2018. március óta a családommal együtt a teljes értékű növényi étrendet (TÉNÉ) szem előtt tartva eszünk (ez helyre hozta az inzulinrezisztenciámat is) - ez a bejegyzés még a TÉNÉ előtt született. A változásról itt írtam egy négy részes sorozatot, és itt találod a TÉNÉ szerint készült receptjeimet.
Kicsit elszabadultam egy nagyobb ajándékozós bevásárlás erejéig a minap, és megláttam abban a bizonyos kávézóban, hatalmas plakátokon a mézeskalács lattét. A mézeskalács megszelídítése után, növényi tej készítő automatával a konyhapultomon ez már gyerekjáték lesz… 😉 -gondoltam.
A pumpkin spice latte házi változatához hasonlóan krémeset szerettem volna, mézeskalács ízzel, cukor-, tej- és gluténmentesen, mert ugye a mézeskalács latténál már erre is gondolni kell… Fogadjátok szeretettel!
Feltűnt, hogy minél jobban tetszik valami, annál többet fotózom… Már biztosan tudjátok, milyen intim viszony fűz a kávés bögrémhez, hát, itt is született pár fotó. 🙂
A növényi tej-alapot sikerült hasonlóan krémesre összehozni a tök nélkül is. Picit több kesut tettem bele, így finom „tejszínes” lett:
Látnotok kellene, ahogy az ilyen bögrébe öntős képeket fotózom, igazi kétkezes koordinációs gyakorlat. Sokat ügyesedett az utóbbi időben a bal kezem. 🙂
Néha arra is gondolok, milyen jó, hogy írom ezt a blogot! Különben nem biztos, hogy rászántam volna magam, és még kókuszhabot is készítek a kávém tetejére… pedig milyen csinos lett. 🙂
- 1½ mérőpohár kesudió (75g)
- ½ mérőpohár jázmin rizs (25g)
- ½ kk. stevia por
- ½ kk. himalájai só
- 1 kk. mézeskalács fűszer
- a mézeskalács fűszerhez:
- 2 ek. őrölt fahéj
- 1 ek. őrölt szegfűszeg
- 1 egész csillagánizs
- ½ kk. őrölt gyömbér
- ½ kk. őrölt kardamom
- ¼ kk. szerecsendió
- a tetejére szórásnak:
- 2db száraz mézetlen kalács
- ¼ kk. őrölt szerecsendió
- Kávé/fűszerdarálóban őröld össze a hozzávalókat. Pár darab mázzal be sem vont mézeskalácsot kint hagytam néhány napra a konyhapulton és kávédarálóban összeőröltem morzsásra kevés szerecsendióval a szóráshoz.
- A tej elkészítéséhez tegyél minden hozzávalót növényi tejkészítő automatába, töltsd fel a MAX jelzésig és indítsd el a gabonatej/száraz programot. Szűrd le.
- Melegíts meg egy bögrényit a tej-alapból, főzz bele egy finom kávét, a tetejét díszítsd kókuszkrémből felvert "tejszínhabbal", és mindenmentes mézeskalács-szórással (lásd hozzávalóknál).

SZia Nóri!
A házi készítésű növényi tejek kalória illetve kcal tartalmát mi alapján számolod ki?
Szia Hajni,
az összetevők tápanyag tartalmát összeadom és elosztom az elkészült tej térfogatával. Ez annyiban becslés, hogy azt is beleszámolom, ami a szűrleményben marad, de tekintve, hogy milyen alaposan kerül turmixolásra és szétfőzésre a cucc, nem lehet túl nagy a különbség. (Pl. köles, rizs, kesu teljesen szétmegy, nem is maad fent a szűrőn, csak pl. a kókuszreszelék.)
A házi növényi tej / joghurt / tejföl / krémsajt készítéssel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseiteket megválaszoltam a Növényi "tejtermékek" GY.I.K. bejegyzésben - mielőtt kérdezel, kérlek olvasd el!