• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből

2014-10-28 Írta: Andrási Nóra 26 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ugorjunk a recepthez!

Múlt héten említettem a Facebook oldalamon, hogy megkívántam a nagyi-féle almás pitét. Azt a régi, hagyományos ízt: semmi rafinéria, semmi egzotikum, csak egy egyszerű pite tészta és sok-sok fahéjas reszelt alma.

Gondoltam, ha már nekiállok, jó lenne kitalálni valami alap tésztát, ami gyorsan elkészül és később mindenféle egyéb piték, quiche-ek alapja lehet. Ha már alap tészta, persze legyen gluténmentes, csak teljes kiőrlésű lisztekkel és az sem baj, ha rögtön vegán (tejtermék- és tojásmentes) is.

Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből

Kis keresgélés után úgy tűnt, ezúttal egészen egyszerű dolgom lesz, ugyanis találtam egy gluténmentes, teljes kiőrlésű, vegán receptet, mégpedig nem is akárhol: a New York Times gasztro rovatában. Arra gondoltam: ennek működnie kell. Ráadásul teljes értékű liszteket használ és igen, sok keményítőt is, de erre itt a tojás kiváltása miatt van szükség.

Még aznap délután meg is sütöttem, és valóban: nagyon könnyű volt dolgozni ezzel a tésztával. Az íze és állaga nekünk mégsem volt az igazi: túl sok köles, túl kemény tészta. Azt hittem, egy apró fogással kiigazítom és maga lesz a tökély, de a kérdés kicsit összetettebbnek bizonyult: egy hete a barátainkkal együtt csak almás pitét eszünk. 🙂

Kitartásom végül meghozta gyümölcsét: elkészült a mindenmentes pite alaprecept, amivel már mindenki elégedett: nem túl köleses, nem túl hajdinás, frissen sem túl kemény, és pár órával sütés után finom puha lesz. Külön jó pont, hogy a tészta pillanatok alatt, aprítógépben készül, frissen egy-két napig eláll a hűtőben és fagyasztható is! Az állaga kísértetiesen emlékeztet a gyurmára, nem ragad: a pitealapot formába nyomkodni igazi gyermekbarát feladat, még Zének is tetszett. 🙂

Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből

Ne tévesszen meg, hogy a képek egy 20 cm-es formában, fél adag tésztával sütött pitéről készültek: a kísérleti sütéseket igyekszem anyagtakarékosan intézni. Persze a „nem tökéletes” pite tésztákat is felhasználtuk keksznek, vagy kevés házi lekvárral elfogyott tízóraira.

Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből

Szerző: Mindenmentes Nóri
A nagyi almás pitéje mindenmentesen: glutén-, tej-, cukor-, tojásmentes, vegán változat. A tészta aprítógépben, pillanatok alatt készül és fagyasztható is!
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 20 minutes mins
Főzési idő 15 minutes mins
Össz. idő 35 minutes mins
Étel típusa desszert
Mentesség gluténmentes, IR-barát, tejmentes, vegán
Adagok száma 26 cm-es torta forma/12 szelet
Energia tartalom 180 kcal

Hozzávalók
 

  • 100 g kölesliszt
  • 35 g hajdina liszt
  • 35 g kukoricaliszt
  • 50 g barna rizsliszt
  • 60 g kukorica keményítő
  • 40 g tápióka keményítő
  • 1/2 kk. só
  • 50 g olívaolaj
  • kb. 150g víz
  • 1 kk. almaecet
  • 800-1000 g alma
  • 2 ek. nyírfacukor ízlés szerint
  • 2 kk. őrölt fahéj
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Tedd aprítógépbe a száraz hozzávalókat: lisztek, keményítők, só. Néhány pulzálással keverd össze.
  • Mérd össze a folyékony hozzávalókat: víz, olívaolaj, almaecet. 2-3 részletben add a lisztekhez, és dolgozd össze az aprítógéppel. Sűrű, gyurma-állagú tésztát kell kapnod, ami nem (alig) ragad a kezedhez: ha túl nedves, dolgozz bele egy kevés kukoricalisztet vagy -keményítőt.
  • A tésztából csomagolj fóliába két gombócot, és tedd félre pihenni 1 órára.
  • Az almákat mosd meg és reszeld le nagy lyukú reszelőn. Én nem hámoztam meg őket: így több rost kerül a süteménybe, és sok kis piros színfolt a töltelékbe. A nyírfacukor és a fahéj hozzáadásával érdemes megvárni, amíg elősül a pite alja, különben az alma levet ereszt és eláztathatja a tésztát, ha pedig kicsavarod a levét, túl száraz lesz (szerintem).
  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tészta felével béleld ki a forma alját: nem nyújtottam, mivel gluténmentes tészta lévén nehéz lehet vele bánni, inkább kézzel nyomkodtam bele, és készítettem kis peremet. 10 percig süsd elő a pite alját.
  • Közben keverd hozzá az almához a nyírfacukrot, ha szükséges (némelyik alma magától is olyan édes, hogy felesleges tovább édesíteni) és a fahéjat. Én jó fahéjasan szeretem.
  • Nyújtsd ki kb. kör alakban a tészta másik felét (persze készíthetsz belőle rácsot is, vagy el is hagyhatod). Én egy lisztezett vágódeszkán nyújtottam ki, villával kilyukasztgattam, majd egy fóliára fordítva emeltem a tortaforma felé: így sokkal könnyebben kezelhető, mintha a sodrófára tekerném: a gluténmentes tészta könnyen törik.
  • Végül süsd légkeveréssel 180 fokon kb. 15 percig. Kész is!

Megjegyzések

A köles- és hajdina lisztet egész hántolt kölesből és hajdinából szoktam darálni kávédarálóval. A pite tésztát gyorsan elkészítheted egy aprítógépben. A konyhagépeimről bővebben itt olvashatsz.
Frissen ropogósabb, pár óra állás után/másnap finom puha almás pite: az egyszerű dekor kedvéért kevés porított nyírfacukorral megszórva tálaltam.

Tápérték információ

Adag: 1gKalória: 180kcalSzénhidrát: 30g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Mivel ez egy alap pite tészta recept, ezért most leírom külön is, hogy a teljes adag tészta szénhidrát-tartalma kb. 250g CH, azaz 125g CH/pite alap vagy tető. Ez még jól jöhet, ha más töltelékkel készül majd. Az almával együtt kb. 350g CH lesz a 26 cm-es pitében, az 12 szeletre vágva kb. 30g CH/szelet.

Igen, tudom, ez hozzám képest egy kicsit sok, de első nekifutásra szerettem volna egy olyan receptet, ami minél több ember számára elérhető (ehető): ez így diómentes is, később még valószínűleg visszatérek majd a pite tészta szénhidrát-csökkentésére. Amit addig is tehettek ezügyben, hogy a pite „kalap” helyett valami más díszítést kap, mondjuk tojáshabot, ha az belefér az étrendbe, vagy az almákat szeletekre vágva sütitek, így tető nélkül is szép lesz és ezzel a lépéssel a szénhidrát-bevitel rögtön 10g CH-tal csökkenthető szeletenként.

Süssétek, ízleljétek, élvezzétek az első mindenmentes almás pitémet! 🙂

Mindenmentes almás pite gyorsan és egyszerűen: gluténmentes, cukormentes, tejtermék- és tojásmentes, vegán recept teljes kiőrlésű lisztekből

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: alma, archiv, desszert, magyaros, pite, tízórai, uzsonna

Előző bejegyzés « Piacoljunk: fogjunk kezet a termelővel!
Következő bejegyzés Sült vegán töltött paprika »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. szaberka mondta

    2014-10-29, 8:20 du.

    Nagyon örülök, hiánypótló, köszönöm!!!

    Válasz
  2. Zaubertorten mondta

    2014-10-30, 12:53 du.

    ezért imádom az oldalad!! a végén minden szuper lesz és müködik! alig varom hogy kiprobaljam! es köszi!!!

    Válasz
  3. Ági Bihari mondta

    2014-11-13, 3:34 du.

    Szia! Megváltás volt az blogod��, végre finom sütiket süthetek, bűntetlenül,köszönöm! Szerinted meggyel is működhet? Ági

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-13, 3:37 du.

    Szia,
    Miért ne működne meggyel is? Egyik kedvenc gyümölcsöm, szerintem nálam is az lesz a következő, majd ha szezonja lesz… Számomra csak az a kérdés, hogy a meggyet is beletehetem majd csak úgy, vagy előbb jobb lecsepegtetni – talán kicsit lédúsabb az almánál.

    Válasz
  5. Ági Bihari mondta

    2014-11-15, 10:58 de.

    :), köszönöm nagyon finom lett :)!

    Válasz
  6. Hajnalka Dufka mondta

    2014-12-15, 6:51 du.

    Nagyon jól néz ki ez a pite, szeretném megcsinálni karácsonykor. Én kukoricát sem ehetek, azt szeretném kérdezni, hogy te mire cserélnéd ki a kukoricalisztet + kukoricakeményítőt. Én mandulalisztre és tápiókakeményítőre gondoltam. Vagy zabliszt (Natura) esetleg? Előre is köszönöm a segítségedet. Szuper ez a blog, rengeteg ötletet és receptet kapunk innen, nagyon köszönjük. 🙂

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-12-15, 6:52 du.

    Szia,
    A kukoricalisztet kölesre cserélném, a keményítőt tápiókára. A mandula is működhet, ezzel én is tervezek tenni egy próbát. Azért ne karácsonykor süsd először… 😉

    Válasz
  8. Névtelen mondta

    2015-03-31, 7:49 de.

    Szia
    Tiroli almás vagy túrós rétest nem készitenél?
    Nagyon szeretem csak nem tudom hogy álljak neki a rétes lapnak.
    Segitségedet előre is köszönöm.

    Válasz
  9. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-03-31, 7:50 de.

    Hm, felveszem a kívánságlistára. 🙂 Az a gondom, hogy évek óta nem ettem tiroli rétest, nem emlékszem, milyen kellene legyen a tésztája… 😀

    Válasz
  10. Unknown mondta

    2015-12-18, 9:20 du.

    Szia Nóri!

    El tudod képzelni ezt a receptet hajdina-liszt nélkül? Akárhogy próbálom, egyszerűen nem bírom az ízét. A kenyeredet is szeretném enélkül sütni – mit gondolsz, mivel helyettesíthető?
    És minden tiszteletem a kitartásodnak, reményt adsz! 🙂

    Válasz
  11. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-18, 9:24 du.

    Szia,
    Talán gesztenye-liszt…? Én meg őt nem szeretem, de a beltartalmi értékeik elég hasonlóak, hátha… A kenyérben megpróbálhatod más, szimpatikus teljes értékű gluténmentes liszttel helyettesíteni, max. a folyadék mennyiségen kell majd igazítani.

    Válasz
  12. Andrea Nagy mondta

    2015-12-23, 12:03 de.

    Szia Nóri! Csak kukoricakeményítővel működhet a pite? Köszönöm!

    Válasz
  13. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-25, 9:12 du.

    Szia,
    Szerintem igen, max. nem lesz olyan könnyen nyújtható.

    Válasz
  14. Anita mondta

    2016-02-16, 5:45 du.

    Szia Nóri!

    Nekem sajnos nem sikerült túl jól, nagyon száraz és kemény lett a tésztája, alig bírtam késsel elvágni. A reszelt almába én tettem 1 ek útifűmaghéjjat, hogy az almát összefogja, és ne áztassa el a tésztát, lehet ez volt a baj? Pont az a nedvesség hiányzott?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-20, 1:29 de.

      Szia,
      Nem, biztosan nem a bolhafűmaghéjjal volt a baj. Esetleg picit túlsüthetted a tésztát: ha szép vékonyra nyújtod, pillanatokon múlik, hogy kemény lesz. Az alma tudja picit visszapuhítani, de tuti nem az egy kanál bolhafűmaghéjon múlt.

      Válasz
  15. Dóri mondta

    2016-12-28, 8:49 du.

    5 stars
    Szuper lett, nagyo finom, ez is! Már kipróbáltam a hajdinapalacsintát, brownie-t, és mostani diétám szerint a csoki is tiltólistás, ezért újra teszteltem az almát, szuper finom lett! Mivel IBD-vel vagyok hízókúrán, az almához kevertem SinLac tápszert, szerintem tök finom állagot adott az almás résznek! (SinLac: riszfehérje és szentjánoskenyérmag fehérje)

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-12-30, 12:58 de.

      Végre egy jó felhasználási módja a tápszernek! 🙂

      Válasz
  16. ancsa mondta

    2017-02-13, 9:40 du.

    5 stars
    Megcsináltam én is egy kis módosítással. Ilyen lett: http://happyplates.info/2017/02/13/gm-almas-pite/ 🙂

    Válasz
  17. Balázs Marianna mondta

    2017-05-29, 10:16 de.

    Kedves Nóri!
    Esetleg lehet a kukoricalisztet, barna rizslisztet és a kukorica keményítőt helyettesíteni valamivel?
    Köszönöm!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-06-06, 10:01 de.

      Hű, csak ennyi? 🙂 A kukoricalisztet kiegészítheted a többi liszttel, a keményítő lehet tápióka is, a barna rizsliszt nehezebb ügy – mehet helyette köles, hajdina vegyesen.

      Válasz
  18. Majna mondta

    2018-03-13, 3:44 du.

    Szia Nóri!
    Szerinted ez a tészta fagyasztható? Mert a „tető” részt később szeretném felhasználni 🙂

    Nagyon köszönöm (mindent)!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-03-13, 4:18 du.

      Fogas kérdés… még nem próbáltam, de nem látom akadályát, szóval szerintem igen!

      Válasz
  19. Gina mondta

    2019-07-27, 3:05 du.

    4 stars
    Szia, a tápiókát hogyan tudnám helyettesíteni? Köszi, Gina

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-07-28, 3:48 du.

      Szia, pl. nyílgyökérliszttel biztosan, de lehet,hogy kukoricakeményítő is jó.

      Válasz
  20. Bernadett mondta

    2021-03-15, 8:49 du.

    Szia! Csak gondoltam jelzem,hogy elírták a neved: https://manomenu.hu/tizorai/mindenmentes-almas-pite
    Udv, Berni

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-03-16, 4:22 du.

      Köszi, Berni! Itt sajnos valami más történt: másolták a receptem.

      Válasz
4.67 from 3 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.