• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Gyümölcsös túrós zablepénykék

2012-07-31 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

A nagy melegben elég barátságtalannak tűnt a gondolat, hogy az ebédemet majd melegíteni kelljen… Gondolkodtam, milyen hűsítő fogással tudnék jóllakni, ami nem behűtött szendvics, mert az megintcsak nem az igazi.
Végül pár perc alatt sütöttem egy adag zablepénykét, éppen volt itthon túró és tejföl, amiből a málnás-túrós zabpalacsintánál leírt módon -kevés vaníliasziruppal-, túrós krémet kevertem. Némi fagyasztott gyümölccsel egy dobozba rétegeztem et voilà: jó hideg, túrós ebéd lett belőle.

Gyümölcsös túrós zablepénykék

Hozzávalók 2 adag ebédhez:

100g zabpehely
1 tojás
csipet só
125g (fél doboz) krémes túró
fél doboz tejföl
fagyasztott piros bogyós gyümölcs

Így készült:
1. A zabpelyhet és a sót összekevertem, majd annyi vízzel, hogy éppen ellepje, állni hagytam 1-2 percig. Ha megduzzadt, kicsit összenyomkodtam és hozzákevertem a tojást. Forró serpenyőben olaj nélkül 1-1 evőkanálnyi adagokból 15 lepénykét sütöttem, így 5g CH/db. (Ebből több lepényke lesz, mint amennyi kell, de hűtőben remekül eláll vacsoráig.)
2. Sütés közben összekevertem a túrót és a tejfölt kevés cukormentes vaníliasziruppal. (Pár csepp sima édesítő is megteszi.)
3. Az ebédes dobozunkba pakoltam 2 zablepénykét, 1-1 evőkanál túrós tölteléket, kevés gyümölcsöt, ezt háromszor ismételtem.

A zablepénykékből 30g CH került bele, a túró és a gyümöcs úgy számoltam, kitett még 20g CH-t, így lett 50g CH/doboz ebédre.
Nagyon finom volt, nagyon jólesett, kicsit olyan volt, mint a rakott palacsinta. Még annyiban szerencsés  zablepénykékkel készíteni, hogy a zabpalacsinták ebédig eláztak volna a túrótól meg a gyümölcsöktől a hűtőben, a lepénykék pedig állták a sarat.

Gyümölcsös túrós zablepénykék

Ami miatt mégsem fogok ilyet enni ebédre túl gyakran, hogy -valószínűleg a sok tejtermék miatt- hamarabb megéheztem utána (értsd: éhes lettem még uzsonnaidő előtt), ami szokatlan. Inkább kisebb adagokban fogyasztok majd ilyet uzsira, valahogy így:

Gyümölcsös túrós zablepénykék

Ez egy kétszemélyes uzsonnára szóló tál, összesen 40g CH-tartalommal.

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Kategória: élesztőmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, desszert, ebéd, hidegen is, hűsítő, túró, uzsonna, zabpalacsinta

Előző bejegyzés « Spenótos, fetás rizsfelfújt
Következő bejegyzés Gyors csirke tikka masala »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    @Lady.Bird: Mostantól van tejtermékmentes címke is.

    Válasz
  2. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    @Lady.Bird: Tejtermékeket eszünk néha, érlelt sajtokat gyakrabban is. Majd lesz egyszer tejtermékmentes címke is a blogon azoknak, akik a tejet is teljesen ki szeretnék zárni… 🙂

    Válasz
  3. Lady.Bird mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    @Háziboszorka: így már értem

    a tejjel semmi bajom nincsen, de olvastam már ez ellen is elméletet, és nekem is vannak szója/rizs-tejes korszakaim (enyhe laktózintoleranciám az van, és vannak idők, amikor ha a tejet kihagyom, a szénanáthám kevesebb tünettel jön elő)

    majd visszaolvasok, hogy a búzaliszttel mi is a gondod, azt hittem, ehhez hasonlóan kizártátok a tehéntejet is minden formában az étrendből

    Válasz
  4. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    @Lady.Bird: Szia! Pontosan: tehéntej, nem pedig tejtermékek nélkül… Úgy vettem észre, a nyers tejet, joghurtot nem viselem jól (felnyomja az inzulinszintet), de egy kevés tejföl, túró (minél zsírosabb) néha belefér. Ha Neked ennyi sem megy, mert mondjuk laktózintoleranciád van, vagy vegán vagy, próbáld meg szója alapú helyettesítőkkel, vagy laktózmentes tejtermékekkel, és írd meg, milyen lett! Üdv. 🙂

    Válasz
  5. Lady.Bird mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    A fejlécben az van, hogy "…tehéntej nélkül…" – milyen tejfölt és túrót használsz?

    Válasz
  6. nolyemi mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    köszi!
    kávézós bejegyzéseket nem olvasom (shame on me, de utálom a kávét), ezért maradt ki. De jó, a sziruppal szerintem egyszerűbb lehet bánni, mint a vaníliarúddal 🙂

    Válasz
  7. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Cukormentes vaníliaszirupot használok, a Caffé latte bejegyzésnél írtam ezekről. Próbáltam a DaVinci Gourmet is, de a Monin szirupok az aktuális befutók: túróhoz a vanília, kávéba a pörkölt mogyoró. 🙂 Nem gond, hogy folyékony, mert csak kevés kell. És igen, lehetne kísérletezni vaníliarúddal is, talán majd egyszer…

    Válasz
  8. nolyemi mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    pont a napokban akartam valami olyat csinálni, amihez vaníliás cukor kellett volna (vagy hát azt szoktunk használni), úgyhogy jól lebeszéltem magam róla. De akkor most hogy így te hoztad szóba, megkérdezem. Milyen vaníliaszirupot használsz? És vaníliarudat szoktál, amikor szilárd állagú kell, vagy mivel dolgozol?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum