenmagliszt

1 kk. stevia por

100g víz

200g alma (megtisztítva ennyi)

Almás-diós muffinok

  1. Muffint sütni egyszerű. Először a szilárd hozzávalókat mérd össze egy nagyobb tálban: daráld le a kölest, hajdinát (vagy használhatsz készen vásárolt lisztet is), a barna rizslisztet, a szódabikarbónát a fahéjjal és egy csipet sóval.
  2. A diót pirítsd meg száraz serpenyőben vagy szendvicsgrillen, majd vágd durva darabokra, és mehet ez is a lisztekhez.
  3. A folyékony részhez a kókuszzsírt keverd össze a langyos vízzel (azért kell langyos, kézmeleg legyen, hogy a kókuszzsír folyékony maradjon). Keverd bele a stevia port és a tojásokat is. (Ha tojásmentesen szeretnéd készíteni, akkor 1 ek. chia magot darálj frissen, vagy használhatsz 1 ek. nagyon finom lenmaglisztet – nem olajtalanítottat! -, ezeket pár ek. langyos vízzel csomómentesre keverve zselés állagú „tojáspótlót” kapsz.)
  4. Az almák magházát vágd ki és reszeld le őket.
  5. Végül a folyékony hozzávalókat keverd a szilárdakhoz. Amikor egynemű, forgasd bele a reszelt almát is, és oszd szét muffin sütő formákba: én szilikon kapszlikat szeretek használni, az egyszerűségük miatt. Süsd őket légkeveréssel 180 fokon 20-25 percig, amíg a teteje éppen kezdene megpirulni.

Ezek a muffinok gyorsan elkészülnek, légmentesen záródó dobozban, hűtőben tárolva 3-4 napig is finomak. Remek tízórai: hétvégén sütök egy adaggal, és minden nap tudok csomagolni egyet-egyet (van pont ilyen méretű zárható dobozunk is…:)). A szénhidrát-tartalmuk „meglepő módon” kb. 19g CH/db. 

Kellemes sütögetést kívánok hozzá!

Almás-diós muffinok

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Teljesértékűföl (teljes értékű növényi tejföl)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: alma, archiv, dió, muffin, tízórai

Előző bejegyzés « Zöldbabos, szezámos sertés csíkos tészta villámgyorsan
Következő bejegyzés Meglepetés Internetpatika kedvezmény »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Krisztina mondta

    2014-10-20, 1:36 du.

    Kedves Nóri!

    Azt szeretném kérdezni, hogy a hajdinát mivel lehetne helyettesíteni?
    Nem szeretem az ízét és ezért nincs is itthon… 🙂

    Köszönöm előre is,
    Krisztina

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-20, 1:38 du.

    Szia,
    Talán barna rizsliszttel is működhet, csak így kevesebb lesz benne a fehérje és az élelmi rost.
    Mindig megkérdezem, mert sokaknál ez a gond: a hajdina, amit próbáltál, az pörkölt volt (sötétbarna) vagy natur (szürke)?

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2014-10-20, 7:04 du.

    Szia Nóri,
    Cirok vagy Kókuszliszttel működhet? Én sem szeretem egyik színű hajdinát sem.. :/

    Egy másik Krisztina

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-20, 7:05 du.

    Szia,
    Ez jó… összebeszéltetek? 😀
    A cirok jó ötlet, erre korábban nem gondoltam.
    Nóri

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2014-10-22, 12:50 du.

    Szia Nóri!
    A kölest és a hajdinát darálás előtt meg szoktad-e mosni és szárítani (esetleg sütőben)? köszi szépen
    Andi

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-22, 12:52 du.

    Szia Andi,
    Erre még nem gondoltam… Persze értem én, hogy pl. főzés előtt megmosnánk… A malomban sem mossák, szárítják, szóval ennek a veszélynek szerintem továbbra is ki merem tenni magunkat. 🙂

    Válasz
  7. Gabi mondta

    2015-05-10, 8:15 de.

    Szia Nóri!
    Most készítettem el annyi változtatással,hogy barnacukrot tettem bele stevia helyett. 25 Percig sütöttem 180 fokon, 15 percig légkeveréssel, utána simán. Nagyon finom, de a beleseje ránézésre, mintha nyers lenne. Ennek ilyennek kell lennie az alma miatt, vagy nem sütöttem elég jól át??? A teteje már kezdett pirulni, ezért is vettem le a légkeverést. Az alja is elég piros lett.
    Előre is köszi a választ!

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-05-10, 8:17 de.

    Szia Gabi,
    Azért lett túl nedves a muffinod, mert a cukor a folyékony alapanyagok arányát növelte (vizet köt meg). Ha steviát cukorra vagy nyírfacukorra cserélsz, akkor erre gondolni kell, és pl. kevesebb vizet tenni bele.

    Válasz
  9. Anita mondta

    2016-02-16, 5:05 du.

    Szia Nóri!

    Szuper ez a recepted!!!! 🙂 Végre sikerült egy pihe-puha szaftos muffint sütnöm! 🙂 A rizsliszt helyett én 50 g gesztenyelisztet és 60 g amarántlisztet tettem, stevia helyett pedig 150 g eritritet. Én is tapasztaltam azt a bizonyos kicsit nyers állagot, amit Gabi is írt fent, de ahogy kihűlt, már nem éreztem annak, az almás sütik amúgy is szaftosabbak, így betudtam ennek, de majd ügyelek rá és megpróbálom kicsit kevesebb vízzel.

    Köszönöm!
    Anita

    Válasz
  10. Erika mondta

    2017-01-21, 7:52 du.

    Szia Nóri!

    Ma készítettem el ezt a muffint,én cukorral csináltam, a többi összetevő változatlanul hagyásával.
    Viszont azt többszörösét kellett bele tennem, hogy íze legyen, mert az 1 kk.cukor nagyon kevés volt.
    Lehet, hogy a Stevia sokkal édesebb, mint a cukor, vagy már ennyire túlzottan édeshez szoktam?
    Finom lett így a többszörös cukorral, az állaga is jó lett.

    Üdvözlettel: Erika

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-22, 11:28 du.

      Szia Erika,
      a stevia egy természetes édesítőszer édesítő ereje kb. 300-szorosa a cukornak. 🙂 Itt olvashatsz róla bővebben.

      Válasz
  11. Pákozdi Rebeka mondta

    2017-12-10, 9:58 de.

    Szia Nóri! Sajna csak egy 6 db-os muffin sütőformám van és picit kényelmes is voltam, szóval egy őzgerinc formában sütöttem meg és szuper lett!:))

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum