• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Mézeskalács latte – növényi tej alap, házilag

2015-12-09 Írta: Andrási Nóra 2 hozzászólás

2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.

Kicsit elszabadultam egy nagyobb ajándékozós bevásárlás erejéig a minap, és megláttam abban a bizonyos kávézóban, hatalmas plakátokon a mézeskalács lattét. A mézeskalács megszelídítése után, növényi tej készítő automatával a konyhapultomon ez már gyerekjáték lesz… 😉 -gondoltam.

A pumpkin spice latte házi változatához hasonlóan krémeset szerettem volna, mézeskalács ízzel, cukor-, tej- és gluténmentesen, mert ugye a mézeskalács latténál már erre is gondolni kell… Fogadjátok szeretettel!

Mézeskalács latte - növényi tej alap, házilag, Vegital készülékkel

Friss hajtás életmód változtató program

Feltűnt, hogy minél jobban tetszik valami, annál többet fotózom… Már biztosan tudjátok, milyen intim viszony fűz a kávés bögrémhez, hát, itt is született pár fotó. 🙂

Mézeskalács latte - növényi tej alap, házilag, Vegital készülékkel

A növényi tej-alapot sikerült hasonlóan krémesre összehozni a tök nélkül is. Picit több kesut tettem bele, így finom “tejszínes” lett:

Mézeskalács latte - növényi tej alap, házilag, Vegital készülékkel

Látnotok kellene, ahogy az ilyen bögrébe öntős képeket fotózom, igazi kétkezes koordinációs gyakorlat. Sokat ügyesedett az utóbbi időben a bal kezem. 🙂

Mézeskalács latte - növényi tej alap, házilag, Vegital készülékkel

Néha arra is gondolok, milyen jó, hogy írom ezt a blogot! Különben nem biztos, hogy rászántam volna magam, és még kókuszhabot is készítek a kávém tetejére… pedig milyen csinos lett. 🙂

Mézeskalács latte - növényi tej alap, házilag
 
Nyomtat
Előkészület
5 perc
Főzési idő
40 perc
Össz. idő
45 perc
 
Mézeskalács ízesítésű növényi tej ital kávéhoz, vagy csak úgy.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: növényi tej ital
Konyha: tejmentes, vegán
adag: 1,3 L
Hozzávalók
  • 1½ mérőpohár kesudió (75g)
  • ½ mérőpohár jázmin rizs (25g)
  • ½ kk. stevia por
  • ½ kk. himalájai só
  • 1 kk. mézeskalács fűszer
  • a mézeskalács fűszerhez:
  • 2 ek. őrölt fahéj
  • 1 ek. őrölt szegfűszeg
  • 1 egész csillagánizs
  • ½ kk. őrölt gyömbér
  • ½ kk. őrölt kardamom
  • ¼ kk. szerecsendió
  • a tetejére szórásnak:
  • 2db száraz mézetlen kalács
  • ¼ kk. őrölt szerecsendió
Elkészítés
  1. Kávé/fűszerdarálóban őröld össze a hozzávalókat. Pár darab mázzal be sem vont mézeskalácsot kint hagytam néhány napra a konyhapulton és kávédarálóban összeőröltem morzsásra kevés szerecsendióval a szóráshoz.
  2. A tej elkészítéséhez tegyél minden hozzávalót növényi tejkészítő automatába, töltsd fel a MAX jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. Szűrd le.
  3. Melegíts meg egy bögrényit a tej-alapból, főzz bele egy finom kávét, a tetejét díszítsd kókuszkrémből felvert "tejszínhabbal", és mindenmentes mézeskalács-szórással (lásd hozzávalóknál).
Megjegyzések
Az én növényi tejkészítőm 1,3 L-es. Ha ettől eltérő térfogatú készüléket használsz, használj arányosan több vagy kevesebb hozzávalót!
Tápanyag információ
tálalási adag: 100 ml kalória: 50 kcal Szénhidrát: 5g
3.5.3226
Mézeskalács latte - növényi tej alap, házilag, Vegital készülékkel

Hasonló bejegyzések:

Podagrafüves lepény (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
Fokhagymakrémleves (tejmentes, vegán, TÉNÉ)
Habos-babos kakaó (vegán, TÉNÉ)
Olajmentes majonéz (tojásmentes, vegán, TÉNÉ)

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, archiv, karácsony, kávé, növényi tej, Vegital

Előző bejegyzés « Mindenmentes mézeskalács – avagy mézetlen kalács cukortalan mázzal (gluténmentes, vegán)
Következő bejegyzés Bejgli mindenmentesen – cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentes, IR-barát, vegán recept »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Hajni mondta

    2017-12-14, 3:48 du.

    SZia Nóri!

    A házi készítésű növényi tejek kalória illetve kcal tartalmát mi alapján számolod ki?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2017-12-15, 10:01 de.

      Szia Hajni,
      az összetevők tápanyag tartalmát összeadom és elosztom az elkészült tej térfogatával. Ez annyiban becslés, hogy azt is beleszámolom, ami a szűrleményben marad, de tekintve, hogy milyen alaposan kerül turmixolásra és szétfőzésre a cucc, nem lehet túl nagy a különbség. (Pl. köles, rizs, kesu teljesen szétmegy, nem is maad fent a szűrőn, csak pl. a kókuszreszelék.)

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Friss hajtás életmód változtató program

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2022 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum