• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Bemelegítő bejegyzés

2012-02-12 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Tiramisu – egyik kedvenc olasz desszertem, mert kávés, mert krémes, mert kakaós… Miért választottam címül egy cukormentes, szénhidrátminimalizáló gasztrobloghoz? Mert olaszul eredetileg valami olyasmit jelent, hogy „dobj fel” „vidíts fel”: éppen az a kis jókedv-löket, amire szükségünk lehet egy nehezebb napon. Bizony szigorú diétába kezdeni komoly döntés, és akkor sem könnyebb, ha muszáj, ugyanakkor mindenképpen érdemes, mivel ez egy hosszú távon biztosan megtérülő befektetés.


Röviden a diéta alapelveiről, amihez a receptek készülnek.
1. 160 gramm napi szénhidrátbevitel ötszöri étkezésre elosztva:
reggeli: 30g, lassan felszívódó,
tízórai: 20g, 30% lehet gyorsan felszíódó,
ebéd: 50g, 50% lehet gyorsan felszívódó,
uzsonna: 20g, 50% lehet gyorsan felszívódó,
vacsora: 40g, lassan felszívódó szénhidrát.
2. Kerülöm a magas glikémiás indexű alapanyagokat, elkészítési módokat.
3. Heti átlagban fejenként napi egy tojásnál igyekszünk nem többet enni.

Kinek jó ez a diéta? Cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek, PCOS-sel élőknek, fogyni vágyóknak, és makkegészséges embereknek is, tehát mindenkinek!

Azt mondják az okosok, az én generációm (’85-ös vagyok) fele II. típusú cukorbeteg lesz, mire betöltjük a 35-öt. Miért? Ha az ember szakavatottabb diétázó szemmel néz körül a mai világban, azt látjuk, hogy szinte minden étel, amihez könnyen, gyorsan hozzá tudunk jutni napközben, gyorsan felszívódó, agyonfinomított és jó sok szénhidrátot tartalmaz: az útközben bekapott látványpékséges sütik, a kínai menü, a pizza, a gyorséttermi kaja, stb. Ha az élelmiszerboltokban körülnézünk, azt látjuk, hogy még az egészségesnek gondolt gyümölcsös joghurtokat is agyoncukrozzák, de még a felvágottakba(!) is tesznek egy kis szőlőcukrot. Ezek ugye gyorsan megemelik a vércukorszintet, amit nagy inzulinválasz követ, utána a vércukrunk gyorsan le is esik, és marad az a sok inzulin, ami többek között az éhségérzetért is felelős hormon. Ettől aztán jön a hirtelen falásroham, a szénhidrátéhség, és kezdjük elölről… Szegény hasnyálmirigyünk pedig egyre kevésbé bírja a tempót és egyszercsak azt mondja, elég volt.
Mi változik, ha diétázunk? Ha szinte kizárólag lassan felszívódó szénhidrátokat eszünk, abból is jóval kevesebbet, mint eddig, akkor eleinte még érezni fogjuk az inzulin- és éhséghullámokat, de ez pár nap alatt lecseng. Ezentúl, ha napi 5x, mindig ugyanabban az időpontban és ugyanannyit eszünk, akkor szép egyenletes lesz a vércukor- és inzulinszintünk, így nem erőlködik a hasnyálmirigyünk és nem is leszünk éhesek.
Tapasztalatom szerint ettől a diétától (esetleg egy kis kiegészítő mozgástól) pár hét alatt sokkal energikusabbá válunk, és -akin vannak- a felesleges kilók is elkezdenek lassan, de biztosan lefele mászni.

Még rövidebben a szerzőről. Lassan fél éve főzök e szerint a diéta szerint, már könnyedén tudok „cukormentesíteni” recepteket, és élvezem, hogy újabb és újabb tabunak hitt ételeket tudok így visszavezetni az életünkbe.
Végzettségemet tekintve gyógyszerész vagyok, így egyrészt volt alkalmam egyetemi szinten elsajátítani az alapvető konyhai műveleteket, másrészt konyítok valamit az élettudományokhoz, értem, hogyan működik az inzulinrezisztencia, miért lassú felszívódású az egyik cukorféle és miért nem a másik.
Nekem hobbim a főzés, sokszor ebből merítek erőt, ha az élet más területén éppen gondokkal küzdök. Ehhez persze az is kell, hogy tudjak rá időt szánni, mert az este 10-kor „neki kell állni valaminek különben holnap mit eszünk” jellegű szituációk engem sem lelkesítenek, ezeket igyekszem jó messzire elkerülni…
A blog létrejötte két kedves barátnőmnek, kitartó érdeklődésüknek, és pótolhatatlan férjem buzdító szavainak köszönhető. 🙂

Hasonló bejegyzések:

Céklás-savanyúkáposztás kence pirított dióval (glu...

Tavaszváró marinált sütőtökös saláta

Paradicsomos quinoa pirított padlizsánnal és tofuv...

Mindenmentes lencsesaláta beluga lencséből, kelbim...

Kategória: Egyéb Címkék: archiv, diéta

Következő bejegyzés Tiramisu »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2013-08-13, 6:51 de.

    Atyaég! Itt mindent megtaláltam, amiről még álmodni sem mertem idáig. Miután tegnap beleolvasgattam a receptekbe, ma elhatároztam, hogy az elejétől végig olvasom a bejegyzéseket. Nóri, hálás köszönet érte.(…és így ismeretlenül is üdvözlöm azokat, akik inspiráltak a blogírásra:D). Üdvözlettel: Éva

    Válasz
  2. Hajdu Virág mondta

    2015-09-14, 9:20 du.

    Kedves Nóri ! Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra.Nagyon sok számomra fontos információt találtam amiért nagyon hálás vagyok.Nagyon sok receptedet ki fogok próbálni .
    Köszönettel: Szilvi

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum