• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Miso leves

2012-03-12 Írta: Andrási Nóra 2 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Teljesen oda vagyok az ázsiai ízekért. Amennyire lehet, igyekszem néha itthon is az asztalra varázsolni egy kis egzotikumot. A következő recept a legegyszerűbb autentikus ázsiai recept, amit ismerek.

Miso leves

Hozzávalók 4 adag leveshez (250ml):

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

1L vízhez dashi por
kb. 60g miso paszta*
kevés újhagyma/póré
igény szerint tofu, alga, zöldségek, tengeri herkentyűk

A dashi egy japán halas alaplé, amit tonhalpehelyből, tengeri algából főznek. Mivel pontosan nem tudom, hogyan kell, én inkább megveszem a boltban az instant port: 10 adagos dobozzal vettem kb. 1000 Ft-ért, és 1 tasakot használok 1L vízhez.
A miso pasztát szójából és különböző gabonákból erjesztik: legtöbbször búza vagy árpa felhasználásával, ezért általában nem gluténmentes! Én barna rizzsel készült miso pasztát használok, ami elvileg gluténmentes: ez annyit tesz, hogy a címkén összetevőként nem szerepel semmiféle gabona, és allergén információ sincs. 1700 Ft-ért vettem egy dobozzal, amiből kb. hat alkalommal főzhetek misot. A hűtőben visszazárva remekül eláll akár hónapokig is.

5-4-3-2-1: kész a miso!

1. Forraljunk fel 1 liter vizet, majd oldjuk fel benne a dashi port.
2. Ha szeretnénk tofuval vagy egyéb dolgokkal gazdagítani, azokat most főzzük meg az alaplében, majd húzzuk le a tűzről.
3. Személyenként 1 jó kiskanál (kb. 15g) misopasztát tegyünk egy kis keverőtálba.
4. Merjünk rá egy merőkanálnyi alaplevet és keverjük simára.
5. A misot öntsük a többi leveshez, merjük tálkákba (vagy ételhordó dobozba) és díszítsük kevés újhagymával/póréval. Kész is. 🙂

Nehéz megítélni, mert a miso pasztán nincs tápanyagtáblázat, de az irodalmi adatok szerint ebben így összesen kb. 20g CH van, azaz 5g CH/adag.

Miso leves

Hasonló bejegyzések:

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, ázsiai, ebéd, japán, leves

Előző bejegyzés « Spenót paprikás tükörtojással
Következő bejegyzés Változások »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Éva S mondta

    2018-10-02, 11:13 de.

    Kedves Nóri!
    Hol lehet beszerezni az általad említett rizzsel készült miso pasztát?
    Köszi: Évi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-10-02, 3:43 du.

      Szia Évi! Itt a barnarizses miso, és itt van fehér is, ez tuti gluténmentes. (A barna rizses nyomokban tartalmazhat a gyártó szerint.)

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum