2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
A korábbi epertorta sikerén felbuzdulva alig vártam, hogy újrázhassak egy friss, tavaszi piros bogyós gyümölcstortát. Mióta kaptam egy csinos üveg tortaállványt a születésnapomra, ami nem igazán fér el a konyhaszekrényben, valahogy több tortát sütök: talán mert az állvány folyton szem előtt van a konyhapulton? Mégsem állhat üresen. 🙂

Valami olyasmire gondoltam, mint a klasszikus piskóta alapú, pudingos gyümölcstorta, csak zselé nélkül, és persze cukor-, tejtermék- és gluténmentesen.
Hozzávalók egy 20 cm-es formához:
3 L-es tojás
1 kk. vaníliakivonat
3 ek. (30g) nyírfacukor/xilit
30g rizsliszt
30g finomra darált mandula/mandulaliszt
csipet só
a krémhez:
2 ek. (kb. 50g) kókuszzsír
3 dl rizstej
½ kk. stevia por vagy ms édesítő ízlés szerint (én ezzel számoltam)
2 ek. (20g) tápióka keményítő*
1 ek. vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
kb. 200g málna, eper vagy más piros bogyós gyümölcs a tetejére
- A sütőt melegítsd elő légkeveréssel 160 fokra. Ha nincs légkeveréses sütőd, akkor alul-felül sütéssel 180 fokra. A tortaformát alul béleld ki sütőpapírral, a szélét pedig kend át kókuszzsírral, és lisztezd ki rizsliszttel.
- Először készítsd el a piskótát. Válaszd szét a tojásokat, majd a sárgájákat keverd a habosra a nyírfacukorral és a vaníliakivonattal, a fehérjékből pedig verj kemény habot egy csipet sóval.
- A darált mandulát keverd össze a rizsliszttel.
- A tojások sárgájára óvatosan halmozd rá a felvert tojásfehérjét, majd szórd rá a lisztkeveréket, és óvatosan, egy kézi habverővel alulról felfelé keverve dolgozd össze annyira, hogy ne legyenek benne nagyon különálló sárga és fehér csíkok.
- Öntsd a piskótatésztát a tortaformába, simítsd egyenletesre a tetejét, majd tedd be a sütőbe. Kapcsold a sütőt 160 fok alul-felül sütésre, és süsd a piskótát kb. 20 percig, tűpróbáig. Az első 10-15 percben ne nyisd rá a sütőt, akkor még biztosan nem lesz ó, és csak összeesne.
- Amíg a piskóta sül, elkészül a krém is. A kókuszzsírt kb. 100ml rizstejjel tedd fel melegedni a tűzhelyre alacsony fokozaton. A maradék rizstejbe keverd bele az édesítőt, a vaníliakivonatot, majd keverd csomómentesre a tápióka keményítővel.
- Ha a kókuszzsíros keverék már jó meleg (nem kell forrjon), kézi habverővel folyamatosan keverve add hozzá a keményítős tejet is. Folyamatos keverés mellett melegítsd szinte forralásig, amíg besűrűsödik (türelem!).
- Hagyd kihűlni a piskótát és a krémet is, majd állítsd össze a tortát: a krém jó sűrű lesz, így nekem megállt a piskóta tetején annak ellenére, hogy nem peremes gyümölcstorta formában sütöttem. A krém tetejére halmozd a finom gyümölcsöt és már tálalhatod is. Ugye, hogy roppant egyszerű volt?
A történethez hozzátartozik, hogy a hétvégén sütöttem egy változatot friss hazai eperrel is, amit több emeletesre terveztem: több piskótával és krémmel. Igen ám, de ez a krém ahhoz nem elég szilárd, hogy több réteg súlyát is elbírja – a rétegek szétcsúsztak, így a többrétegű gyümölcstorta sütését nem ajánlom otthoni kipróbálásra. 🙂

Ha mégis hiányzik a tetejéről a zselé, természetesen pótolható, akár agar-agar alapú változattal is. A helyes kis torta teljes szénhidrát-tartalma kb. 90 g a piskótában és a krémben, a gyümölcs jellege és mennyisége ízlés szerint variálható, ez a málnás torta összesen kb. 115g CH-t tartalmazott, ami 8 szelettel számolva kb. 14g CH/szelet.

Szia! a tojás helyett mit tudnál ajánlani ? mer én csak a sárgáját ehetem a fehérjére érzékeny vagyok!
Szia Eszter,
A tojáspiskótára egyelőre még nem varrtam gombot. Addig is ajánlom a répás kuglóf tésztáját torta alapnak, vagy a mogyorós keksz tésztájával tudsz omlós tortaalapot sütni.
Tápióka keményítő helyett mi használható?
Szia,
Próbáld meg kukorica keményítővel, azzal is működni fog szerintem, csak tápiókakeményítővel krémesebb lenne.
Szia Nóri!
Ha a piskótában xilit helyett sztíviát használnék inkább, akkor Te mennyit tennél bele?
üdv. Minna
Szia,
az édesség miatt kb. 1/4 teáskanálnyit, de készíts így próbasütést, mert már nem emlékszem pontosan, hogy kell-e a xilit tömege is a piskótához… Általában okkal írok xilitet, legtöbbször én is csak steviát használok.
Végül maradtam a xilitnél 🙂 Isteni lett!!!! Életem első tortája 😉
Kedves Nóri,
nyáron már sütöttem ezt egyszer, nagy sikere volt, a kislányom ezt kéri szülinapjára, csak epres-málnás kivitelben. 🙂 Egy gondom volt vele: a krémhez nyílgyökérlisztet használtam, kicsit fura lett az állaga, illetve olyan fakó, opálos a színe. Van ötleted, mivel tudnám a vaníliasárga színt elérni? Előre is köszi! Gratulálok a könyvhöz!! 🙂
Egy csipet/késhegynyi kurkumával! 😉
Pont ezt csináltam. 🙂 Viszont egy másik alkalommal meg a málna levével színeztem rózsaszínre, az telitalálat volt :D.
Amióta rátaláltam, csak ezt sütöm tortaalapnak, ma a fiamnak málna coulis-val és csokiöntettel. Hálásan köszönöm!
Én édesítésnek rizsszirupot használnék. Van ötleted,hogy mennyi kellhet? 🙂
3 ek. abból is szerintem. De a rizsszirup gyors szénhidrát…