Úgy néz ki, ezen a héten tényleg, ellentmondást nem tűrően megérkezik a téli hideg. Ilyenkor mindig megkívánom a fűszeres, forró, leves vagy egytálétel jellegű ételeket. Az a jó ebben a korhely lencsében, hogy igazi téli ízeket hoz minimál munkával. 😉 Anno egy szilveszterre főztem először, de olyan jól sikerült, hogy előveszem egyszer-kétszer minden télen. Ráadásul, mi „töltött káposztás karácsonyos” család vagyunk, és bizony el tudom képzelni, hogy idén spórolandó a konyhában töltött idővel, ezt készítem majd töltött káposzta helyett. (Ha karácsonyi káposztás receptet keresel, mindenképpen vess egy pillantást a vegán székely káposztámra! Tíz ujjat megnyalós. 🙂 )
Korhely lencse
Ha azt halljuk, hogy korhely, máris szánkban érezzük a savanyú káposzta ízét, igaz? A székely káposztámnál is megírtam anno, hogy a savanyított káposztával főzésnek egyetlen titka van: előre külön meg kell pirítani a káposztát, és utána összefőzni a többivel. Annyira egyszerű, mégis annyi vízízű, csak összefőzött káposztás dolgot korábban mindenféle éttermekben, hogy nem bírom magamban tartani ezt a vitális információt… 🙂
A savanyított káposztáról még valami – amikor vásároltok a piacon, azt keressétek, amelyik szép halvány sárgára érett. Amelyik „szép fehér”, azt gyorsított tempóval, mindenféle hozzáadott dolgokkal savanyították. A tejsav bacik lassan dolgoznak, nekik idő kell.
Mióta megírtam, hogyan esszük meg a napi tucatot, használok egy új címkét is azokra az ételekre, amik már ebben a szemléletben születtek. Ezt itt: napi tucat. Ezzel a tál korhely lencsével megesszük a napi keresztesvirágú szükségletünket (többet is) a savanyított káposztával, ami ráadásul fermentált is. (Ez akkor is érték, ha megfőzzük.) A lencse a napi hüvelyes adagunkhoz járul hozzá.
Igény szerint tejmentes, vegán házi tejfölt kínálhattok hozzá. Én ehhez nem, csak a székely káposztához szoktam.
- 500g savanyított káposzta
- 250g lencse (zöld, "sima")
- 2 kisebb répa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. kókuszzsír
- 1 kk. őrölt paprika*
- frissen őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint (1 kk.)
- ½ kk. folyékony füst*
- A lencsét áztasd be előző éjszakára.
- A káposztát szűrd le és mosd át, ha nagyon sós lenne. (Ha nem nagyon sós, akkor nem kell.) Egy evőkanál kókuszzsíron pirítsd meg egy kicsit: csak elfő a leve, picit megpirul és kész is!
- Egy evőkanál kókuszzsíron pirítsd meg az apró kockákra vágott hagymát és fokhagymát. Amikor üveges, dobd rá a paprikát, keverd meg és mehet rá az kockákra vágott répa, majd a lencse.
- Tedd a lencséhez a káposztát is, engedd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, fedd le és lassú tűzön főzd, amíg a lencse megpuhul. (Kb. 25 perc.)
- A borsot, folyékony füstöt a végén add hozzá, keverd össze és kész!
Szia Nóri,
ma ez volt az ebéd nálunk és nagy siker volt. Én még dobtam bele 3 darab kisebb babérlevelet, nem rontotta el 🙂 Köszönöm szépen az ötletet!
Megcsináltam én is, óriási volt a kísértés, hogy tegyek bele néhány karika házi kolbászt, végül esélyt adtam neki anélkül. Füstölt paprika és folyékony füst is ment bele, nagyon-nagyon finom lett, egyáltalán nem hiányzik belőle semmiféle hús. 🙂 Köszönöm a receptet!
Szuper hír! 🙂