• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Mexikói csirke fajita leves

2014-03-22 Írta: Andrási Nóra 2 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Olyan levest főztem, hogy most kénytelenek leszünk venni egy nagyobb leveses fazekat… 😉

Minden az Iguanaban kezdődött: már írtam korábban erről az étteremről. Egyik hétvégén tartottunk egy lazulós-városban bóklászós tavaszi napot, és megint itt ebédeltünk. Megint nagyon finom glutén- és tejtermékmenteset ettem – a guacamole és a salsa is isteni volt. Z olyan jóízűen tüntette el a levesét, hogy muszáj volt nekem is megkóstolnom, de sajnos az éttermi verzió nem volt gluténmentes. Így aztán nem volt más hátra, kutakodtam egy kicsit a neten, hogy hogyan is készül a csirke fajita leves, a sok receptből összeraktam egyet, ami jól hangzott, és íme.

Mexikói csirke fajita leves

 

Eddig nem voltam nagy leveses, de szerintem ez változóban lesz: csípős, fűszeres, savanykás, pikáns, gazdag leves… Újrázzuk, na. 🙂

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

500g csirkemell

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

só, bors

1 ek. olívaolaj

1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva

2 fokhagymagerezd, átpasszírozva

½ jalapeno paprika, apróra vágva

1 nagy vagy 2 kisebb kaliforniai paprika, csíkokra vágva

1 hámozott paradicsom konzerv, kockákra vágva

1 vörös vesebab konzerv (220g nettó tömeg)

levesízesítő szárított zöldségkeverék vagy zöldségalaplé

1 lime leve

1 kk. római kömény

½ kk. chilipor

½ kk. fokhagyma por

friss koriander,

só, bors ízlés szerint

Nyáron szeretném elkészíteni ezt a levest friss paradicsommal is. Ez így a gyorsan elkészíthető változat: a babot sem kellett áztatnom, kb. 1 óra alatt el is készült.

Mexikói csirke fajita leves

  1. A csirkemellet mosd meg, sózd, borsozd, és forró (grill)serpenyőben 5-10 perc alatt (a hús vastagságtól függően) süsd át, amíg az oldala már kezd megpirulni. Tedd félre pihenni.
  2. Egy nagyobb lábosban melegítsd az olívaolajat, majd párold rajta üvegesre a hagymát. Add hozzá a fokhagymát, a kaliforniai paprikát és a jalapenot. Párold amíg kicsit megpuhulnak/megpirulnak, kb. 5 percig.
  3. Most mehet bele a kockákra vágott paradicsom és a bab. Engedd fel kb. 1,5 liter vízzel és szórd bele a szárított zöldségkeveréket (vagy öntsd fel 1,5 liter zöldségalaplével).
  4. Miután felfőtt, várj kb. 5 percet, majd fűszerezd a levest a lime levével, köménnyel, chilivel, fokhagymaporral és ½ evőkanálnyi friss korianderrel*. Sózd, borsozd. Hagyd a levest gyöngyözve főzni még kb. 20 percig.
  5. Ha már meg tudod fogni, szeleteld a csirkemellet vékony csíkokra, majd tedd a levesbe. Főzd még kb. 5 percig, és kész is.

*A korianderrel bánj ízlés szerint: én nagyon szeretem, de Z pl. nem annyira, így magamnak inkább utánpótlok még egy kevés friss koriandert a tányéromban.

Mexikói csirke fajita leves

Ez a leves kis kiegészítéssel önállóan is megfelel ebédre: gluténmentes tortillachipset, guacamolet, paradicsomsalsát képzelnék hozzá. Nekünk annyira ízlett, hogy 2 alkalommal eltüntettük az egészet, még egy kis desszertet ettünk utána. Ebben az adagban összesen kb. 130g szénhidrát van, ami kb. 15-20g CH/tányér.

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes Címkék: archiv, bab, csirke, ebéd, fűszeres, leves, mexikói, vacsora

Előző bejegyzés « (Blog)szülinapi bejegyzés, tortával
Következő bejegyzés Kesutejföl »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Gerő Dani mondta

    2018-01-25, 6:44 du.

    Kedves Nóri,
    ebbe a levesbe a mexikói konyhát ismerve nem kömény, hanem római kömény kell. angolul mindkettő cumin, de ha egy mexikói vagy mondjuk indiai receptben olvasom, akkor biztos, hogy római köményről van szó.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-01-26, 10:07 de.

      Szia,
      de jó, hogy írtad…! Azóta már én is bölcsebb lettem, hogy ezt leírtam: cumin = róma kömény, caraway = kömény! 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum