Ez nem egy olyan blog, ahol minden bejegyzésben feltalálok (vagy feltálalok?) valami merészen újat. Lesznek hagyományos, megszokott ételek is, amiket csak egy kicsit gondoltam újra. Ilyen volt eddig pl. a spenót vagy a pörkölt hajdinával és most következik a zöldbabfőzelék.

Hozzávalók:
1kg (mirelit) zöldbab
1 kis fej vöröshagyma
1 nagyobb paradicsom
1 kisebb TV paprika
1 csapott ek. keményítő (~10g)
1 kis doboz tejföl
só, bors, friss petrezselyem
kókuszzsír
Főzzünk…
1. A kókuszzsíron üvegesre sütöm az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a felaprózott paprikát, végül a feldarabolt paradicsomot is.
2. Ha elfőtt a zöldségekből a víz, hozzáadom a zöldbabot. Én mirelitből főzöm, az 1kg zöldbabot kb. 3 részletben öntöm a fazékba, mindig jól összekeverve, hogy mindenütt átjárja a lecsós alap.
3. Sózom, felöntöm annyi vízzel, hogy kb. a bab 2/3-áig érjen, és fedő alatt puhára párolom (kb. 10-15 perc).
4. A habaráshoz elkeverem a keményítőt a tejföllel. Ha puha a bab, a tejfölhöz öntök egy merőkanál forró levet és jól összekeverem, majd nyakon öntöm vele a főzeléket.
5. Végül megszórom friss, apróra vágott petrezselyemmel, megvárom, míg egyszer felfő az egész, és kész.
Mivel nem sűrítettem annyira, ahogy az hagyományosan szokás, inkább olyan lett, mint egy sűrű leves. Akit ez zavar, sűrítheti még saját anyagával is: 2-3 merőkanálnyit összeturmixolunk, és visszatesszük a főzelékhez, elkeverjük. Akinek hiányzik a rántás, elkészíthető kókuszzsírral és teljes kiőrlésű zabliszttel is, de szerintem ez az étel habarva finomabb, és én a rántással megspórolt “szénhidrátzsetonjaimat” inkább másra, pl. cukkinifasírtra költöm.
A lecsós alap és a friss petrezselyem miatt nagyon finom, nyárias íze lesz. Mivel csupa “jó” zöldségből készült, a teljes adag szénhidrát-tartalma 64g, így 4 adagra számolva 16g CH/adag. Én most cukkínifasírtot sütöttem hozzá, így lett meg az 50g CH ebédre.

Vélemény, hozzászólás?