• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Gombás cukkinis leves provence-i fűszerekkel

2012-06-01 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Egy ideje törtem a fejem, hogy milyen levesekkel egészíthetném ki az étrendünket. Múlt hétvégén látogatóban voltunk egy kedves barátnőnknél, az ő egyik lakótársa főzött levest a következő filozófiával: beleszeletelt minél többféle zöldséget, amit éppen talált a hűtőben, összefőzte, és addig fűszerezte, amíg elégedett nem lett a végeredménnyel. Ami egyébként isteni volt.
Gondoltam, én is kipróbálom ezt a „receptet”. Íme az első kísérlet végeredménye: könnyed, enyhén fűszeres leves. Szándékosan nem főztem sűrűre, hogy a folyadékbevitelünkbe is besegítsen egy kicsit. Nagyon finom lett, érdemes lesz még kísérletezni a különböző zöldségekkel és fűszerekkel.

Gombás cukkinis leves provence-i fűszerekkel

Hozzávalók, avagy mit csempésztem a hűtőmbe:

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

500g barna csiperke
1 nagyobb salátacukkini (340g)
1 sárgarépa (180g)
1 vöröshagyma (80g)
1 gerezd fokhagyma
1 ek. kókuszzsír
2 kk. só
frissen őrölt bors ízlés szerint
1 kk. provence-i fűszerkeverék

A provence-i fűszerkeverék kakukkfű, oregano, rozmaring és csombor (borsikafű) keveréke. Ha épp nincs otthon, a rozmaring kivételével (túl karakteres ide) szerintem jó lenne ezek tetszőleges keveréke is.

Így készült:
1. Megmostam és felkockáztam a gombát. Feltettem melegedni a kókuszzsírt, közben felapróztam a vöröshagymát és a fokhagymát.
2. A hagymákat megpároltam közepes fokozaton a kókuszzsíron, majd hozzáadtam a gombát is és magasabbra állítottam a hőmérsékletet. Közben a répát és a cukkinit hosszában négyfelé vágtam és felszeleteltem.
3. Mikor a gomba megpirult és elkezdett levet ereszteni, felengedtem 2 liter vízzel, beletettem a répát, sót, borsot. Max.-ra állítva a tűzhelyet, felforraltam az egészet, majd a forrásban lévő levesbe dobtam a cukkinit.
4. 10 perc főzés után rászórtam a provence-i fűszerkeveréket, összekevertem, és kikapcsoltam a tűzhelyet. Amennyit így még főtt, az pont elég volt.

A termés bő 2,5 liter finom leves. A zöldségek össz CH-tartalma 55g, a mi leveses tányérunkba 3dl fér kényelmesen, így lesz kb. 7g CH/tányér. Jó étvágyat!

Gombás cukkinis leves provence-i fűszerekkel

Itt eszembe jut a szabály, hogy ha 5g vagy kevesebb/100g CH-tartalmú zöldségből kevesebb, mint 20dkg-ot eszünk, akkor nem kell számolni. Így én ezt inkább nem is méricskélem… Remélem, nem vesztettétek el a fonalat. 🙂

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, cukkini, ebéd, gomba, hidegen is, leves, répa, vacsora

Előző bejegyzés « Kéksajtos, diós csirke
Következő bejegyzés Citrusos joghurtos zabfalat »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum