• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Mézeskalács ízű, mindenmentes keksz

2012-12-21 Írta: Andrási Nóra 12 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Mint már korábban említettem, mindenmentes kekszrecepteken dolgozom. Meg is kérdeztem, az ünnepekre milyet szeretnétek, és a mézeskalácsos, valamint a csokis-narancsos voltak a legnépszerűbb ötleteitek.
Azt azért nem állítom, hogy ez éppen olyan, mint az eredeti, mivel a mézeskalácsot szinte a méz tartja össze, és ha olvastad a fejlécet, akkor tudod, hogy itt a méz nem szívesen látott vendég. Azért került bele egy kevés, és a mézeskalács-fűszerrel párosítva, szerintem jó kis mézeskalács-ízű keksz sült ki belőle.

Mézeskalács ízű, mindenmentes keksz

Milyen a mindenmentes keksz?

Cukormentes. Gluténmentes, és teljes kiőrlésű, magasabb rosttartalmú lisztekből készül, hogy alacsony glikémiás indexű diétába is beleférjen. Tejtermékmentes, tojásmentes, és így vegán is.

Hozzávalók 20-25 darabhoz:
60g darált mandula
35g barna rizsliszt
35g hajdinaliszt
30g kukoricaliszt
1 ek. mézeskalácsfűszer
1 csipet só
60g kókuszzsír
1/2 kk. szódabikarbóna
80g cukornak megfelelő édesítőszer
20g méz
1 kisebb alma meghámozva, felkockázva (kb. 100-150g)

Tojás helyett itt az alma pektintartalmát használom kötőanyagnak. Sok amerikai blogon olvastam, hogy almaszószt használnak tojás helyett, vagy reszelt almát. Én a köztes megoldást választottam: az almát kicsit megpárolom, és összeturmixolom. Ezzel fellazul és könnyebben összetartja a tésztát, de mégsem kell előre almaszószt készíteni, besűríteni, stb.
Kókuszzsír helyett 80g vajat is használhattok, azzal talán könnyebb összegyúrni.

Süssünk kekszet:
1. Az almát meghámozom, kockákra vágom, és a saját levében kicsit megpuhítom.
2. Közben a liszteket, a darált mandulát, a sót, a szódabikarbónát, a fűszert összekeverem egy tálban.
3. Ha az alma megpuhult, egy mérőpohárban összeturmixolom a mézzel, édesítőszerrel, kókuszzsírral. (Ha vajat használtok, azt morzsoljátok inkább a lisztekhez.)
4. A folyékony hozzávalókat összegyúrom a szilárdakkal, hűtőbe teszem pihenni kb. fél órára.
5. Kézzel kis golyókat formázok, majd villával lelapítom őket sütőpapírral kibélelt tepsire, de akár különböző formákat is lehetne szaggatni belőle.
6. Ezzel az adaggal egy tepsi lesz majdnem tele. 160 fokon kb. 20-25 percig sütöm, amíg kezd megbarnulni. Sütöttem már dupla adagot is, két tepsivel, ugyanígy 160 fokon, de légkeveréssel.

Mézeskalács ízű, mindenmentes keksz

A tészta össz szénhidrát-tartalma, almától függően, kb. 100g CH, mivel úgy állítottam össze, hogy ennyi legyen. 🙂 Ebből 20-25 kekszet szoktam sütni, ez így kb. 5g CH/db. Ez a keksz egy kicsit linzer-jellegű, frissen még nem az igazi, de másnap már éppen jó az állaga: nem túl száraz, nem is túl puha. Az alma nedvességtartalma miatt pár nap alatt sem szárad ki.
Remélem, ezzel a kis recepttel hozzájárulhattam az ünnepi hangulatotokhoz. A következő napokra kellemes készülődést, az ünnepekre pedig jól megérdemelt pihenést kívánok! 😉

Hasonló bejegyzések:

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, fűszeres, karácsony, keksz, tízórai, útravaló

Előző bejegyzés « Szaloncukor mindenmentesen: tippek, ötletek
Következő bejegyzés Narancsos-csokis, mindenmentes keksz »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Anazar mondta

    2012-12-21, 6:03 du.

    Remek kis lisztkeverék! Az alma különösen tetszik benne. Szép ünnepet kívánok!

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2012-12-21, 7:04 du.

    Köszönöm! Igen, a liszteken agyaltam egy kicsit. 🙂 Kellemes Ünnepeket!

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2014-10-06, 7:17 de.

    Szia Nóri! Nagyon sokféle élelmiszerre van intoleranciám, köztük a hajdinára és a kukoricára is (na meg persze a búza is). Milyen liszttel tudnám helyettesíteni szerinted ezeket pl. ebben a receptben? Köszönöm , üdv: Dóra

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-10-06, 7:19 de.

    Szia,
    Szerintem fele-fele mandulával és barna rizsliszttel is működhet, esetleg még egy kanál keményítő kellhet, hogy összetartsa és ropogós legyen.

    Válasz
  5. Névtelen mondta

    2014-12-01, 12:39 du.

    Szia Nóri, van valamilyen ötleted cukormentes mézeskalács máz készítéséhez? Fehér és színes is érdekelne. Szerinted mivel lehetne ugyanazt az állagot elérni? Köszi, Erika

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-12-01, 12:41 du.

    Szia,
    első körben xilittel próbálnám. Színezni ha nem akarsz ételfestékkel, lehet kapni szárított spenót-, céklaport, stb.
    Ez csak ötlet, nem tudom, működne-e, de ha kipróbálod, jelezz vissza! 🙂

    Válasz
  7. Névtelen mondta

    2014-12-15, 6:43 du.

    Szia Nóri!
    A többi tápanyag tartalmat fehérjét, zsírokat, kalória tartalmat stb. is oda tudnád írni?
    Köszi

    Válasz
  8. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-12-15, 6:43 du.

    Szia,
    Sajnos belőlem is csak egy van. 🙂

    Válasz
  9. Melani Morvai mondta

    2015-11-09, 10:52 du.

    szia Nóri,

    egy speciális étrend szerint étkezem, az édesség szempontjából maximum csak édesítőszert (főleg a Stevia ajánlott) használhatok, így mézet sem ehetek. Végre találtam egy receptet, amellyel lehetőségem lenne a karácsonyi ízeket is felidézni, érzeni. Tudom, nehéz elképzelni a mézeskalácsot méz nélkül, de tudnál esetleg valamilyen megoldást a problémámra, esetleg, ha több édesítőszert tennék bele, vagy csak kihagynám a mézet, jó állagú lenne a tészta? köszi

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-11-09, 10:53 du.

    Szerintem méz nélkül is működhet. A sütés közben karamellizálódott méz-íz persze elmarad, de a mézeskalács fűszerek azért maradnak… 🙂

    Válasz
  11. Anita mondta

    2016-10-27, 2:04 du.

    Kedves Nóri,

    szeretném megkérdezni, hogy hajdinaliszt és kukoricaliszt helyett mit tudok használni? Egyiket sem ehetem…
    Köszönöm szépen válaszodat!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-27, 9:44 du.

      Szia,
      csak tippelni tudok, nem próbáltam anno másként… Tápióka keményítővel, kölesliszttel próbáld meg.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum