• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Lasagne bolognese

2012-03-05 Írta: Andrási Nóra 8 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Egyszer egy olasz hölgy azt mondta nekem, hogy bolognai szósz az olaszok szerint nem is létezik, vagy legalábbis ezt a húsos-paradicsomos mártást ők nem így hívják, ezt az elnevezést a külföldiek találták ki. Akárhogyis, ez az egyik legismertebb olasz jellegű étel, amit szerintem mindenki ismer. Lássuk, hogyan készíthetjük el úgy, hogy beleférjen a diétánkba.
Ezt a fogást is tovább tart leírni, mint elkészíteni, ha első olvasatra nem is ez a benyomásunk.


Lasagne bolognese


Hozzávalók 6 ebéd-adaghoz:

12 lasagne lap (Barilla)
1 szép fej vöröshagyma
olívaolaj
500g darált hús (sertés vagy pulyka, ki hogy szereti, a pulyka nyilván kevésbé zsíros)
500gr friss vagy passzírozott (nem sűrített!) paradicsom
só, bors, 1kk. oregano, 1/2kk. bazsalikom
50g vaj
1 ek. graham/teljes kiőrlésű/tönkölyliszt
500ml tej
1 késhegynyi szerecsendió
trappista/mozzarella/parmezán/grana padano a tetejére


Lássunk hozzá:

1. A vöröshagymát kevés olívaolajon süssük üvegesre, majd adjuk hozzá a darált húst és sűrűn kevergetve, hogy ne süljenek össze a darabjai, pirítsuk addig, amíg átfehéredik és elfő alóla a leve.
2. Ekkor adjuk hozzá a sűrített paradocsomot, sóval, borssal, oreganoval, bazsalikommal ízlés szerint fűszerezzük. Időként megkevergetve 20-30 percig főzzük.
3. Amíg a szósz fő, főzzük meg a besamelt. A tejet egy kancsóban tegyük be a mikróba, hogy jó forró legyen. (Balesetek elkerülése végett érdemes letakarni.) Közben a tűzhelyen olvasszuk meg a vajat és keverjük el a liszttel.
4. Ha kissé megpirult, szép lassan keverjük hozzá a forró tejet, fűszerezzük sóval, szerecsendióval, és egyszer forraljuk fel.
5. Tűzálló tálba rétegezzük le a hozzávalókat besamel-lasagne lap-bolognai szósz sorrendben, amíg minden el nem fogy.
6. A tetejét szórjuk meg kb. 10 dkg reszelt sajttal, én trappistával és grana padanoval vegyesen szoktam.
7. Süssük alul-felül sütéssel 200 fokon 20 percig. Felszeletelés előtt hagyjuk pihenni egy pár percet. Jó étvágyat!

Egy ekkora tál összesen 207g szénhidrátot tartalmaz, ez 35g CH/adag. Készíthető 4 adagosra is, 9 lasagne-lappal, úgy 175g összesen és 44g CH/adag.
Én most 6 felé osztottam, mert nem lesz időm főzni és így még egy kis leves is belefér az ebédünkbe.

Lasagne bolognese

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes Címkék: archiv, ebéd, húsétel, tészta

Előző bejegyzés « Padlizsánkrém
Következő bejegyzés Kéksajtos-körtés-diós saláta »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    🙂 Majd írd meg, milyen lett!

    Válasz
  2. stdzsi mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    A Cora-ban találtam a megszűnő termékek közt durum lisztből készült lasagne lapot. Asszem nemsoká én is csinálok egy hasonló adagot. 😛 🙂

    Válasz
  3. Ica mondta

    2013-08-14, 4:06 du.

    Életemben most készítettem először lasagnet (nem tudom, hogy eddig miért nem!),fantasztikus lett, meg sem bírtam enni a 35g/CH adagot. A család lelkendezik, minden héten szeretné, ha az asztalra kerülne. Köszönöm a receptet, s az ötletet.

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-08-14, 4:17 du.

    Örülök a sikerünknek! Nálunk is nagy sláger volt régebben, most is komoly terveim vannak a recepttel, amint feltalálom a gluténmentes lasagnelapot… 😉

    Válasz
  5. Unknown mondta

    2015-12-23, 12:03 de.

    Ez mindenmentes???

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-12-25, 9:14 du.

    Ez az egyik legelső bejegyzésem. Ha elolvasod a "Rólam" fület, kiderül, hogy nem Mindenmentes Nóriként kezdtem a "pályafutásom". Sokszor gondolkodtam rajta, hogy kitörlöm a régi bejegyzéseimet, de úgy nem érezném magam hitelesnek. A fotók is borzasztóak. 🙂 Tudsz mentességek szerint, címkékre szűrni: pontos (és rövid) leírást a Tartalom fülön találsz.
    Kellemes böngészést!

    Válasz
    • Csné M mondta

      2016-08-02, 3:30 du.

      Jaj, nehogy kitöröld! Nagyon nagy segítség vagy nekem az IR diéta kivitelezésében! Nálunk „csak” a CH kell figyelnem, tej, egyéb mehet, nem allergiás rá senki… KÖSZÖNÖM!!

      Válasz
      • Mindenmentes Nóri mondta

        2016-08-03, 12:34 de.

        Na jó. 🙂

        Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum