• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Rakott kelbimbó tejmentesen

2013-04-15 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2019. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Ahogy minden ősszel rám tör a “kolbászt szalonnával, de most rögtön” korszak, úgy borítékolható, hogy minden tavasszal követi a párja, a “valami zöldet, de most azonnal” időszak. Ez idén sem alakult másként. Így történhetett, hogy már lassan két hete nagy népszerűségnek örvend nálunk a kelbimbó. (Persze közben kiettük már a piacot a retek- és újhagyma-készletekből, de ez most nem tartozik a tárgyhoz.) Szóval szeretjük a kelbimbót magában, pici sóval, borssal megszórva, olívaolajon pirítva, vagy köretként, és szerettem volna valami “kelbimbósabbat” főzni, hogy egy kicsit több műsoridőt kapjon. Régebben sok rakott dolgot sütöttem, tejföllel, tojással, sajttal leöntve, ebből ugye most már ki kell spórolnom a tejfölt, tejszínt, meg a sajtot. 😀 Sebaj.

Rakott kelbimbó tejmentesen

Tejföl helyett szójajoghurttal szerettem volna nyakon önteni a rakott kelbimbómat, de egyik megszokott boltomban sem kaptam, így újítottam, és úgy döntöttem, kipróbálok egy doboz szójatejszínt. (Érlelődik bennem az elhatározás, hogy valahogy gyártok házi növényi tejszínt, az efféle helyzetek elkerülése végett.) Sajt helyett kesudiót terveztem, ez már a múltkor is bevált.

Hozzávalók 4 ebédhez:
450g kelbimbó
500g darált hús
170g barna rizs
30g indián/vad/vörös/fekete rizs
1 fej vöröshagyma
200ml szójatejszín*

Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!

1 tojás

50g darált natur kesudió
só, bors, olívaolaj

HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:

E-mail *

Adatkezelési tájékoztató

Az adatkezelési tájékoztatót *
megismertem és elfogadom.

A vadrizs nagyon finom diós-mogyorós ízt ad a barna rizsnek, ezért szeretjük olyan nagyon. Ha nincs otthon, használj 200g barna rizst. A szójatejszín helyett szójajoghurt is jó lenne, ha pedig szójamentesen szeretnéd készíteni, rizstejszínnel is jó, csak abban több a szénhidrát.

1. A rizseket megmosom, és sós vízben felteszem főni. Ledarálom a kesudiót.
2. A hagymát apróra vágom, és az olívaolajon üvegesre sütöm. Hozzáadom a darált húst, sózom, borsozom, zsírjára sütöm.
3. Közben a kelbimbókat félbe vágom, pici sóval, borssal, kevés olívaolajon addig sütöm, míg az egyik oldala megpirul. A szójatejszínt elkeverem a tojással és kevés sóval.

4. Tűzálló tál aljába lerakom a rizst, majd a húst, tetejére elterítem a kelbimbót. Meglocsolom a tojásos szójatejszínnel, tetejére szórom a kesudiót és mehet a sütőbe. 180 fokon kb. 30 percet sütöttem, mire megpirult a teteje.

Mindenmentes hozzávalók akár 5-10% kedvezménnyel

Ez így finom, zöld, kesus és roppant laktató volt. Zének is nagyon ízlett, pedig ő szokott enni sajtot is… Belefőztem összesen 195g szénhidrátot, ami 49g CH/ebéd. Enjoy! 🙂

Rakott kelbimbó tejmentesen

u.i. Tudtátok, hogy a nyers kelkáposztalevél milyen finom? Helló, tavasz. 🙂

Hasonló bejegyzések:

Vegán rántott hal (TÉNÉ, gluténmentes)
Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ)
Isteni mexikói babos cucc (vegán, TÉNÉ)
Teljesértékűföl (teljes értékű növényi tejföl)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, ebéd, kelbimbó, kesudió, rakott

Előző bejegyzés « Csupa csoki torta – cukor, liszt és tejtermékek nélkül
Következő bejegyzés Tökmagos pogácsa »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és kétgyermekes anya. Hosszú utat jártam be a 160g CH IR diétától a teljes értékű növényi étrendig. Többet rólam és az oldalról.

Friss hajtás életmód változtató program
Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és édesanya: hosszú utat jártam be a 160g CH IR étrendtől a teljes értékű növényi táplálkozásig. Többet rólam.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2021 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum