• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Vaníliás málna torta gyorsan, liszt- cukor- és tejtermékmentesen

2014-05-13 Írta: Andrási Nóra 12 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

A korábbi epertorta sikerén felbuzdulva alig vártam, hogy újrázhassak egy friss, tavaszi piros bogyós gyümölcstortát. Mióta kaptam egy csinos üveg tortaállványt a születésnapomra, ami nem igazán fér el a konyhaszekrényben, valahogy több tortát sütök: talán mert az állvány folyton szem előtt van a konyhapulton? Mégsem állhat üresen. 🙂

Vaníliás málna torta gyorsan, liszt- cukor- és tejtermékmentesen

Valami olyasmire gondoltam, mint a klasszikus piskóta alapú, pudingos gyümölcstorta, csak zselé nélkül, és persze cukor-, tejtermék- és gluténmentesen.

Hozzávalók egy 20 cm-es formához:

a piskótához:

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

3 L-es tojás

1 kk. vaníliakivonat

3 ek. (30g) nyírfacukor/xilit

30g rizsliszt

30g finomra darált mandula/mandulaliszt

csipet só

a krémhez:

2 ek. (kb. 50g) kókuszzsír

3 dl rizstej

½ kk. stevia por vagy ms édesítő ízlés szerint (én ezzel számoltam)

2 ek. (20g) tápióka keményítő*

1 ek. vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje

kb. 200g málna, eper vagy más piros bogyós gyümölcs a tetejére

  1. A sütőt melegítsd elő légkeveréssel 160 fokra. Ha nincs légkeveréses sütőd, akkor alul-felül sütéssel 180 fokra. A tortaformát alul béleld ki sütőpapírral, a szélét pedig kend át kókuszzsírral, és lisztezd ki rizsliszttel.
  2. Először készítsd el a piskótát. Válaszd szét a tojásokat, majd a sárgájákat keverd a habosra a nyírfacukorral és a vaníliakivonattal, a fehérjékből pedig verj kemény habot egy csipet sóval.
  3. A darált mandulát keverd össze a rizsliszttel.
  4. A tojások sárgájára óvatosan halmozd rá a felvert tojásfehérjét, majd szórd rá a lisztkeveréket, és óvatosan, egy kézi habverővel alulról felfelé keverve dolgozd össze annyira, hogy ne legyenek benne nagyon különálló sárga és fehér csíkok.
  5. Öntsd a piskótatésztát a tortaformába, simítsd egyenletesre a tetejét, majd tedd be a sütőbe. Kapcsold a sütőt 160 fok alul-felül sütésre, és süsd a piskótát kb. 20 percig, tűpróbáig. Az első 10-15 percben ne nyisd rá a sütőt, akkor még biztosan nem lesz ó, és csak összeesne.
  6. Amíg a piskóta sül, elkészül a krém is. A kókuszzsírt kb. 100ml rizstejjel tedd fel melegedni a tűzhelyre alacsony fokozaton. A maradék rizstejbe keverd bele az édesítőt, a vaníliakivonatot, majd keverd csomómentesre a tápióka keményítővel.
  7. Ha a kókuszzsíros keverék már jó meleg (nem kell forrjon), kézi habverővel folyamatosan keverve add hozzá a keményítős tejet is. Folyamatos keverés mellett melegítsd szinte forralásig, amíg besűrűsödik (türelem!).
  8. Hagyd kihűlni a piskótát és a krémet is, majd állítsd össze a tortát: a krém jó sűrű lesz, így nekem megállt a piskóta tetején annak ellenére, hogy nem peremes gyümölcstorta formában sütöttem. A krém tetejére halmozd a finom gyümölcsöt és már tálalhatod is. Ugye, hogy roppant egyszerű volt?

A történethez hozzátartozik, hogy a hétvégén sütöttem egy változatot friss hazai eperrel is, amit több emeletesre terveztem: több piskótával és krémmel. Igen ám, de ez a krém ahhoz nem elég szilárd, hogy több réteg súlyát is elbírja – a rétegek szétcsúsztak, így a többrétegű gyümölcstorta sütését nem ajánlom otthoni kipróbálásra. 🙂

Vaníliás málna torta gyorsan, liszt- cukor- és tejtermékmentesen

Ha mégis hiányzik a tetejéről a zselé, természetesen pótolható, akár agar-agar alapú változattal is. A helyes kis torta teljes szénhidrát-tartalma kb. 90 g a piskótában és a krémben, a gyümölcs jellege és mennyisége ízlés szerint variálható, ez a málnás torta összesen kb. 115g CH-t tartalmazott, ami 8 szelettel számolva kb. 14g CH/szelet.

Vaníliás málna torta gyorsan, liszt- cukor- és tejtermékmentesen

Hasonló bejegyzések:

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Mindenmentes epertorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)
Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, desszert, eper, málna, torta, ünnepelünk

Előző bejegyzés « Sárgabarackos, pisztáciás házi müzliszelet (hozzáadott cukor- és gluténmentes)
Következő bejegyzés Mentás eperturmix (tejtermékek és hozzáadott cukor nélkül) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Eszter Fazekas mondta

    2014-05-13, 5:25 du.

    Szia! a tojás helyett mit tudnál ajánlani ? mer én csak a sárgáját ehetem a fehérjére érzékeny vagyok!

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-05-13, 5:26 du.

    Szia Eszter,
    A tojáspiskótára egyelőre még nem varrtam gombot. Addig is ajánlom a répás kuglóf tésztáját torta alapnak, vagy a mogyorós keksz tésztájával tudsz omlós tortaalapot sütni.

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2014-05-16, 7:25 du.

    Tápióka keményítő helyett mi használható?

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-05-16, 7:27 du.

    Szia,
    Próbáld meg kukorica keményítővel, azzal is működni fog szerintem, csak tápiókakeményítővel krémesebb lenne.

    Válasz
  5. Minna mondta

    2016-03-09, 10:37 de.

    Szia Nóri!

    Ha a piskótában xilit helyett sztíviát használnék inkább, akkor Te mennyit tennél bele?

    üdv. Minna

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-03-09, 6:13 du.

      Szia,
      az édesség miatt kb. 1/4 teáskanálnyit, de készíts így próbasütést, mert már nem emlékszem pontosan, hogy kell-e a xilit tömege is a piskótához… Általában okkal írok xilitet, legtöbbször én is csak steviát használok.

      Válasz
      • Minna mondta

        2016-03-09, 6:28 du.

        Végül maradtam a xilitnél 🙂 Isteni lett!!!! Életem első tortája 😉

        Válasz
  6. Szabó Gabi mondta

    2016-10-28, 8:03 du.

    Kedves Nóri,

    nyáron már sütöttem ezt egyszer, nagy sikere volt, a kislányom ezt kéri szülinapjára, csak epres-málnás kivitelben. 🙂 Egy gondom volt vele: a krémhez nyílgyökérlisztet használtam, kicsit fura lett az állaga, illetve olyan fakó, opálos a színe. Van ötleted, mivel tudnám a vaníliasárga színt elérni? Előre is köszi! Gratulálok a könyvhöz!! 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-10-28, 9:49 du.

      Egy csipet/késhegynyi kurkumával! 😉

      Válasz
      • Szabó Gabi mondta

        2016-12-25, 5:21 du.

        Pont ezt csináltam. 🙂 Viszont egy másik alkalommal meg a málna levével színeztem rózsaszínre, az telitalálat volt :D.
        Amióta rátaláltam, csak ezt sütöm tortaalapnak, ma a fiamnak málna coulis-val és csokiöntettel. Hálásan köszönöm!

        Válasz
  7. Balázs Gudor Katalin mondta

    2016-11-07, 8:17 du.

    Én édesítésnek rizsszirupot használnék. Van ötleted,hogy mennyi kellhet? 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2016-11-12, 12:19 de.

      3 ek. abból is szerintem. De a rizsszirup gyors szénhidrát…

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum