• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán)

2018-11-13 Írta: Andrási Nóra 6 hozzászólás

Az év eleji hideg hónapokban egyszer csak rám tört, hogy nekem mindenképpen és azonnal mindenmentes rakott krumplit kell ennem. 😀 A klasszikus változathoz hasonlóan nem túl bonyolult dolog: a hozzávalókat előkészítjük, összerakjuk, megsütjük. Időigényes abban az értelemben, hogy az elejétől a végéig sok idő telik el, mire elkészül, de a sem a fővő krumpli, sem a párolódó brokkoli “nem kér enni”, szóval jó kis ráérősebb hétvégi ebéd.

Ez az étel is a családi növényi étrendre térésünk után volt népszerű, a napi tucat szellemében igyekeztem összegondolni. 🙂 Ez nem egy kőbevésett recept – adok tippeket ahhoz is, hogyan készítsd hagyományosabb ízvilággal, szójamentesen.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán) |mindenmentes.hu

Mindenmentes rakott krumpli

Lássuk, mi is kell a rakott krumpliba? Főtt krumpli. Ezen nincs mit mentesítenem, a GI-je magas, de ezen sajnos nem tudok segíteni. Ha szeretnéd még táplálóbbá tenni, használj édesburgonyát. Tojás. Tojás helyett füstölt tofut tettem bele, ezzel a főtt tojásfehérje állag és a füstös íz is megvolt. Kolbász. Használhattam volna valamilyen kész gabonakolbászt, vagy babos kolbász morzsát, de amikor ez a recept készült, éppen brokkolit ettünk brokkolival, ezért kolbász helyett brokkoli került bele. Ha van kedved, próbáld ki más zöldséggel is –  ha a krumpli egy részét céklára cseréled, rózsaszín lesz az egész. 🙂 Tejföl helyett a házi növényi tejfölömet használtam, a tojásos és sajtos ízről fekete sóval és élesztőpehellyel gondoskodtam.

Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán) |mindenmentes.hu

Mióta csak növényeket eszünk, viszonylag gyakran fogy nálunk tofu. Miért? Végre találtunk egyet, ami tényleg (nagyon-nagyon) finom! (Lunter tofu – natur vagy füstölt, a Lidl saját márkása is ilyen.) Könnyen, gyorsan, változatosan elkészíthető és ha épp nincs kéznél semmilyen hüvelyes, akkor csak kiveszem a hűtőből… Tudom, hogy a megítélése ellentmondásos: sokak szerint veszélyes (fitoösztrogének!) sokak szerint ez is csak egy hüvelyes a sok közül… Én a “mértékletességgel fogyasztjuk” álláspontra helyezkedtem. Ha szójamentesen szeretnéd készíteni, javaslom, hogy készíts “kolbász morzsát” vörös babból, ahogy ebben a receptemben írtam.

Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán) |mindenmentes.hu

Előre szólok: én mindig dupla adaggal készítek. Így lesz ebédre, vacsorára, és kis szerencsével másnapra is jut még egy kicsi… 🙂 Ha biztosra akarok menni, hogy a férjem is tudjon munkába vinni, inkább külön sütök neki az elvivős üveg edényekbe… 😉

5.0 from 2 reviews
Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán)
 
Nyomtat
Előkészület
1 óra
Főzési idő
20 perc
Össz. idő
1 óra 20 perc
 
Mindenmentes rakott krumpli tej és tojás nélkül, vegán recept.
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: ebéd, vacsora, rakott
Konyha: gluténmentes, vegán
adag: 4 adag
Hozzávalók
  • 1 kg krumpli
  • 450 g brokkoli
  • 1 csomag füstölt tofu (180g, Lunter vagy Lidl saját márkás)
  • 400 ml házi növényi tejföl
  • 4 ek. gluténmentes élesztőpehely
  • 2 kk. fekete só
  • ½ kk. kurkuma
Elkészítés
  1. A krumplit mosd meg, és héjastól főzd puhára (villával ellenőrizd).
  2. A brokkolit szedd rózsáira és párold meg annyira, hogy a vastagabb szárakba is bele tudd szúrni a villát, de a rózsái ne essenek szét (a villától).
  3. A tejfölt alaposan keverd össze a fekete sóval, élesztőpehellyel, kurkumával.
  4. A tofut vágd kockákra.
  5. Amikor a krumpli megfőtt, hűtsd le folyó hideg vízzel, húzd le a héját és vágd ujjnyi szeletekre.
  6. Egy tűzálló edényben rétegezd egymásra a krumplit, brokkolit, tofut, kicsit borsozhatod (kis gyerekeknek csípős lehet!), majd alaposan öntsd nyakon a tejföllel, és 180 fokos légkeveréses sütőben süsd addig, amíg a teteje, széle megpirul.
Megjegyzések
Olvasd el pár bekezdéssel feljebb a szójamentes és kolbászos helyettesítési ötleteket!
Tápanyag információ
tálalási adag: 1 adag kalória: 365 kcal zsír: 10 g Szénhidrát: 60 g fehérje: 14 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

Mézeskalácsos granola (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)
A legkrémesebb teljes értékű növényi joghurt (TÉNÉ...
"Majdnem mint..." kedvenc növényi tejem (kókuszmen...
Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: brokkoli, ebéd, napi tucat, rakott, tejföl, TÉNÉ, tofu, vacsora

Előző bejegyzés « Vegán kolbászkrém (gluténmentes)
Következő bejegyzés Diótej kölessel »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Bianka mondta

    2019-06-19, 8:24 de.

    Kedves Nóri!

    Nagyon szépen köszönöm a rengeteg hasznos tippet és receptet! Még csak most ismerkedem a gluténmentes, laktózmentes receptekkel. Ez a rakott krumpli fantasztikus!! Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen szuperül lehet imitálni tojást. A párom még a kolbászt is kereste az ételben! 😀 Zseniálisak ezek a megoldások! 🙂

    Szívből köszönöm! A legjobbakat kívánom Neked!

    Válasz
  2. Rákóczy Zsuzsa mondta

    2019-10-23, 1:43 du.

    Kedves Nóri!
    Elkészítettem a rakott krumplit kesutejföllel, kolbászkrémmel, sült padlizsán szeletekkel. Nagyon büszke vagyok rá, mert ez már olyan “igazi” étel, mégis növényi.
    Örülök, hogy idetaláltam hozzád! Köszönöm.

    Válasz
  3. Évi mondta

    2020-03-10, 8:59 du.

    Kedves Nóri, nekem nincs fermentalo gépem, de nagyon szerettem a tejfölt. Ehhez az incsi-fincsi ételedhez viszont nagyon kell a “tejföl”. Azt szeretném megkérdezni Tőled, hogy esetleg van olyan “tejföl” recepted amit gép nélkül is el tudnék készíteni? Nagyon szépen köszönöm a kedvességed!!!!!!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-11, 11:34 de.

      Szia, ezt nézd meg. Írtam a kütyümentes elkészítésről is.

      Válasz
  4. Évi mondta

    2020-03-11, 12:45 du.

    Kedves Nóri, nagyon kedves vagy, bocsánat, hogy elkerülte a figyelmemet az a szakasz, pedig már annyit olvasom a receptjeidet, mint kb a bibliát :-), mégis elmaradtam. Ennél a módszernel is 1,1 liter a víz mennyisége, ami a turmixolaskor kell? És mindkét kultúrát itt is? Illetve mennyi ideig legyen a 25 fokon? Gondolom utána hűtő. Meddig áll el hűtőben? Köszönöm szépen!!!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-03-11, 12:52 du.

      Szia,
      igen, minden ugyanúgy, ahogy a receptben van. 🙂 12-16 óra kb., kóstold meg!
      Hűtőben akár két hétig is, ha nem “bontod meg”. Ha már vettél ki belőle, akkor 3-5 nap, max. egy hét.

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv Friss hajtás életmód változtató program

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és növényi étrend szakértő. A teljesértékű növényi étrenddel nyertem vissza az egészségem és őrzöm meg a családomét - azért dolgozom, hogy ez Neked is sikerüljön! Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2023 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum