• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Ugrás a tartalomhoz
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóri mindenmentes konyhája

Teljes értékű étel receptek 160g CH, PCOS, inzulinrezisztencia diétához, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán étrendhez.

  • Blog
  • Könyvek
  • Receptek
  • Hozzávalók
  • Kapcsolat

Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán)

2018-11-13 Írta: Mindenmentes Nóri Szólj hozzá!

Az év eleji hideg hónapokban egyszer csak rám tört, hogy nekem mindenképpen és azonnal mindenmentes rakott krumplit kell ennem. 😀 A klasszikus változathoz hasonlóan nem túl bonyolult dolog: a hozzávalókat előkészítjük, összerakjuk, megsütjük. Időigényes abban az értelemben, hogy az elejétől a végéig sok idő telik el, mire elkészül, de a sem a fővő krumpli, sem a párolódó brokkoli “nem kér enni”, szóval jó kis ráérősebb hétvégi ebéd.

Ez az étel is a családi növényi étrendre térésünk után volt népszerű, a napi tucat szellemében igyekeztem összegondolni. 🙂 Ez nem egy kőbevésett recept – adok tippeket ahhoz is, hogyan készítsd hagyományosabb ízvilággal, szójamentesen.

Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán) |mindenmentes.hu

Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!

Mindenmentes rakott krumpli

Lássuk, mi is kell a rakott krumpliba? Főtt krumpli. Ezen nincs mit mentesítenem, a GI-je magas, de ezen sajnos nem tudok segíteni. Ha szeretnéd még táplálóbbá tenni, használj édesburgonyát. Tojás. Tojás helyett füstölt tofut tettem bele, ezzel a főtt tojásfehérje állag és a füstös íz is megvolt. Kolbász. Használhattam volna valamilyen kész gabonakolbászt, vagy babos kolbász morzsát, de amikor ez a recept készült, éppen brokkolit ettünk brokkolival, ezért kolbász helyett brokkoli került bele. Ha van kedved, próbáld ki más zöldséggel is –  ha a krumpli egy részét céklára cseréled, rózsaszín lesz az egész. 🙂 Tejföl helyett a házi növényi tejfölömet használtam, a tojásos és sajtos ízről fekete sóval és élesztőpehellyel gondoskodtam.

Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán) |mindenmentes.hu

Mióta csak növényeket eszünk, viszonylag gyakran fogy nálunk tofu. Miért? Végre találtunk egyet, ami tényleg (nagyon-nagyon) finom! (Lunter tofu – natur vagy füstölt, a Lidl saját márkása is ilyen.) Könnyen, gyorsan, változatosan elkészíthető és ha épp nincs kéznél semmilyen hüvelyes, akkor csak kiveszem a hűtőből… Tudom, hogy a megítélése ellentmondásos: sokak szerint veszélyes (fitoösztrogének!) sokak szerint ez is csak egy hüvelyes a sok közül… Én a “mértékletességgel fogyasztjuk” álláspontra helyezkedtem. Ha szójamentesen szeretnéd készíteni, javaslom, hogy készíts “kolbász morzsát” vörös babból, ahogy ebben a receptemben írtam.

Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán) |mindenmentes.hu

Mindenmentes hozzávalók akár 10% kedvezménnyel

Előre szólok: én mindig dupla adaggal készítek. Így lesz ebédre, vacsorára, és kis szerencsével másnapra is jut még egy kicsi… 🙂 Ha biztosra akarok menni, hogy a férjem is tudjon munkába vinni, inkább külön sütök neki az elvivős üveg edényekbe… 😉

Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
1 óra
Főzési idő
20 perc
Össz. idő
1 óra 20 perc
 
Mindenmentes rakott krumpli tej és tojás nélkül, vegán recept.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: ebéd, vacsora, rakott
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 4 adag
Hozzávalók
  • 1 kg krumpli
  • 450 g brokkoli
  • 1 csomag füstölt tofu (180g, Lunter vagy Lidl saját márkás)
  • 400 ml házi növényi tejföl
  • 4 ek. gluténmentes élesztőpehely
  • 2 kk. fekete só
  • ½ kk. kurkuma
Elkészítés
  1. A krumplit mosd meg, és héjastól főzd puhára (villával ellenőrizd).
  2. A brokkolit szedd rózsáira és párold meg annyira, hogy a vastagabb szárakba is bele tudd szúrni a villát, de a rózsái ne essenek szét (a villától).
  3. A tejfölt alaposan keverd össze a fekete sóval, élesztőpehellyel, kurkumával.
  4. A tofut vágd kockákra.
  5. Amikor a krumpli megfőtt, hűtsd le folyó hideg vízzel, húzd le a héját és vágd ujjnyi szeletekre.
  6. Egy tűzálló edényben rétegezd egymásra a krumplit, brokkolit, tofut, kicsit borsozhatod (kis gyerekeknek csípős lehet!), majd alaposan öntsd nyakon a tejföllel, és 180 fokos légkeveréses sütőben süsd addig, amíg a teteje, széle megpirul.
Megjegyzések
Olvasd el pár bekezdéssel feljebb a szójamentes és kolbászos helyettesítési ötleteket!
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag kalória: 365 kcal zsír: 10 g Szénhidrát: 60 g fehérje: 14 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

Céklás wrap grill zöldségekkel és tahini szósszal:...
Eper chia chutney / csatni - cukormentes
Gyömbérrel fermentált répa
Tapasztalataim a mindenmentes ebéd házhozszállítás...

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: brokkoli, ebéd, napi tucat, rakott, tejföl, tofu, vacsora

Previous Post: « Vegán kolbászkrém (gluténmentes)
Next Post: Diótej kölessel »

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és édesanya: hosszú utat jártam be a 160g CH IR étrendtől a teljes értékű növényi táplálkozásig. Többet rólam.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


elfogadom. (Link a láblécben.)

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és édesanya: hosszú utat jártam be a 160g CH IR étrendtől a teljes értékű növényi táplálkozásig. Többet rólam.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


elfogadom. (Link a láblécben.)

Minden jog fenntartva© 2019 · Nóri mindenmentes konyhája Szerzői jog Adatvédelem Impresszum