• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Berber fűszerezésű grill-nyársak

2012-09-13 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mindenhonnan azt hallom, hogy vége a nyárnak, itt az ősz, stb. Szerintem most kezdődik az év egyik legszebb része: a vénasszonyok nyara. Végre ki lehet menni a teraszra vasárnap délben is anélkül, hogy mi sülnénk meg! Már alig várom, hogy esténként a tűz melegére vágyjak…
Szeretjük a mindenféleképpen pácolt húsokat, ezeket eddig általában készen vettük (mármint bepácolva), mert így sokkal egyszerűbb, és a legtöbb ételünk úgyis itthon készül… Aztán engedtem a csábításnak, hogy itthon kevergessem ki a fűszerkeveréket, és mártogassam a húsokat.

Berber fűszerezésű grill-nyársak

Erre a fűszerkeverékre egyébként teljesen véletlenül akadtam rá a neten böngészve, innen származik. Néhány hozzávalóért el kellett sétálnom egy egzotikusabb boltba, mert a szokásos kisebb boltokban és hiper-szuper marketekben nem kaphatóak. Egyik péntek délután kicsit hamarabb végeztem, szépen sütött a nap, így elvillamosoztam a Fővám térre, és végtelenül jólesett egy kicsit elnézelődni a fűszeres polcok között…

A berber fűszerkeverék:
2 ek. édesnemes paprika
1,5 kk. chilipor vagy cayenne-bors
2 kk. fokhagymapor
1 kk. őrölt gyömbér
1 kk. őrölt kömény
1 kk. őrölt feketebors
1 kk. őrölt görögszénamag
1/2 kk. tengeri só
1/2 kk. őrölt kardamom
1/4 kk. őrölt szegfűszeg

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Egy kicsi, jól záró fűszeres dobozba mértem össze a fűszereket, kiskanállal megkevertem, jól összeráztam.

Amire szükségetek lesz a pácolt nyársakhoz 4 személyre:
500g csirkemellfilé vagy amit szerettek (azért választottam csirkehúst, mert az eredeti recept is csirkéhez ajánlotta ezt a fűszerezést)
4-5 fej vöröshagyma
2 ek. berber fűszerkeverék
2 ek. repceolaj
bambusznyársak

Én 25cm hosszú bambusznyársakra tűztem fel a húst, így 6 db nyársra volt elég.
Azt is megtudtam, hogy miért érdemes a bambusznyársakat vízbe áztatni használat előtt: különben előfordulhat, hogy lángra kapnak… Szóval legyetek okosabbak, mint én voltam, és áztassátok szépen be őket!

Pácolni elég egyszerű:
1. Előző este megmostam, nagyobb kockákra vágtam a húst.
2. A berber fűszerkeverékből 2 evőkanálnyit összekevertem 2 ek. repceolajjal, ebbe beleforgattam a húskockákat úgy, hogy mindenütt egyenletesen bevonja őket a pác. Lefóliázva állt egy éjszakát a hűtőben.
3. Másnap nagyobb darabokra vágtam a hagymát, majd az előzőleg vízbe áztatott nyársakra tűzködtem a pácolt hússal együtt.
4. Átadtam Zének, hogy grillezze meg őket. 🙂

Így néztek ki sütés előtt:

Berber fűszerezésű grill-nyársak

És ilyen szépek lettek készen:

Berber fűszerezésű grill-nyársak

Mi kölestabbouleh-t és jégsalátát ettünk hozzá, igazán remek hétvégi ebéd volt. Szénhidrát itt csak a vöröshagymában van, ahogy méricskéltem, 300g hagymát tűzködtem fel, ez összesen 24g CH, tehát 6g CH/adag.

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)
Vöröslencsés kovászos cipó (gluténmentes, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tojásmentes Címkék: archiv, ebéd, egzotikus, fűszeres, grill, húsétel, keleties, vacsora

Előző bejegyzés « Újabb címkék a blogon
Következő bejegyzés Fűszeres-csokis zabfalatok »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Háziboszorka mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Szia!
    "Hivatalosan" úgy emlékszem, úgy van, hogy az 5g/100g CH alatti zöldségeket 20dkg-ig nem kell számolni. A vöröshagyma 8g/100g CH…
    Szerintem a hagymán nem bukik meg a diétád.
    És köszi a kérdést! 🙂

    Válasz
  2. GodMother mondta

    2012-10-29, 2:18 du.

    Szia!
    Elég kezdő vagyok a 160g ch-s diétában, ezért lehet, hogy érdekes lesz a kérdésem. A hagymát bele kell számolni a 160-ba? Azt hittem, ez is olyan, amit kisebb mennyiségben nem kell, mint pl. a paradicsom. 🙂
    Köszi!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum