• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Zablepény

2012-05-22 Írta: Andrási Nóra 14 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

A lenmagos lepényt nagyon szeretjük, így aztán néha előfordul, hogy hirtelen elfogy, mielőtt lenne időm újat sütni. Ilyenkor gyorsan előkapok egy kis zabpelyhet, pár perc alatt sütök néhány zablepényt, és már vacsorázhatunk is.

Zablepény

Hozzávalók:

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

100g zabpehely
1/2 kk. só
1/2 kk. szódabikarbóna
1 tojás
víz

A szódabikarbóna nem kötelező, kicsit levegősebb lesz tőle a lepényke.

Nagyon egyszerű:
1. A zabpelyhet egy tálban összekeverem a sóval, szódabikarbónával, majd annyi vizet öntök rá, hogy majdnem ellepje. Pár percig állni hagyom, addig mondjuk megterítek.
2. Felforrósítok egy palacsintasütőt, nem kell kiolajozni sem. Amíg melegszik, villával áttöröm egy kicsit a zabot és hozzákeverem a tojást.
3. Két evőkanálnyi tésztát kör alakban belesimítok a palacsintasütőbe. (Egy 26cm átmérőjűbe egyszerre hármat.)
4. Pár perc múlva, ha teljesen elvált a serpenyőtől és a teteje is kezd megszilárdulni, óvatosan megfordítom és a másik oldalát is megpirítom.

Ebből a mennyiségből 8 lepényt szoktam sütni, ez 9g CH/db. A lenmagos lepénytől eltérően, ez frissen az igazi. Pár óra múlva még finom, de másnapra már nem érdemes eltenni.

Zablepény

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, kenyér, reggeli, uzsonna, vacsora

Előző bejegyzés « Karajszeletek kakukkfüves, gombás, juhtúrós raguban
Következő bejegyzés Hummusz »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Andrea Vén mondta

    2013-10-18, 9:17 de.

    Ezt eszem most reggelire házi szamócalekvárral, amit anyukám csinált 🙂 A kettő együtt isteni 🙂 Köszönöm az ötletet 🙂

    Válasz
  2. Névtelen mondta

    2014-01-09, 7:45 du.

    Ki szeretném próbálni a receptedet, viszont megkérdezhetném, hogy milyen zabpehelyt használtál hozzá?

    Válasz
  3. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-01-09, 7:46 du.

    Anno Lidlben kapható zabpelyhet használtam, de másféle is jó, csak aprószemű legyen (zarte Haferlflocken).

    Válasz
  4. lightbrush mondta

    2014-05-26, 6:15 du.

    Köszönet a receptért!!! Kipróbáltuk, és mennyei finom lett. A zabpehely amúgy is a kedvenc gabonák között szerepel, de ilyen formában igazi színfolt a hideg zabkásák mellett. Biztatni tudok mindenkit a kipróbálásra, mi miután kissé kihűlt, házi vajjal és házi kefirrel fogyasztottuk el 🙂

    Válasz
  5. Nagyanyó mondta

    2014-06-02, 8:36 de.

    Nagyon finom lett, én még hozzányomtam egy gerezd fokhagymát. Házi vajjal nagyon ízletes. Köszönöm a receptet.

    Válasz
  6. Névtelen mondta

    2014-09-03, 5:28 du.

    Kipróbáltam, nagyon finom, de nekem pici kókuszolajat kellett alá tenni, mert zsiradék nélkül szakadós volt, és nem tudtam megfordítani. Így azonban olyan átmenet lett a lepény és a palacsinta között. Nagyon finom volt mézzel…

    Válasz
  7. Kovács Éva mondta

    2014-11-18, 7:00 du.

    Ez a recept glutén menetes? (mart anyukam csak olyat ehet sajnos)

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-11-18, 7:01 du.

    Nem, a zab nem ajánlott gluténmentes diétában. Gluténmentes receptekért kattints a "gluténmentes" címkére a bejegyzés alatt, vagy válaszd ki a menüből a "mitől mentes" fül alatt!

    Válasz
  9. Attila mondta

    2017-01-27, 6:51 du.

    Igazi jó recept lusta, egészségre törekvő egyedülélő férfiaknak, akik gyorsan akarnak valami finomat és táplálót enni.
    Köszönet érte. Kicsit feldobtam a zabot teljes kiőrlésű liszttel, a tetejére pedig Áfonyadarabos túró került. 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-01-29, 11:10 du.

      😉

      Válasz
  10. Panna mondta

    2017-02-25, 10:18 de.

    Nagyon finom lett, köszönöm a receptet. Tojás helyett 1 banánt tettem bele, így is jó lett nagyon, palacsintára hasonlít, egy ici-pici olívaolajon sütöttem meg őket. Érdemes kipróbálni! 🙂

    Válasz
  11. Kató Árpád mondta

    2019-10-20, 12:19 du.

    Köszönöm a receptet nagyon jó! Kipóbáltam szendvicsként hussal és lekvárral is Nagyon finom!

    Válasz
  12. Dr. Biró Boglárka mondta

    2021-04-20, 8:51 de.

    Érdekesek a receptjeid. Van köztük használható, és köszönet ezért.
    Egyet azonban eddig se értettem, de most sem értek. Ha VEGÁN vagy, miért kell állandóan HÚSUTÁNZATOKat főzni? Ha nem kell a hús, a tej, a tojás akkor ne egye valaki, de nem értem, miért kell kierőszakolni valamilyen növényből, hogy húsízű és hús kinézetű legyen. Gondolok itt a vegán rántotthalra pl! Ha vegán vagy egyél, főzzél növényt, ezerféle dolgot lehet belőlük főzni, és az maradjon növény, nem álhús….

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-04-20, 9:30 de.

      Nem vagyok vegán, csak növényeket eszem.
      Az „utánzat” receptek nem azért születnek, mert feltétlenül szükség lenne rájuk (nincs), hanem azért, mert felmerül rájuk az igény pl. azoktól, akik frissen térnek át erre az étrendre, és karácsonykor valami halízű dolgot szeretnének enni… Az ilyen receptek és a bolti félkész termékek sokaknak jelentenek mankót a váltáskor, amit idővel elengednek.
      Ha elolvastad volna pl. a rántott halas bejegyzésem, akkor tudnád, hogy az pl. pont egy első növényevő karácsonyra készült.
      Attól, hogy számodra első blikkre nem világos, hogy minek kell X dolog, másnak még lehet hasznos…
      Kicsit több empátiát, kérlek!

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum