Az év eleji hideg hónapokban egyszer csak rám tört, hogy nekem mindenképpen és azonnal mindenmentes rakott krumplit kell ennem. 😀 A klasszikus változathoz hasonlóan nem túl bonyolult dolog: a hozzávalókat előkészítjük, összerakjuk, megsütjük. Időigényes abban az értelemben, hogy az elejétől a végéig sok idő telik el, mire elkészül, de a sem a fővő krumpli, sem a párolódó brokkoli “nem kér enni”, szóval jó kis ráérősebb hétvégi ebéd.
Ez az étel is a családi növényi étrendre térésünk után volt népszerű, a napi tucat szellemében igyekeztem összegondolni. 🙂 Ez nem egy kőbevésett recept – adok tippeket ahhoz is, hogyan készítsd hagyományosabb ízvilággal, szójamentesen.
Mindenmentes rakott krumpli
Lássuk, mi is kell a rakott krumpliba? Főtt krumpli. Ezen nincs mit mentesítenem, a GI-je magas, de ezen sajnos nem tudok segíteni. Ha szeretnéd még táplálóbbá tenni, használj édesburgonyát. Tojás. Tojás helyett füstölt tofut tettem bele, ezzel a főtt tojásfehérje állag és a füstös íz is megvolt. Kolbász. Használhattam volna valamilyen kész gabonakolbászt, vagy babos kolbász morzsát, de amikor ez a recept készült, éppen brokkolit ettünk brokkolival, ezért kolbász helyett brokkoli került bele. Ha van kedved, próbáld ki más zöldséggel is – ha a krumpli egy részét céklára cseréled, rózsaszín lesz az egész. 🙂 Tejföl helyett a házi növényi tejfölömet használtam, a tojásos és sajtos ízről fekete sóval és élesztőpehellyel gondoskodtam.
Mióta csak növényeket eszünk, viszonylag gyakran fogy nálunk tofu. Miért? Végre találtunk egyet, ami tényleg (nagyon-nagyon) finom! (Lunter tofu – natur vagy füstölt, a Lidl saját márkása is ilyen.) Könnyen, gyorsan, változatosan elkészíthető és ha épp nincs kéznél semmilyen hüvelyes, akkor csak kiveszem a hűtőből… Tudom, hogy a megítélése ellentmondásos: sokak szerint veszélyes (fitoösztrogének!) sokak szerint ez is csak egy hüvelyes a sok közül… Én a “mértékletességgel fogyasztjuk” álláspontra helyezkedtem. Ha szójamentesen szeretnéd készíteni, javaslom, hogy készíts “kolbász morzsát” vörös babból, ahogy ebben a receptemben írtam.
Előre szólok: én mindig dupla adaggal készítek. Így lesz ebédre, vacsorára, és kis szerencsével másnapra is jut még egy kicsi… 🙂 Ha biztosra akarok menni, hogy a férjem is tudjon munkába vinni, inkább külön sütök neki az elvivős üveg edényekbe… 😉
- 1 kg krumpli
- 450 g brokkoli
- 1 csomag füstölt tofu (180g, Lunter vagy Lidl saját márkás)
- 400 ml házi növényi tejföl
- 4 ek. gluténmentes élesztőpehely
- 2 kk. fekete só
- ½ kk. kurkuma
- A krumplit mosd meg, és héjastól főzd puhára (villával ellenőrizd).
- A brokkolit szedd rózsáira és párold meg annyira, hogy a vastagabb szárakba is bele tudd szúrni a villát, de a rózsái ne essenek szét (a villától).
- A tejfölt alaposan keverd össze a fekete sóval, élesztőpehellyel, kurkumával.
- A tofut vágd kockákra.
- Amikor a krumpli megfőtt, hűtsd le folyó hideg vízzel, húzd le a héját és vágd ujjnyi szeletekre.
- Egy tűzálló edényben rétegezd egymásra a krumplit, brokkolit, tofut, kicsit borsozhatod (kis gyerekeknek csípős lehet!), majd alaposan öntsd nyakon a tejföllel, és 180 fokos légkeveréses sütőben süsd addig, amíg a teteje, széle megpirul.
Vélemény, hozzászólás?