• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Muszaka-féleség, avagy padlizsános rakott cucc

2012-02-13 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Most következő kedvencünk nem a gyorsan elkészíthető ételek közé tartozik, de azért nem is fél napos munka. Többnyire hétvégén szoktam készíteni, utána még esszük ebédre egy-két napig. Nagy kedvencünk a padlizsán, így nem nagyon tudunk ráunni.

Muszaka-féleség, avagy padlizsános rakott cucc

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Ez egy igen korai receptem, ha a „mindenmentesebb” rakott receptjeimet keresed, katt ide!

Hozzávalók 6 ebéd-adaghoz:
1,2kg krumpli
3db (~1kg) padlizsán
0,5kg darált hús
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy doboz tejföl
10-15 dkg trappista sajt
só, olaj, bors, kakukkfű vagy más fűszer 

Lássunk hozzá:
1. Héjában főzzük meg a krumplit, hogy ha már krumplit eszünk, legalább alacsony glikémiás indexű krumpli legyen. Ha megpuhult, hagyjuk hűlni, majd pucoljuk meg.
2. Amíg fő a krumpli, hámozzuk meg a padlizsánokat (van, aki a lila héjával együtt süti, úgy is lehet), majd vágjuk 0,5cm széles szeletekre és sózzuk be.
3. A húsos raguhoz aprítsuk fel a vöröshagymát, süssük üvegesre. Majd adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és süssük zsírjára. Én kakukkfűvel szoktam fűszerezni, egy jó kiskanálnyival, mert mi így szeretjük, de bazsalikommal, oregánóval, vagy ezek nélkül is finom.
4. Közben a padlizsánszeletek már biztosan kiengedtek egy csomó vizet, azt öntsük le/itassuk fel. Ezután jó forró serpenyőben süssük szép pirosra a szeleteket.
5. Egy hőálló tálban rakjuk le szép sorban a karikára szeletelt krumplit, majd a padlizsánszeleteket, a húsos ragut, a padlizsán másik felét, majd a maradék krumplit. A tetejére kenjük meg a nagy doboz tejföllel és tegyünk rá reszelt trappistát.
6. 180-200 fokos sütőben süssük össze, amíg megpirul a sajt.

A padlizsánsütésről:
Valahányszor padlizsánt sütök olajban, mindig úgy issza be az olajat, mint egy törölköző a vizet. Azt vettem észre, ha nagyon forró olajba teszem, akkor kevesebb olajat vesz fel, így viszont eleinte eléggé spriccel a magas víztartalom miatt. Szép barnára szoktam sütni, ha lehet, akkor fele-fele arányban napraforgó- és olivaolajon, akkor a legfinomabb. Azt a sok olajat aztán szépen kiengedi magából, miközben kihűl, a nagyját le is tudom önteni róla. A maradék olaj pedig a padlizsán sok rostjával csak lassítja a szénhidrátok felszívódását, tehát jó nekünk, pláne, ha „jó” olaj.

Ez így összesen 300g CH, azaz 3×2 ebédre elég. Lehet arányosan kevesebbet is készíteni.

Muszaka-féleség, avagy padlizsános rakott cucc

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)
Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tojásmentes Címkék: archiv, ebéd, padlizsán, rakott

Előző bejegyzés « Tiramisu
Következő bejegyzés Csokis-mandulás zabkeksz »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum