• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Köményes, sós ropogós

2015-03-23 Írta: Andrási Nóra 33 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Hát ez a nap is eljött. Sok év főzés, 3 év blogolás, több, mint 200 recept és 10.000 Facebook-követő után végre sikerült sós harapnivalót sütnöm. Nem arról van szó, hogy a sütőm kivetné magából a nem édes dolgokat… Többször nekiláttam már valamilyen sós recepten dolgozni, de hogy, hogy nem, minden tészta csokis muffinná vagy almás pitévé vált a kezeim között… Úgy tűnik, ennyire édesszájú vagyok. A múlt héten végül megtört a jég…

Köményes, sós ropogós

Ha már nekiláttam, igyekeztem mindenkire gondolni, így ez a kis sós harapnivaló glutén-, élesztő-, tojásmentes és vegán. Annyi teljes kiőrlésű lisztet pakoltam bele, amennyit elbírt a tészta, hogy minél rostdúsabb legyen a szénhidrátok lassú felszívódása miatt. Olajos mag és kukoricamentes is, mert a kukoricaliszt lecserélése merül fel a leggyakrabban a hozzászólásaitokban.

És persze, ha már sütünk, legyen egy recept villámgyors is: hát ez az lett. Kb. 30 perc sütéssel együtt!

Köményes, sós ropogós

Hozzávalók egy tepsihez:

80g kölesliszt

40g hajdinaliszt

60g barna rizsliszt

50g tápiókakeményítő

1 kk. só

1 kk. köménymag

60g olívaolaj

100g víz

A köleslisztet és a hajdinalisztet magam őrlöm kis házi kávédarálóval, mert így olcsóbb és egyszerűbb. Ez a recept aprítógépben készül a leggyorsabban, de biztos vagyok benne, hogy anélkül is boldogulni fogsz. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen konyhagépeket használok, katt ide.

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra alul-felül sütéssel.
  2. Mérd aprítógépbe a szilárd hozzávalókat, majd a folyékonyakat.
  3. Néhányat pulzálva, majd folyamatosan keverve dolgozd jól össze a tésztát.
  4. Kanalazd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, a tésztagombóc tetejét locsold meg egy kis olívaolajjal – így könnyebb lesz nyújtani. Takard le még egy ív sütőpapírral, és a két lap között nyújtsd minél vékonyabbra.
  5. Óvatosan húzd le a felső sütőpapírt, késsel vágd a tésztát tetszőleges mintájúra (én rombuszokat vágtam).
  6. Süsd 160 fokon kb. 15 percig, amíg aranybarna, vagy neked tetsző színű nem lesz. Mivel ez egy vékony réteg tészta, érdemes ránézni sütés közben, mert a vége felé egy-két perc már elég sokat számít.
Ugyanez röviden, képekben:

Köményes, sós ropogós

Köményes, sós ropogós

Köményes, sós ropogós

Köményes, sós ropogós

Köményes, sós ropogós

Köménymag helyett természetesen használhattok más fűszert is. Nálam az első adag rozmaringgal, a második provence-i fűszerekkel készült, de a köménymagos ízlett a legjobban.

Ha még nem szerettetek bele ebbe a tésztába az egyszerű elkészítése miatt, akkor most szólok, hogy a nyers tészta hűtőben 1-2 napig eláll, és fagyasztható is.

Jólesik elnassolni így, ahogy van, és szerintem mindenféle kencékhez is remekül illene, mártogatósnak.

A számokról. Nem láttam értelmét megszámolni a csillió kis falatot, amit sütöttem, mert úgyis mindenki saját fazonra szabja majd, ezért most 100g kekszre számoltam: ebből a receptből kb. 240g rágcsálnivaló készült, benne összesen 175g szénhidrát, ez 73g CH/100g.

Köményes, sós ropogós

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, keksz, sós, tízórai, uzsonna

Előző bejegyzés « Quinoa pirított zöldségekkel
Következő bejegyzés Avokádós tojáskrém – tojás nélkül »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2015-03-29, 8:38 de.

    Szia Nóri! Isteni ez a recept!Folyamatosan sütöm.El kell raknom szem elől, mert nem tudok megálljt parancsolni magamnak.Köszönet a receptért!!!! Én jó sok szezámmaggal is csináltam már.Hát…..nem tudom melyik a finomabb.
    További szép napot :
    Gitta

    Válasz
  2. Névtelen mondta

    2015-04-02, 3:01 du.

    Kedves Nóri! Ezt meglehet úgy csinálni, mint a ropit? Zacskóba beteszem és kinyomom a tésztát?

    Válasz
  3. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-04-02, 3:02 du.

    Szia,
    Ez nálam is tervben van, még nem tudom. Ha kipróbálod, írd meg, milyen lett! Ha én is kipróbálom, és jó lesz, arról hallani fogsz. 🙂

    Válasz
  4. Névtelen mondta

    2015-04-03, 12:22 du.

    Kedves Nóri!

    A tápióka keményítő helyett működik kukorica keményítővel?
    Mi a funkciója a keményítőnek ebben a receptben, baj lenne ha kihagynám?

    Köszi a választ: Dóri

    Válasz
  5. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-04-03, 12:24 du.

    Szia Dóri,
    Működni fog kukoricakeményítővel is, de ne hagyd ki, mert az tartja össze (tojás és glutén helyett). 🙂

    Válasz
    • Kinga mondta

      2020-05-07, 9:10 du.

      Szia, ha nincs keményítő, mennyi tojás tartaná össze ezt a mennyiséget? Köszi

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2020-05-08, 1:24 du.

        Szia,
        bocsi, ezt a kérdést passzolom… Egyrészt nem ennyire egyszerű, másrészt sok éve nem sütök/főzök tojással, úgyhogy nem is tudom. Sorry.

        Válasz
  6. Alla Mocsnik mondta

    2015-04-06, 7:24 du.

    Szia Nóri,

    A rizslisztet mivel helyettesíthetném?

    Köszi,
    Alla

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-04-06, 7:27 du.

    Szia,
    Kukoricával, vagy arányaiban több kölessel és hajdinával. Ezek csak tippek, ill. valószínűleg más lisztekhez több vagy kevesebb keményítő és folyadék kellhet. Próbáld gyurmaállagúra készíteni. 🙂

    Válasz
  8. Zsófi mondta

    2015-07-17, 8:06 du.

    Nóri, szerinted a kenyérrecepted is működne kukoricaliszt helyett tápiókakemenyítővel?

    Válasz
  9. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-07-17, 8:07 du.

    Szia Zsófi,
    Szerintem a kenyeremben már mindent kicseréltünk valamire a hozzászólások között. 🙂 Szerintem úgy is működne, ha a másik 3 lisztet használnád hasonló arányban helyette.

    Válasz
  10. Névtelen mondta

    2015-09-28, 1:02 du.

    Szia Nóri!
    Kipróbáltam, tökéletes lett. Még úgy is, hogy a tápiókakeményítőt burgonyakeményítővel, a köleslisztet csicseriliszttel helyettesítettem.
    Üdv: Zsóka

    Válasz
  11. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-09-28, 1:03 du.

    Örülök, köszi a visszajelzést!

    Válasz
  12. mclahlan mondta

    2016-02-16, 7:57 de.

    Szia Nóri! 🙂
    Mit javasolsz, inkább a nyers tésztát fagyasztani, vagy megsütve a ropogtatnivalót?
    Köszi 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-02-20, 1:31 de.

      Szia,
      egyértelműen a nyers tésztát! 🙂

      Válasz
  13. Holler Ildi mondta

    2016-07-27, 8:10 du.

    Szia Nóri!

    Nagyon fini, csak egy bajom van, nagyon kemény, és a fogaim kicsit kivannak. Neked is ilyenre sikerül? Ha nem akkor van valami tipped hogy min változtathatnék hogy a fogaim is annyira szeressék mint én?

    Köszi!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-07-29, 12:34 de.

      Szia,
      frissen ilyen, ropogós! Tedd zárt dobozba pár órára, és megpuhul. 🙂

      Válasz
  14. Bea mondta

    2016-12-10, 9:16 de.

    Szia! Ez nagyon finom lett. Én szezámmagot raktam még bele és őrölt fűszerköményt. Ajánlom mindenkinek.

    Válasz
  15. Renáta mondta

    2017-06-27, 1:09 du.

    Szia Nóri!

    Csodás recept. A hajdinalisztet cirokliszttel helyettesítettem, és kipróbáltam friss rozmaringgal fűszerezve is. A dupla adag hipphopp elfogyott a fiam buliján – pedig mindenevők a barátai!

    Azt tapasztaltam, tökéletesen működik úgy is a dolog, ha simán, sütőpapír nélkül, berakom a tésztagombócot tepsibe, és egyszerűen laposra, egyenletesre nyomkodom a tenyeremmel. (Éljen a hulladékmegtakarítás!) Nem ragad bele, egyszerűen kivehető, miután megsült, még a mosogatás sem problémás.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-06-28, 1:54 du.

      Köszi, hogy megírtad, örülök, hogy sikere volt!

      Válasz
  16. Renáta mondta

    2017-06-27, 1:11 du.

    Ja, és még egy! Kézzel is nagyon gyorsan, egyszerűen össze lehet gyúrni – így némileg kevesebb a mosogatnivaló. 🙂

    Válasz
  17. Szabina mondta

    2017-08-07, 12:14 du.

    Arra gondoltam, hogy két részletben sütöm meg, még vékonyabbra nyújtva a tésztát (persze kevesebb időt is adok neki a sütőben) és tortillachips alakúra vágom. Jó lehet alternatívának, mondjuk egy jóféle mártogatóshoz? 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-08-07, 4:35 du.

      Igen, ilyen célzattal került a könyvben a mártogatósok mellé.

      Válasz
  18. Szabina mondta

    2017-08-07, 12:15 du.

    Azt elfejeltettem írni, hogy ezt a könyvből próbáltam ki először és azóta már többször megcsináltam nagy sikerrel 🙂 Egyszerű, gyors, finom. 🙂

    Válasz
  19. Zsuti mondta

    2019-11-01, 7:25 de.

    Szia Nóri!

    Én ebből a receptből natúr biogric utánzatot készítettem. Isteni lett. Teljesen olyan mint az eredeti. Köszönöm!!
    Annyit változtattam a recepten, hogy 30 grammal több vizet tettem bele, így sima zacskóval is ki tudtam nyomni. Légkeverésesbe 200 fokon 15 percig sütöttem.

    Válasz
  20. Jávor Gabriella mondta

    2020-01-16, 1:28 du.

    Szia Nóri!
    Olíva olaj helyett jó bele a kókuszzsír és ha igen, mennyi kell bele? Én csak azt használok főzéshez, sütéshez.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-01-16, 10:07 du.

      Szia,
      igen, jó lehet az is, én kb. 20%-kal kevesebbet tennék. Szerintem azért használtam olívaolajat, mert az szobahőn folyékony, és így puhább lett a tészta, könnyű volt vele bánni. Ha kókuszzsírral dolgozol, melegítsd meg szerintem.

      Válasz
  21. Szabo Aron mondta

    2020-02-15, 12:01 du.

    Kedves Nora!
    Az olajat növenyi vajjal is helyettesitehetem?

    Udvozlettel:Aron

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-02-16, 4:30 du.

      Kedves Áron,
      Igen, de akkor nehezebb lesz formából kinyomni.

      Válasz
  22. Beke Anita mondta

    2020-10-20, 9:16 du.

    Kedves Nóri!

    Most vettem ki a sütőből, istenien néz ki, csak annyi bajom van vele, hogy nekem olajosnak tűnik, mit ronthattam el? Kevesebb olajjal is működik szerinted?

    Egyébként imádom az oldalad, köszönöm a sok receptet!

    Anita

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-10-22, 2:05 du.

      Szia Anita,
      hű ez már nagyon régen volt… Próbáld ki kevesebb olajjal, már nem emlékszem sajnos, hogy miért ennyi van benne.

      Válasz
  23. Gabi mondta

    2021-08-11, 6:26 du.

    Szia Nóri! Vettem amaránt lisztet. Az is jó lehet ebbe vagy másik kekszedbe helyettesítőnek? Van vele tapasztalatod? KÖszi 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-08-12, 10:21 de.

      Szia Gabi,
      sajnos nem szeretem az amaránt ízét, így csak egyszer volt nálunk, nincs vele tapasztalatom…

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum