• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Mentás eperturmix (tejtermékek és hozzáadott cukor nélkül)

2014-06-01 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Múlt hétvégén rám tört a nosztalgia, egészen hagyományos ebédet főztem: apukám-féle gulyáslevest és hozzá hajdinapalacsintát házi cukormentes baracklekvárral.

A palacsinta kapcsán kicsit elábrándoztam, hogy de jó is volt, amikor diákéveinkben egy-egy budai kirándulás után beültünk a társaságunkkal a Batthyány térre palacsintázni a Nagyi Palacsintázójába. A kellemes túra után még kellemesebb volt a 3db finom palacsinta egy pohár finom turmixszal.

Teltek-múltak az évek, és amikor elkezdtem diétázni, bizony picit szomorú voltam a palacsinta partik miatt, ami már a szénhidrát-számolgatásnál kisesett. Aztán jött a nem eszünk glutént, sem tejtermékeket korszak, és így aztán főleg semmi palacsinta, pláne turmix… Aztán lett a hajdinapalacsinta, amit sósan, gyümölcsösen és „csak úgy” lekvárral is nagyon szeretünk. Már csak az eperturmix hiányzott, úgyhogy gyorsan ki is találtam egy egyszerű és gyors receptet. A tejmentes krémesítéshez a kesutejföl adta az ötletet.

Mentás eperturmix (tejtermékek és hozzáadott cukor nélkül)

Hozzávalók 2 pohárhoz (kb. 2x250ml):

50g kesudió

kb. 300g eper

2-3 mentalevél

édesítés ízlés szerint (stevia csepp/por, nyírfacukor, stb.)

  1. A kesudiót áztasd vízbe éjszakára, vagy ha ennél sürgősebb az ügy, akkor forró vízbe 0,5-1 órára.
  2. Turmixgépben (lehet aprítógépben is) először a kesudiót és a mentaleveleket turmixold krémesre egy kevés eperrel és 1-2 evőkanál vízzel, majd add hozzá a maradék epret is.
  3. Turmixold össze alaposan, kóstold meg: elég édes-e? Ha nem, még igazíthatsz rajta egy kis steviával vagy nyírfacukorral.
  4. A kívánt sűrűség eléréséhez engedd fel a turmixot egy kevés vízzel (nekem kb. fél pohár kellett bele), keverd jól össze és kész is! Csinos poharakban, vastag szívószállal tálald.
Mentás eperturmix (tejtermékek és hozzáadott cukor nélkül)

Szerintem ezen a fórumon még nem is meséltem, hogy aprócska kertet telepítettünk a teraszunkra: 3 balkonládában két tő koktélparadicsom (egy piros, egy sárga), egy-egy tő kakukkfű és bazsalikom, a harmadikban pedig leveles salátakeverék. Egy nagyobb cserépben pedig az a menta, amivel az egész kezdődött: még a születésnapomra kaptam (köszi, Anita!), és hosszú ideje ez volt a legtovább túlélő növényünk, ezért vettük a bátorságot, hogy beszerezzünk még egy párat. Így került az eperturmixba saját termés: bio mentalevél. 🙂

A gyümölcsök szénhidrát-tartalma fajtánként és érettség szerint változhat, ezért csak becsülhetjük, így ez a turmix kb. 19g CH/pohár.

Mentás eperturmix (tejtermékek és hozzáadott cukor nélkül)

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...

Citromos-kurkumás salátaöntet (olajmentes, vegán, ...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, desszert, eper, hidegen is, hűsítő, kesudió, menta, nyers

Előző bejegyzés « Vaníliás málna torta gyorsan, liszt- cukor- és tejtermékmentesen
Következő bejegyzés Júniusi mindenmentes kupon az Internetpatikában »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum