• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Gofri 2. – Belga waffel mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejmentes-, lowcarb gofri szteviával)

2013-04-27 Írta: Andrási Nóra 21 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Azt hiszem, újabb sorsfordulathoz érkezett a mindenmentes evészetem és ez a blog is. Amikor tavaly tavasszal Belgiumban jártam, és még „csak” cukormentes, 160g CH-s diétán éltem, úgy gondoltam, ha már itt vagyok, egyetlen epres, tejszínhabos, csokiszószos belga waffelt megengedek magamnak… Akkor ez még nem tűnt olyan nagy kalandnak, de mióta glutén- és tejmentesen is eszem, úgy gondoltam vissza arra a bizonyos waffelre, mint az egyetlen ilyenre, amivel valaha dolgom akadt.

Aztán megvettük a gofrisütőnket, és kezdetben volt a cukor-, tej- és gluténmentes, teljes kiőrlésű gofri. Arra gondoltam, ha még lejjebb tornásznám a szénhidráttartalmát, akkor egyrészt többet ehetnénk belőle, másrészt jobban megpakolhatnánk. Végül nem kellett nagyon messzire mennem, egy apró változtatás is sokat segített. Így történt, hogy múlt vasárnap reggelire az anno Brüsszelben elfogyasztott waffel pontos mása került az asztalra: jól látjátok, csokiszósszal, tejszínhabbal, ahogy kell, összesen mégis csak 30g CH. A boldogság…

Gofri 2. - Belga waffel mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejmentes-, lowcarb gofri szteviával)

A tejszínhab helyettesítése még okozott némi fejtörést, mert a mindenhol kapható növényi tejszínhabot tejfehérjével stabilizálják… Küllföldi oldalakról már ismertem, és végre itthon is találtam az egyik reform élelmiszerboltban Soyatoo márkájú kókuszhabtejszínt. Létezik rizs-, és szójaalapú is, habspray változatban is. Most csak a kókuszos volt, így azt próbáltam ki először. Nagyon tetszik, hogy nincsen benne semmi műanyag: borsófehérjével és algával stabilizálják. Az egyetlen hátránya, hogy 11g nyers nádcukrot tartalmaz /100 ml. Szerencsére a 250 ml-es habtejszínből bő 500 ml tejszínhab lett, ami sok gofrira elég (három nap múlva is jutott még belőle a kávémra).

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Gofri 2. - Belga waffel mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejmentes-, lowcarb gofri szteviával)

Hozzávalók

3db gofrihoz:
20g vaj/kókuszzsír
1 tojás
1 késhegynyi sztevia por / 25 csepp sztevia szirup / 50g cukornak megfelelő folyékony édesítőszer
180g víz
20g hajdinaliszt
40g barna rizsliszt
30g kókuszliszt*
1/2 kk. szódabikarbóna
1/2 kk. fahéj

a csokiszószhoz:
50g 70%-os étcsokoládé
150g mandulatej
10 csepp sztevia szirup – ízlés szerint
1 kk. keményítő

eper (visszamértem, a képen kb. 50g eper/gofri van)
kókusztejszín, vagy más, növényi habtejszín

*A kókuszliszt nálam úgy készül, hogy kókuszreszeléket őrlök kávédarálóban. Kicsit csomós lesz, de átszitálni nem szoktam, mert a gofritésztában simára tudom keverni.

1. A gofrit úgy sütöttem, ahogy azt az előző bejegyzésben már leírtam. Ha túl sűrű, kevés vízzel, ha túl híg, kevés barna rizsliszttel lehet rajta segíteni. Ez a tészta pont 3 gofrihoz elég.
2. A csokiszószhoz a csokit megolvasztottam, majd apránként belekevertem a langyos, keményítővel elkevert mandulatejet. Szteviával, kóstolás alapján édesítettem egy kicsit. Pár percig melegítettem, amíg besűrűsödött.
3. A kókuszhabtejszínt kb. 2 perc alatt vertem fel.
Összeraktam, kevés édesítő port szórtam rá díszítésnek. Hát ennyi. 🙂

Gofri 2. - Belga waffel mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejmentes-, lowcarb gofri szteviával)

Számolgassunk. Az új, lowcarb gofri kb. 16g CH/db. Rápakoltam 50g epret (5g CH), 2-3 ek. csokiszószt és tejszínhabot. Utóbbiakat nehéz követni, a csokiszósz összesen kb. 20g CH, a tejszínhab meg 28g CH, szerintem kb. 8 gofrira lazán el lehetne osztani őket, így lenne egy gofri alsó hangon 30g CH.
Ennyit a magas matekról, szerintem a képek önmagukért beszélnek.
Megkóstoljátok?

Gofri 2. - Belga waffel mindenmentesen (cukor-, glutén-, tejmentes-, lowcarb gofri szteviával)

Úgy érzem, még a tojásmentes, mindenmentes gofri receptje hiányzik a sorozatból, de terveim szerint a hiányt hamarosan pótolni fogom. 😉

Hasonló bejegyzések:

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...
Sós-mogyorós, kakaós jégrém (vegán, TÉNÉ)
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, csokoládé, desszert, eper, gofri

Előző bejegyzés « Olaszos vegán szendvicskrém
Következő bejegyzés Cukkinifőzelék »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Noémi mondta

    2013-04-29, 10:46 de.

    hát ez milyen eszméletlen jól néz ki!

    Válasz
  2. mclahlan mondta

    2013-07-16, 6:47 du.

    Nem tudom, mit ronthattam el…:( A hajdina borzasztó kesernyés íze durván előjött, és az egész leragadt, egy darabot tudtam elfogyasztani. 🙁

    Válasz
  3. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-07-16, 6:50 du.

    Bolti hajdinalisztet használtál, vagy házilag daráltad? Ez alapján arra tippelnék, hogy pörkölt hajdina volt…

    Válasz
  4. mclahlan mondta

    2013-07-20, 8:06 de.

    Házilag daráltam, magosboltban vettem. 🙁

    Válasz
  5. Mindenmentes Nóri mondta

    2013-07-20, 10:52 de.

    Ha megkeresel e-mailben, megírom, hogy én milyet szoktam venni.

    Válasz
  6. ZDT mondta

    2014-05-04, 7:19 de.

    Szia Nori, a kokuszreszeleket ledaralva egy zsiros masszat kaptam. ami nyomokban sem emlekeztet lisztre. Normalis ez? 🙂
    Timi

    Válasz
  7. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-05-04, 7:22 de.

    Szia Timi,
    Igen, teljesen. 🙂
    Ha összekevered a többi liszttel, és részletekben a folyadékkal, csomómentesre tudod keverni. Hajrá… 🙂

    Válasz
  8. Ildi mondta

    2014-08-09, 7:55 de.

    Nagyon fincsi és kiadós! Én hajdinaliszt helyett mandulalisztet tettem bele, így kicsit kevesebb folyadék kell hozzá.

    Válasz
  9. Adrienn mondta

    2014-09-09, 3:39 du.

    Kipróbáltam és nagggyon finom lett. (hajdina és rizsliszt helyett királybúza lisztet használtam) Köszönöm!

    Válasz
  10. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-09, 3:40 du.

    Ez jó, ezek szerint Te glutént ehetsz és a többit nem. Változatos társaság… 🙂

    Válasz
  11. Névtelen mondta

    2014-09-26, 6:43 du.

    Kedves Nóri!

    Nem ehetek hajdinát, lenne esetleg valami tipped, amivel helyettesíthető lenne? Üdv: Timi

    Válasz
  12. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-26, 6:45 du.

    Szia,
    Kettővel feljebb írták, hogy mandulaliszttel is jó volt. Egyébként lehet, hogy csak simán rizsliszttel is működik: ez a tojásos változat könnyebb műfaj. 🙂

    Válasz
  13. Névtelen mondta

    2014-12-15, 6:45 du.

    Szia Nóri

    Teljesen cukor mentesen nem lehet elkészíteni???
    Menyi a kalória- fehérje- és zsírtartalma ezeknek az édességeknek?

    Válasz
  14. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-12-15, 6:46 du.

    Szia,
    Csak a növényi tejszínben volt cukor – ha találsz olyan alternatívát, amiben nincs, akkor nincs gond. Pl. cocomas krém habszifonnal működhet.
    Ha a többi adatot esetleg kiszámolod, kérlek, oszd meg velem is, hogy kiegészíthessem a receptet és másnak is hasznára váljon az info… Köszi.

    Válasz
  15. Névtelen mondta

    2015-07-06, 9:53 du.

    A vaj nem tejmentes! Csak a Liga, Coop, aro margarin, a Ráma sem jó, mert savófehérje van benne.

    Válasz
  16. Mindenmentes Nóri mondta

    2015-07-06, 9:53 du.

    Ez így van, ezért ajánlottam a kókuszzsírt másik lehetőségként.

    Válasz
  17. Kata mondta

    2016-07-12, 11:55 de.

    Szuper receptek!
    Várjuk a tojásmentes recepteket!

    Válasz
  18. Hanna mondta

    2016-10-07, 8:57 du.

    Szia Nóri!

    Nekem sajnos beletapadt a gofrisütőbe a tészta. (Így aztán megsütöttem lepényként, úgy is finom volt. :)) Van esetleg tipped, hogy mit ronthattam el?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-08, 12:46 de.

      Szia,
      Nekem is volt, hogy beletapadt, általában vártam még egy percet és szépen feljött.

      Válasz
      • Hanna mondta

        2016-10-31, 7:22 du.

        Köszi! Tegnap reggel újra nekifutottam, most kisebb fokozatra állítottam a gofrisütőt és 7 percig sütöttem. Az első még picit beletapadt, de leszedhető volt, aztán a harmadiktól már simán feljött. 🙂

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2016-10-31, 10:10 du.

          Szuper hír! Köszi, hogy megírtad. 🙂

          Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum