• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

(Blog)szülinapi bejegyzés, tortával

2014-03-18 Írta: Andrási Nóra Szólj hozzá!

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Eltelt két év, mióta az első blogbejegyzésemet publikáltam. Ripsz-ropsz elillant. Igaz, a blogom szülinapja nem most, hanem febr. 12-én volt, de reméltem, hogy nem sértődik meg, amiért összevártam az én szülinapommal is, így tortával ünnepelhettünk.

Szeretek visszatekinteni, így tartottam magamban egy kis évértékelőt. 🙂

Tavaly februárban még csak pár hete volt, hogy új munkakörnyezetbe kerültem: mostanra azért már sokkal otthonosabban érzem magam. Akkoriban kb. tized annyian olvastátok az oldalamat, mint manapság, a töretlen érdeklődéseteket ezúton is köszönöm! 

Tavaly májusban a jó idő beköszöntével elkezdtem kerékpárral közlekedni, amit azóta is, nap, mint nap rettentően élvezek. Télen a decembert kihagytam a hideg miatt, aztán a karácsonyfa alatt találtam remek téli sportöltözetet, így januártól újra két kerékre pattantam. Még a havazások után kellett kis kényszerpihenőt tartanom, de úgy látom, az idei téli szezonon ezzel át is lendültünk.

A tavalyi ősz szép idővel, és börzsönyi túrákkal indult, aztán a november-decemberünk kissé zivatarosra sikerült. Szerencsére arra mindig számíthatunk, hogy egyszer a nehéz időszakoknak is vége szakad. Időközben gyarapodtunk két házi ragadozóval is: 13 és 14 éves cicuskáim vidékről a mozgalmas fővárosba költöztek. A kezdeti elégedetlenség és a megváltozott környezet iránti bizalmatlanság után mostanra már egészen otthonosan érzik magukat a kertünkben. A hideget is első osztályon telelték át: Z épített nekik fűthető cica-dobozt. Nem fogjátok elhinni, de a cicaeledelen is szerepel, hogy búzamentes! Mindenmentes macskák.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Most pedig talán itt a tavasz, újra korán kel a nap és lassan lehet megint kirándulni, friss zöldeket főzni.

Mit tartogat a jövő? Folyamatosan dolgozom új recepteken a konyhámban, persze ezek a dolgok nem mindig mennek egyik napról a másikra. Mára is itt van ez a remek kis torta recept.

(Blog)szülinapi bejegyzés, tortával

Fehércsokis-epres tortát álmodtam meg a szülinapra kapott üveg tortatálamra. A fehércsoki ugye azért fehér, mert főleg kakaóvajból készül: így nem lenne kellő szilárdsága, ezért mindig tejporral készítenek belőle táblás csokoládét. Arra gondoltam, hogy finom kakaóvajjal fogom pótolni az ízvilágát.

A kakaóvajnak nagyon finom illata volt, de hogy őszinte legyek, nem hozta azt a fehércsoki élményt, amire számítottam. Ezzel együtt, a krémnek kellő szilárdságot adott, és azért egy kis kakaóillat keveredett az eper mellé, úgyhogy nem panaszkodom, de legközelebb talán inkább a költséghatékonyabb és elérhetőbb kókuszzsír is megteszi majd.
A torta javára vált, hogy a piskóta váratlanul felülmúlta önmagát. Az eddigi legjobban sikerült piskótám. Szerettem a korábbi tojás és darált dió vagy mandula alapú tésztákat is, de az utóbbi időben kicsit nedvesnek éreztem őket. Gondolom, hogy az olajos magokból kisülő olajok, ill. a nyírfacukor vízmegkötő hatása lehetett a tettes. Ezért tettem most egy kevés rizslisztet is a tésztához, hogy kösse meg a felesleges folyadékot. Jó ötlet volt. Eddig mindig laponként sütöttem a piskótát, de egy kis trükkel most már formában is szép magas lesz a piskótám, ráadásul ezt a szilárdabb változatot remekül tudtam szeletelni is. Ezennel hivatalosan is kibékültem a sütőmmel: végre tudok benne szép piskótát sütni…

Szerintem most jó darabig meg is maradok ennél az összetételnél: az arányokat könnyű megjegyezni, így szükség szerint változtatható, hogy mekkora piskótát sütök, legfeljebb a sütési időn kell majd változtatni.

(Blog)szülinapi bejegyzés, tortával

Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:

a piskótához:
5 L-es tojás
50g mandulaliszt
50g rizsliszt
5 ek. nyírfacukor/xilit
1 kk. házi vanília kivonat

a krémhez:
100g kakaóvaj
300g eper
¼ kk. stevia por
1 kk. agar-agar por
1 doboz kókuszkrém (200 ml)
200g eper a torta tetejére díszítésnek.

  1. A piskótához válaszd szét a tojásokat. Add a tojások sárgájához a nyírfacukrot és a vanília kivonatot, majd keverd habosra egy kézi haberővel.
  2. A fehérjéket egy csipet só hozzáadása után, robotgéppel verd olyan kemény habbá, hogy akkor se pottyanjon ki az edényből, ha a fejed felé fordítod! 😉
  3. Keverd össze egy külön tálkában a mandulalisztet és a rizslisztet.
  4. A tojássárgájákra óvatosan lapátold rá a habot, majd szórd rá a lisztkeveréket. Kézi habverővel forgasd össze: alulról felfelé kevergetve, amíg már nem látsz sárga-fehér csíkokat a tésztában.
  5. Öntsd a masszát alul sütőpapírral kibélelt, oldalt kikókuszzsírozott és lisztezett sütőformába, majd süsd 160 fokon alul-felül sütéssel tűpróbáig, kb. 15-20 percig.
    Az a jó piskótának, ha jó forró – de nem túl forró – sütőbe teszed, és utána kicsit mérsékeled a hőfokot. Én ezt úgy oldom meg, hogy légkeveréssel melegítem elő 160 fokra, és átkapcsolom alul-felül sütésre, amikor beteszem a piskótát. A sütés hőfoka sütőnként is változhat: én régen mindig 180 fokon sütöttem, de ebben az újban 160 fokon lesz az igazi.
  6. A krémhez az epret turmixold össze és forrald le róla a vizet. Ha van otthon, érdemes tenni bele 1 kk. balzsamecetet, mert nagyon jól kiemeli az eper ízét. Ha már egy kicsit besűrűsödött, vedd le a tűzhelyről, keverd bele a steviát, agar port és a kakaóvajat. Tedd félre hűlni.
  7. Ha az eperkrém már kézmeleg, akkor robotgéppel verd habbá a kókuszkrémet, majd kézi habverővel, óvatosan forgasd bele a krémbe.
  8. Ha a piskóta kihűlt, jó éles késsel vágd 3 szeletre, tölsd meg és kívül is vond be az eperkrémmel. Én a tetejét is eperrel díszítettem. Még az oldalára tudok ajánlani egy kis pirított, szeletelt mandulát vagy darált pörkölt mogyorót.
(Blog)szülinapi bejegyzés, tortával

Összességében finom kis tavaszias szülinapi tortám lett. A szép talpas tortálamnak és a piskóta sikerének nagyon örültem, így szerintem a történetnek hamarosan folytatása lesz.

Az egész tortában a díszítéshez használt eperrel együtt kb. 135g szénhidrát van, ez kb. 17g CH/szelet (8 szeletes torta).

Ha még maradt egy kis felvert kókuszkrém, az mehet rá tejszínhabnak is! 🙂

(Blog)szülinapi bejegyzés, tortával

Hasonló bejegyzések:

Mindenmentes répatorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Mindenmentes epertorta (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)
Habkönnyű csokikrém (vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, vegetáriánus Címkék: archiv, blogszülinap, desszert, eper, mandula, torta, ünnepelünk

Előző bejegyzés « Tavaszi megújulás jegyében – a mindenmentes háztartásról
Következő bejegyzés Mexikói csirke fajita leves »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2014-03-18, 8:51 du.

    Szia Nori! Boldog szulinapot! 🙂 Pont jokor jott ez a recept, a heten nekem is esedekes egy torta es a tokeletes piskota receptet vadasztam. Szerinted a mandulaliszt helyett gesztenyeliszt is mukodne ugyanebben a mennyisegben?

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-03-18, 8:53 du.

    Szia,
    A gesztenyeliszt azért elég más, mint a mandulaliszt… Én még nem próbáltam piskótának, de szerintem ide a mandulaliszt a tuti, esetleg darált dió.

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2014-03-21, 12:50 du.

    Szia Nóri!
    Boldog szülinapot! Hálás köszönet a remek receptekért!

    Válasz
  4. Babababo mondta

    2014-03-26, 1:08 du.

    Szia,
    Darált dióval csináltam 24 cm-es tortaformába 5 tojásból+4 ek víz a tehéjréhez és a sárgájához is (tojás spórolás címén). 9 ek eritrittel. 90 g darált dióval és 90 g barnarizs liszttel. + 2 ek kókuszolaj a kimarad 4 tojás helyett.
    Zseniális lett, köszöm szépen a receptet.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum