• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Tiramisu

2012-02-12 Írta: Andrási Nóra 6 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Szerintem kihagyhatatlan, hogy az első receptem ne éppen a cukormentesített tiramisu legyen.

Tiramisu

Mióta glutén-, tejtermék- és cukormentesen eszünk, ezt a tiramisu receptet használom.

Vegyünk hát: 
250g mascarponét,
5 tojást,
3 ek. graham lisztet, vagy más teljes kiőrlésű lisztet,
3 ek. nyírfacukrot vagy sütésálló édesítőport,
3 ek. édesítő port,
cukrozatlan kakaóport,
egy pohár jó erős fekete kávét,
vanília és amaretto aromát (elhagyható).

A hozzávalókról:
Graham lisztből a Tesco színeset használom, 60g/100g a CH-tartalma.
A nyírfacukor is helyettesíthető lenne a tésztában olyan édesítőporral, ami sütésálló. Így még alacsonyabb lenne a CH-tartalom. Nekem most csak a Lidlben vásárolt van itthon, és az aszpartamos, a sütéssel elveszti az édesítőerejét. Legalábbis a piskótában, mert a muffinjaimat az aszpartamos folyadék remekül édesíti… És nem, az aszpartam nem káros, és nem rákkeltő, legalábbis a tudomány mai álláspontja szerint. 3 aminosavból áll, amiket remekül fel tudunk dolgozni, kivéve a fenil-keton-uriában szenvedők, de ők erre úgyis figyelnek.
Tudom, hogy a mascarponét sokan túl drágának találják, ezért natúr vajkrémmel helyettesítik. Én egyszer próbáltam, és az eredmény igen lehangoló lett, úgyhogy inkább megveszem a mascarponét a Lidl-ben 250g-ot 365Ft-ért, vagy az Aldiban az 500g-ot 799Ft-ért.
Vanília és amaretto aromának két nagyon jó minőségű cukormentes ízesítő szirupot használok, ezekről bővebben egy kávés bejegyzésben fogok még írni.

Fogjunk hozzá:
1. Süssünk piskótát 3 tojásból:
– a tojássárgájákat keverjük habosra 3 ek. nyírfacukorral,
– a fehérjéket verjük kőkeményre egy csipet sóval (ha a fejünk felé tartjuk az edénnyel, nem eshet ki… 🙂
– a tojássárgás keverékre óvatosan kanalazzuk rá a felvert fehérjét, majd szórjuk rá a lisztet.
– Óvatosan keverjük össze egy kézi habverővel, anélkül, hogy összetörnénk a habot.
– Jó meleg sütőben süssük tűpróbáig, majd hagyjuk kihűlni.

2. Készítsük el a mascarponés krémet:
– 3 ek. édesítőport kézi habverővel jó habosra (fehér legyen!) elkeverjük 2 tojássárgájával és az 1 ek. vaníliasziruppal,
– belekeverjük a mascarponét,
– végül óvatosan beleforgatjuk a szintén jó keményre felvert 2 tojásfehérjét.

3. Rakjuk össze a remekművet:
– A piskótát egyben is hagyhatjuk, ha van olyan tálunk, amibe jól le tudjuk rakni. Nekem az egyszeres adaghoz csak kör alakú tálam és szögletes tepsim van, így felvágtam babapiskótányi csíkokra a piskótámat.
– A kávéba keverjük bele az amarettoszirupot, majd ezzel a finomsággal fogjuk locsolgatni a tálba rakott piskótákat: óvatosan, nehogy elázzanak!
– Rakjunk egy sor piskótát, locsoljuk meg kávéval, majd takarjuk be a mascarponés krémmel. Bőven szórjuk meg kakóporral, majd kezdjük elölről, amíg minden alapanyag elfogy.

Hűtsük be, és élvezzük! 🙂

Úgy számoltam, a teljes adag kb. 85g szénhidrátot tartalmaz (ha sütésálló édesítő port használnék a piskótához, akkor csak 46g-ot). Mi 4 felé osztottuk, és uzsonnára ettük, ez így éppen 21,25g. Mivel tele van jó kis tejszínes mascarponéval, az a kevés szénhidrát is jó lassan szívódik fel.

Tiramisu

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, vegetáriánus Címkék: archiv, desszert, uzsonna

Előző bejegyzés « Bemelegítő bejegyzés
Következő bejegyzés Muszaka-féleség, avagy padlizsános rakott cucc »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. ancsa mondta

    2013-08-09, 4:30 du.

    sziasztok, elkészült a mindenmentes tiramisum. Én Mascarpone helyett laktózmentes tejfölt csöpögtettem le a hűtőben előbb egy napon át (egy másik blogon olvastam) és liszt helyett kókuszreszeléket használtam (most már vagy mandulatejet iszunk vagy kókusztejet és nem dobjuk ki a megmaradt kókuszt vagy mandulát). Nagyon jó érzés úgy enni hogy tudom mit raktam bele és hogy mennyire egészséges. Köszi a receptet Nóri

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-09, 4:31 du.

    Én köszi a kreatív továbbgondolást. 🙂 Már látom, hogy ideje nekem is újra elővennem ezt a tiramisu dolgot.

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2015-01-09, 9:23 du.

    Szia, Nóri!

    Ezt a tésztamennyiséget mekkora tepsiben süssem meg? Csak mert részben ettől függ a piskóta vastagsága. Köszi a választ.
    Kati

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-01-09, 9:25 du.

    Szia,
    A tepsi, amit én használok, kb. fele akkora, mint a sütőm, ha így érthető. 🙂 (Centire most nem tudom megmérni…)

    Válasz
  5. Èva mondta

    2022-08-04, 5:11 du.

    Szia! Azt írod hogy amióta tejtermékmentesen táplálkoztok, ezt a receptet használod, és rögtön 250gr mascarponeval indul a recept.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-08-06, 1:26 du.

      Szia Éva!
      Hossz út van mögöttem, ez egy 10+ éves recept… 🙂 Szerintem ezt keresed.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum