• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Csirke „japánul”, tojásos barna rizzsel

2012-07-14 Írta: Andrási Nóra 7 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Férjem munkája kapcsán volt szerencsénk pár napot japán földön tölteni. Mindketten nagyon megszerettük a helyi ízeket. Miután hazajöttünk, hónapokig napi szinten hiányoltuk a távol-keleti ételeket, illatokat.
Előrebocsátom, nem egy hagyományos japán étel következik. Ez volt az első recept, ami a hazaérkezésünk után hatékonyan tudta enyhíteni elvonási tüneteinket. A hozzávalók viszonylag könnyen elérhetőek, hamar elkészül, és már főzés közben ínycsiklandozó japán illatokkal lengi be a konyhát… Élvezzétek!

Csirke japánul, tojásos barna rizzsel

Hozzávalók 4 személyre:

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

500g csirkemellfilé szeletelve
250g előgőzölt barna rizs
4 ek. szójaszósz
1 kk. nyírfacukor
4 ek. repceolaj
2 tojás
1 szál újhagyma
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 kk. só

Szójaszószt manapság már a kisebb boltokban is lehet kapni pár száz forintért. Ha komolyan gondoljátok az ázsiai ételeket, ajánlom, hogy szerezzetek be egy ázsiai boltban egy „jót”, pl. japán gyártmányú Kikkoman. Van csökkentett sótartalmú is. Lisztérzékenyek, legyetek óvatosak a szójaszósszal, mert a legtöbb búzával is készül, de lehet már kapni Magyarországon is gluténmentes változatot.
A gyömbért szintén egy nagyobb szupermarketben vettem. Ha nem hámozom meg, mélyhűtőben nagyon sokáig eláll. Mindig csak annyit hámozok meg belőle krumplihámozóval, amennyi éppen szükséges, és frissen reszelem kis lyukú reszelőn. Vigyázat, csípős, ne kenjétek a szemetekbe…
Az eredeti recept mirinnel készül, ami egy édes japán főzőbor. Sajnos csak cukros változatot találtam belőle, így nyírfacukorral helyettesítettem. Biztosan nem ugyanolyan, de nekünk ízlik.

Így készül:
1. A rizst megmossuk, és a sóval feltesszük főni.
2. Összeállítjuk a pácot a csirkéhez: a szójaszószban feloldjuk a nyírfacukrot, elkeverjük az olajjal, majd mehet bele a fokhagyma és a reszelt gyömbér. Ebben forgatjuk meg alaposan a hússzeleteket, hogy mindenütt bevonja őket a pác.
3. Az újhagymát ferdén felszeleteljük, forró serpenyőben megfonnyasztjuk egy kicsit.. A tojásokat enyhén felverjük és teflonserpenyőben kisütjük, közben fakanállal kevergetve, hogy sok kis darabban süljenek át. Egy szalvétával áttöröljük a serpenyőt a tojás után, így a csirkéhez is használhatjuk.
4. Jó meleg serpenyőben néhány perc alatt átsütjük a pácolt csirkemellszeletek mindkét oldalát.
5. Az időközben megpárolt rizshez keverjük a hagymát és a tojást, lefedve állni hagyjuk néhány percig és készen is vagyunk.

Ez egy ebédre tervezett recept, 50g CH/adag. Szerintem ez a fogás tényleg elkészíthető 30 perc alatt, ha jól tájékozódunk a konyhában: a barna rizs 20 perc alatt megpárolódik, a csirkének elég 10 perc a pácban, és 2-3 perc alatt átsüthető.

Csirke japánul, tojásos barna rizzsel

Hasonló bejegyzések:

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, tejmentes Címkék: 30 perc, archiv, ázsiai, csirke, ebéd, húsétel, japán, vacsora

Előző bejegyzés « Rakott karfiol és brokkoli paradicsomos hajdinával
Következő bejegyzés Diós-mákos répatortácskák »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Headsup mondta

    2014-09-03, 10:18 de.

    Szia Nóri!
    4 főre van számolva a CH, ugye, jól látom?
    Zsuzsi

    Válasz
  2. Headsup mondta

    2014-09-03, 10:18 de.

    Bocs, épp csak a szemem nem verte ki 🙂

    Válasz
  3. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-03, 10:19 de.

    Seráfütty, gyere máskor is! 🙂

    Válasz
  4. Headsup mondta

    2014-09-03, 10:28 de.

    Itt ragadok, tuti 🙂

    Válasz
  5. Headsup mondta

    2014-09-03, 1:00 du.

    Meg egy kerdes: ugye jol latom, hogy a koretnel a nyers rizsbol szamoltad a 250 grammot? Tehat a husi gyakorlatilag gratisz lett szenhidratilag, ugye?

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-03, 1:01 du.

    Persze: a husiban nem sok van… Nem ugratnálak azzal, hogy a párolt rizsből méricskélj 250g-ot. 🙂

    Válasz
  7. Headsup mondta

    2014-09-03, 4:46 du.

    Jó, értem, köszi 🙂

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum