• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Pörkölt hajdinával és tejfölös uborkasalátával

2012-05-07 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Nem is tudom, mikor ettem utoljára pörköltet, de most valahogy rám tört, hogy hagyományosan magyarosat szeretnék enni. Régen a paprikás csirkét és egyéb pörkölt-féléket mindig tarhonyával szerettem a legjobban. Mivel a múltkor megállapítottuk Zével, hogy a párolt hajdina nagyon emlékeztet a tarhonyára (annyira, hogy életem párja nagyot nézett, hogy ez nem az), újra elővettem.
Szóval hagyományos pörkölt következik, kicsit újragondolva.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Hozzávalók 4 ebéd adaghoz:
500-750g kockázott sertéscomb/lapocka
1 fej vöröshagyma
1-2kk. pirospaprika
2 ek. kókuszzsír
250g hajdina
1 kígyóuborka
1 kis doboz tejföl
1 gerezd fokhagyma
só, bors, paprika, édesítőszer, ecet

Indítsunk el valami kellemes, vidám zenét, és…
főzzünk! 🙂

1. A kókuszzsíron üvegesre sütjük a hagymát, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát.
2. Hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, és addig kevergetjük, amíg a hús kifehéredik és némi levet ereszt.
3. Felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje, és fedő alatt főzzük, kb. 1 óráig, hogy megpuhuljon. Időnként pótoljuk a vizet.
4. Az uborkát megmossuk, leszeleteljük, besózzuk.
5. Közben a hajdinát megmossuk, és annyi sós vízben, hogy két ujjnyival ellepje, megfőzzük. (Kb. 15 perc.)
6. Amíg a hajdina és a pörkölt fő, kicsavarjuk az uborkából a vizet és öntetet készítünk: kb. 3dl víz, 1 csipet só (az uborka is sós!), 1 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer, 1-2 kiskanál ecet, 1 összepréselt fokhagymagerezd.
7. A kész pörköltet a hajdinával és uborkasalátával tálaljuk, utóbbit 1-2 kiskanál tejföllel és pirospaprikával megszórva.
Jó étvágyat!

Ez egy kicsit időigényesebb recept, mint amiket általában főzök. Ezért egy lustább vasárnap délután főztem, és közben megsütöttem egy adag zabkekszet is.

Magyarosat főztünk, mégsem halt bele senki. 🙂
A teljes adag pörköltben van kb. 10g CH a vöröshagymából, az uborkában összesen kb. 10g, a tejfölben pedig az egészben 6,75g (mi csak a felét ettük meg), és a hajdinában 177,5g, így összesen 51g CH/adag.

Pörkölt hajdinával és tejfölös uborkasalátával

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)
Finomfőzelék (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tojásmentes Címkék: archiv, ebéd, húsétel, magyaros

Előző bejegyzés « Kókuszos-currys csirke
Következő bejegyzés Hortobágyi zabpalacsinta »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum