• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Nyárias zöldbabfőzelék

2012-05-17 Írta: Andrási Nóra 2 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ez nem egy olyan blog, ahol minden bejegyzésben feltalálok (vagy feltálalok?) valami merészen újat. Lesznek hagyományos, megszokott ételek is, amiket csak egy kicsit gondoltam újra. Ilyen volt eddig pl. a spenót vagy a pörkölt hajdinával és most következik a zöldbabfőzelék.

Nyárias zöldbabfőzelék

Hozzávalók:

1kg (mirelit) zöldbab
1 kis fej vöröshagyma
1 nagyobb paradicsom
1 kisebb TV paprika
1 csapott ek. keményítő (~10g)
1 kis doboz tejföl
só, bors, friss petrezselyem
kókuszzsír

Főzzünk…
1. A kókuszzsíron üvegesre sütöm az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a felaprózott paprikát, végül a feldarabolt paradicsomot is.
2. Ha elfőtt a zöldségekből a víz, hozzáadom a zöldbabot. Én mirelitből főzöm, az 1kg zöldbabot kb. 3 részletben öntöm a fazékba, mindig jól összekeverve, hogy mindenütt átjárja a lecsós alap.
3. Sózom, felöntöm annyi vízzel, hogy kb. a bab 2/3-áig érjen, és fedő alatt puhára párolom (kb. 10-15 perc).
4. A habaráshoz elkeverem a keményítőt a tejföllel. Ha puha a bab, a tejfölhöz öntök egy merőkanál forró levet és jól összekeverem, majd nyakon öntöm vele a főzeléket.
5. Végül megszórom friss, apróra vágott petrezselyemmel, megvárom, míg egyszer felfő az egész, és kész.

Mivel nem sűrítettem annyira, ahogy az hagyományosan szokás, inkább olyan lett, mint egy sűrű leves. Akit ez zavar, sűrítheti még saját anyagával is: 2-3 merőkanálnyit összeturmixolunk, és visszatesszük a főzelékhez, elkeverjük. Akinek hiányzik a rántás, elkészíthető kókuszzsírral és teljes kiőrlésű zabliszttel is, de szerintem ez az étel habarva finomabb, és én a rántással megspórolt „szénhidrátzsetonjaimat” inkább másra, pl. cukkinifasírtra költöm.

A lecsós alap és a friss petrezselyem miatt nagyon finom, nyárias íze lesz. Mivel csupa „jó” zöldségből készült, a teljes adag szénhidrát-tartalma 64g, így 4 adagra számolva 16g CH/adag. Én most cukkínifasírtot sütöttem hozzá, így lett meg az 50g CH ebédre.

Nyárias zöldbabfőzelék

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tojásmentes, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, ebéd, főzelék, magyaros

Előző bejegyzés « Mentás-csokis zabkeksz
Következő bejegyzés Karajszeletek kakukkfüves, gombás, juhtúrós raguban »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Zsolti-kun mondta

    2022-12-28, 10:40 de.

    Saját tapasztalataim szerint kókuszzsír csak lencsével működik jól rántásban, a többi hüvelyes nekem kifejezetten rosszul reagált rá. Pedig én is szeretem a kókuszzsírt. Étolajjal rántok és kis tejszínt teszek hozzá, a habarás egyáltalán nem barátom. Illetve mivel rántást használok, így az elején olaj nélkül simán felrakom főni a gabonaszemeket. Anyumtól így tanultam, ő sem habar. Amihez illik tejföl, ahhoz tálalásnál teszünk.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2023-01-05, 9:53 de.

      Ez egy elég régi írás, most már úgy sűrítek főzeléket, hogy belefőzök egy krumplit is, és azt leturmixolom 1-2 merőkanál főzelékkel, majd visszaöntöm, felforralom, és kész. Ha tejfölösen szeretném, teszek bele azt is (házi növényi teljesértékűfölt).

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum