• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Brokkoli pakora szilva csatnival – avagy hogyan bundázzunk egyszerűen, tojás- és gluténmentesen

2014-09-04 Írta: Andrási Nóra 10 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Szeretitek a bundázott zöldségfalatokat? Igen, én is. 🙂 Ezzel a nagyon egyszerű, fűszeres bundával egy indiai étteremben találkoztam először, és rögtön tudtam, hogy hosszú és virágzó kapcsolat áll előttünk. Persze nem csak zöldségeket lehet ilyen fűszeres köntösbe bújtatni, de nekem a brokkoli, karfiol és a hagymakarikák a kedvenceim.

A frissen sült falatkákhoz szokás valamilyen szószt, csatnit kínálni. Valami édeskés-savanykás-fűszeres dologra gondoltam, és mert dübörög a szilvaszezon, enyhén csípős szilva csatniba mártogattunk.

Brokkoli pakora szilva csatnival - avagy hogyan bundázzunk egyszerűen, tojás- és gluténmentesen

Tavaly ettünk nagyon finom indiait egy szegedi étteremben: nem volt könnyű dolgom, mert gluténmentes fogásokból széles volt ugyan a választék, de szinte mind tejjel vagy sajttal készült… Végül biryanit ettem, ami tulajdonképpen egy hatalmas tál rizs jól megfűszerezve, benne hús- vagy zöldségfalatokkal. Nagyon finom volt, de ennek meg persze a felét hazavittük, mivel egy adag lazán tartalmazta úgy 1,5 napi szénhidrátszükségletem… Na sebaj. Miért gondolok vissza mégis olyan szívesen erre a vacsorára?  Akkor ettem először zöldségpakorát: szerelem az első falatra.

Hozzávalók 4 személyre:

kb. 450g brokkoli (lehet friss és mirelit is)

140g csicseriborsó liszt

2 tk. őrölt koriandermag

1 tk. currypor (nálam madras curry volt itthon)

1 tk. só

1/2 tk. őrölt kurkuma

késhegynyi őrölt chili

1 ek. kókuszolaj/olívaolaj

1 tk. citromlé

kb. 150 ml víz

kókuszolaj a sütéshez

500g szilva

1 egész csillagánizs

1-2 szem egész szegfűszeg

1/2 kk. őrölt fahéj

kb. 1×2 cm-es friss gyömbérdarab lereszelve, vagy 1 kk. őrölt gyömbér

1 kk. mustármag

1/2 kk. őrölt feketebors

3 ek. nyírfacukor (30g)

1/2 kk. stevia por

3 ek. balzsamecet

Ennyi hozzávalóból igazából nem 4, hanem inkább 6-8 adagra elegendő csatni készül, de kb. ennyivel kényelmes dolgozni, a féladag már nagyon kicsi lenne, így én inkább félre tettem a többletet: extravagánsabb lekvárnak, sült húsok mellé szósznak vagy érett sajtokhoz kínálva is illene. Sőt, nekem annyira ízlett, hogy gondolkodom néhány befőzött üvegen is… Gasztroajándéknak sem lenne utolsó.

Brokkoli pakora szilva csatnival - avagy hogyan bundázzunk egyszerűen, tojás- és gluténmentesen

  1. A brokkolit bontsd rózsáira, és párold meg kb. 3-4 perc alatt annyira, hogy még ropogós, bundázható legyen.
  2. Készítsd el a pakora masszát: egy mélyebb tálban keverd össze a csicseriborsólisztet a fűszerekkel, majd készítsd a tál közepébe egy mélyedést, ebbe mehet az olaj, citromlé és kb. 2 ek. víz. Kanállal vagy egy jó erős kézi habverővel (gépivel is lehet) dolgozd össze, majd fokozatosan add hozzá a többi vizet is, hogy egynemű, csomómentes, kb. tejszín sűrűségű legyen. Tedd félre a masszát, hogy legalább 30 percet álljon: ezidő alatt kellően besűrűsödik.
  3. Amíg a brokkoli hűl és a bundamassza pihen, elkészítheted a szilva csatnit. A szilvákat mosd meg, magozd ki, és tedd aprítógépbe a fűszerekkel, édesítőkkel, balzsamecettel együtt. (Az egész fűszereket előbb természetesen törd meg mozsárban, vagy használj valamilyen teatojást/fűszerbatyut, hogy utólag ki tudd venni a kész szószból.) Jól turmixold össze és tedd fel főni. Akár a lekvárt, addig főzd, amíg a víz nagy része elfő és szépen besűrűsödik a szilvás csatni. Közben kóstolgasd: amolyan édeskés-savanykás-csípős dolog kellene legyen.
  4. Egy kisebb serpenyőbe kanalazz úgy 0,5 cm kókuszolajat, forrósítsd fel jó középmelegre, de ne tűzforróra. A bundázást kezdd a nagyobb brokkolirózsákkal: forgasd meg őket a pakora masszában, villával rázogasd le a felesleget, majd süsd szép aranyszínűre minden oldalát. Fritőzben persze egyszerű lenne, de ki szeretne elhasználni (és kurkumával sárgára festeni) annyi kókuszolajat..?
    Apró tipp a sütéshez: amikor már csak aprócska rózsák maradnak a végére, én nem egyesével forgatom őket, hanem szépen óvatosan összekeverem az összeset a maradék pakora tésztával, és egyenként teszem a serpenyőbe.
Kész is. Elkészíteni határozottan gyorsabb volt, mint lefotózni és leírni… 🙂 Előételnek, vendégvárónak is tálalható így, ahogy van, mi főételnek ettük, kevés barna rizzsel kiegészítve.

A brokkoli pakora összesen kb. 80g szénhidrátot tartalmaz, ez 20g CH/adag,  a szilva csatni pedig összesen 90g szénhidrátot, ami 6 adaggal számolva kb. 15g CH/adag. Jó étvágyat!

Brokkoli pakora szilva csatnival - avagy hogyan bundázzunk egyszerűen, tojás- és gluténmentesen

Hasonló bejegyzések:

Tárkonyos csicseri-raguleves (TÉNÉ)

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Gluténmentes kenyérlángos (kovászos, vegán, TÉNÉ)

Kategória: gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: ajándék, archiv, ázsiai, befőzés, brokkoli, bundázott, csicseriborsó, ebéd, egzotikus, fűszeres, gyömbér, indiai, szilva, vacsora

Előző bejegyzés « Szeptemberi kedvezmény az Internetpatika webáruházban a mindenmentes.hu olvasóinak
Következő bejegyzés Nyers málnás kosárkák „fehér csokoládés” krémmel »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Névtelen mondta

    2014-09-08, 7:06 de.

    Szia!

    Szerinted a csicseriborsó lisztet tudnám helyettesíteni barnarizs, kukorica vagy hajdinaliszttel?

    Köszi!
    Ancsa

    Válasz
  2. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-08, 7:07 de.

    Szia,
    Sajnos most nem: itt éppen az a lényeg, hogy csicseriborsóliszt… 🙂

    Válasz
  3. Névtelen mondta

    2014-09-08, 2:09 du.

    Kedves Nóri!

    Nem tudom, hogy csinálod, de mindig pont olyan receptet jelentetsz meg, amilyenre ÉPP szükségem van. Bámulatos! :)))) Köszi! Enikő

    Válasz
  4. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-08, 2:20 du.

    Szia Enikő,
    Hát, mondanám, hogy van egy beépített kristálygömböm a konyhában, de nem szoktam füllenteni… 🙂
    Mindenesetre a boldogság kölcsönös. 🙂

    Válasz
  5. Judit Szondi mondta

    2014-09-28, 2:15 du.

    Azt hogy lehet elérni, hogy a brokkoli ne "mindenmentesen" jöjjön ki az olajból, vagyis ne csak az olaj legyen rajta, hanem a bundája is, mert az nekem jobban ragaszkodott az edény aljához.

    Válasz
  6. Mindenmentes Nóri mondta

    2014-09-28, 2:19 du.

    Ennyire azért nem kellene mindenmentesnek lennie… 🙂
    Én hallal jártam így, azon több volt a bunda, és nehezebben is "tapadt": talán próbáld kisebb brokkoli rózsákkal, jól lecsepegtetve, és/vagy a bunda tésztát is hagyd tovább állni, hogy sűrűbb legyen. Forróbb olajban is nehezebben jön le, mint langyosabban. Ill. az edény tutibiztosan tapadásmentes kell legyen.
    Hát ezek az ötleteim, remélem, legközelebb jobban megy majd…!

    Válasz
  7. Névtelen mondta

    2014-11-02, 8:40 de.

    Nagyon jó recept, ki is próbáltam és mennyei lett!!!! Köszönöm! 🙂

    Nóra

    Válasz
  8. Szabina mondta

    2017-04-20, 8:19 du.

    Szia Nóri! Remek lett! Én körtéből csináltam a szószt (várom a szilva szezont). A brokkoli rózsákat az első pár nagyobb darab kisütése után függőlegesen laposra vágtam, így nem kell annyi olaj a sütéshez és biztosan átsül. A tapadásmentes edény döntő – személyes tapasztalat

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-04-21, 9:01 du.

      Köszi a visszajelzést!

      Válasz
  9. Szira mondta

    2018-08-24, 1:09 du.

    Kedves Nóri! Kipróbáltam isteni finom és laktató. Köszönjük. Csillagánizs nem volt itthon így kis vaníliával tonkababbal és chilivel pótoltuk a hiányát. Imádni fogom a csicseriborsó lisztet. Szuper recept.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum