2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Gyerekkoromban egy dolgot szerettem a főzelékekben: a hozzá sütött krumplifasírtot. Mivel burgonyát csak mértékkel fogyaszthatok, arra gondoltam, sütök valami hasonlót, csak valami olyan zöldséggel keverve, aminek alacsony a szénhidráttartalma. Választásom a cukkinire esett, mivel az is nagyon finom átsütve, és csak 5g CH/100g.
Ez egy nagyon egyszerű és gyors recept. A jövőben tervezek majd többféle zöldséget és fűszereket is kipróbálni e téren, a zöldségfasírtnak még lesz folytatása.

Hozzávalók:
2 nagy szem krumpli/burgonya (kb. 480g)
2 salátacukkíni (kb. 350g)
1 tojás
1 csapott ek. só
1 ek. kókuszzsír
Elkészítés
1. A zöldségeket megmosom, a krumplit meghámozom, a cukkiniknek csak a két végét vágom le. Kis lyukú reszelőn lereszelem őket. Ez a legidőigényesebb az egészben, és fontos, hogy apróra reszeljük!
2. Egy nagyobb tálban összekeverem a reszelt zöldségeket, és 1 csapott ek. sóval besózom, állni hagyom legalább 20 percet.
3. Ha kiengedte a vizet, kézzel kicsavarom, közben felforrósítok egy serpenyőt a kókuszzsírral.
4. A zöldségkeverékhez ütök egy tojást, átforgatom a masszát.
5. Kézzel előbb evőkanálnyi golyókat formálok, majd ezeket belelapítom a serpenyőbe. Pirulásig sütöm, majd átfordítom, és a másik oldalát is megpirítom.
Most zöldbabfőzelékhez készítettem el: amíg az fedő alatt párolódott, lereszeltem a hozzávalókat. Ekkor behabartam a zöldbabot, és mire ki is pakoltam az ebédes dobozainkba, már süthettem is a fasírtokat.
Érezhető benne a sült krumpli is, a cukkini miatt pedig nyárias és egy kicsit édeskés íze lesz. Ebből a mennyiségből 12db-ot tudtam sütni, összesen 107,5g CH volt a teljes mennyiségben, azaz 9,5g CH/db.

Szia. Egy kis céklát és fokhagymát reszeltem bele még pluszba. Még hagyom állni. Nemsokára kisütöm és megírom milyen lett.
Hát szép színe lett és ugyan nem olyan ropogós mint a cicege, de talán emiatt is ette olyan gyorsan az aprónép. Nálunk felkerül a menüre mindenképp! 🙂
Örülök, hogy ezek szerint a cukkinifasírt gyerekbarát is! 🙂 Köszi, hogy írtál.
Sziasztok!
Szerintetek ebből a dologból a tojást, mint "ragasztót" mivel lehetne helyettesíteni?
Szia,
már volt, hogy én csak simán kihagytam a tojást, és úgy is meg tudtam sütni. Fontos, hogy jó apróra reszeld a zöldségeket, hogy "összegubancolódjon", és kicsit óvatosabban kell forgatni.
Tojás helyett lenmagliszt tökéletes! Ha nagyon zsenge a cukkini, érdemes kicsit kinyomkodni a levét.
Én hagymát-fokhagymát is teszek bele.
Kedves Nóri!
A cukkinis fasírtot szeretném elkészíteni tojás nélkül. Szerinted mivel tudnám helyettesíteni?
Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm
I.Éva
Bocsánat, figyelmetlen voltam, már másnak válaszoltál is erre a kérdésre! 🙂
Nézd meg ezt is: cukkinis tócsni
Hű, többet nem fogom ezzel a módszerrel elkészíteni, az biztos….eleve egy stabil masszát kap az ember a krumpli hozzáadásával…1 db tojás után ilyen szêteső, folyékony valami lett…hozzá kellett adnom lisztet, hogy ne szaladjon szét a tojás miatt…iszonyat sok zsiradékot szívott fel, kívül barna, a belseje meg ilyen nyers tojásos izé maradt.
Maradok a sütőnél…liszt állagúvá darált zabpehely, mint liszt és egy minimális oliva olaj pernet a zöldség gombócra, és kész…
Sajnálom a kellemetlen tapasztalatot… Ez egy elég régi bejegyzés (csodálkoztam, hogy egyáltalán ráakadtál), most már én is úgy sütném, ahogy írtad… 🙂