• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Kesumorzsás lazac serpenyős  kelbimbóval

2013-04-03 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Két hete kezembe akadt az egyik kedvenc szakácskönyvem, és benne egy parmezános-morzsás sült lazac fényképe. Hm, gondoltam, ez biztosan finom lehet, hogyan süthetnék valami hasonlót morzsa és parmezán (tejtermék) nélkül? Korábban már helyettesítettem a kenyérmorzsát sülteken mandulával, mogyoróval, dióval, és eszembe jutott, hogy a kesudiót vegán receptekben tejtermékek, sajt helyett is szokták használni. Jólesett volna valami pirult sajt élmény, így kiötlöttem ezt a receptet. Egyszerű, gyors, egészséges és szerintem roppant finom is…

Kesumorzsás lazac serpenyős  kelbimbóval

A kelbimbó Z ötlete volt. Korábban valahogy elkerülte az asztalunkat, de Z egyik nap hazaállított egy adaggal, hogy márpedig ezt most megesszük. Gyorsan meggrilleztem egy serpenyőben, és hamar el is fogyott. Nem is értem, hogy a gyerekek miért nem szeretik…?

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet lazacfilé (250g)
50g natúr nyers kesudió
450g kelbimbó (nekem mirelit volt)
2 ek. aprított, friss (vagy fagyasztott) petrezselyemlevél
só, bors
olívaolaj
200g (előgőzölt) barna rizs*

*Ha előgőzölt rizzsel főzitek, szerintem beleférhet 30 percbe is, azaz hipergyorsan elkészíthető.

1. A rizst bő, sós vízben tegyük fel főni.
2. A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a kelbimbókat vágjuk ketté.
3. A „morzsához” daráljuk le diódarálón a kesudiót, majd keverjük össze egy csipet sóval, borssal, az apróra vágott petrezselyemmel, és annyi olívaolajjal (1-2 ek.), hogy sűrű, de kenhető pasztát kapjunk.

4. A halszeleteket rendezzük kiolajozott tepsibe vagy grill-rácsra, és osszuk el rajtuk a kesus kencét. 200 fokos sütőben süssük kb. 15 percig, amíg a hal átsül és a kesumorzsa megpirul:

Kesumorzsás lazac serpenyős  kelbimbóval

5. Amíg a halszeletek melegednek, egy serpenyőben, olívaolajon süssük magas hőfokon a kelbimbókat, amíg kicsit megpirulnak. Sózzuk, borsozzuk.
6. Közben a rizs is megfőtt, tálahatunk.

Kesumorzsás lazac serpenyős  kelbimbóval

Nos, számomra megvolt a pirult sajt élmény is, és a zöldfűszeres lazac a picit megpirult kelbimbóval az eddigi legkedvencebb halreceptem lett. A számokat tekintve, ez így kesuval, kelbimbóval együtt 190g szénhidrát összesen, tehát  kb. 47g CH/ebéd. Remélem, megkóstoljátok.

Kesumorzsás lazac serpenyős  kelbimbóval

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: 30 perc, archiv, ebéd, hal, kelbimbó, kesudió

Előző bejegyzés « Húsvéti csokor
Következő bejegyzés Zöldséges, sült csirkés tészta »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum