• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Tanfolyam
  • Könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc
  • Kapcsolat

Vegán kolbászkrém (gluténmentes)

2018-11-06 Írta: Andrási Nóra 16 hozzászólás

A “mindennapi hüvelyesünk” rovat folytatódik. 🙂 Nem is olyan régen a Facebook követőimet kérdeztem, hogy mi legyen a következő megjelenő receptem és igen szoros versenyben ez a vegán kolbászkrém lett a második. Én is nagyon szeretem… Hogy, hogy nem, a kisfiam születése után (januári baba) csupa nagyon kalóriadús, nagyon “magyaros” dologra vágytam: kolbász, zsíros kenyér, rakott krumpli, rántott dolgok… 😀 Akkoriban alkottam ezt a kencét is.

Vegán kolbászrém (gluténmentes, vegán) | mindenmentes.hu

Vegán kolbászkrém !?

Igazából arra jutottam vegán kolbász dolgában, hogy megfelelően fűszerezve (nem sajnáljuk belőle…) szinte bármilyen hüvelyes vagy gabonaféle elmenne kolbásznak. 🙂 Ez itt most jól kenhető állagú lesz, de ha ugyanezt a kencét turmixolás helyett kicsit szárazabbra készítitek és darabosabbra hagyjátok, remek vegán kolbász-helyettesítőt kaptok pl. rakott krumplihoz. 😉

Régebben a kencéimet igyekeztem minél alacsonyabb szénhidrát-tartalommal “megúszni”, de mióta tudom, hogy a hüvelyesek rendszeres fogyasztásával milyen szuper eredményeket lehet elérni az inzulinrezisztenciával kapcsolatban (erről itt írtam részletesen), azóta erre a műfajra is úgy tekintek, mint egy lehetőségre, hogy minél több hüvelyest magamba tömjek, úgyhogy jó vastagon kenem azt a kenyeret… 😉

Vegán kolbászrém (gluténmentes, vegán) | mindenmentes.hu

Friss hajtás életmód változtató program
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:

E-mail *

Adatkezelési tájékoztató

Az adatkezelési tájékoztatót *
megismertem és elfogadom.

Gyerekbarát

Ez a kence eredetileg nemcsak miattam, hanem elsőszülött nagylányom miatt is készült – amikor családilag növényi étrendre tértünk, ő éppen kolbász- és sajtevő korszakát élte – ezzel és bolti kész növényi sajtokkal sikerült simábban vennünk ezt a kanyart. Készíthető “felnőtt változatban” is – a paprikás fűszereket tetszés szerinti arányban csípősre cserélheted.

Vegán kolbászrém (gluténmentes, vegán) | mindenmentes.hu

Inzulinrezisztenciával

Inzulinrezisztenciával (is) érdemes rendszeresen hüvelyeseket fogyasztani. Ha számolod a szénhidrát tartalmat: a receptben a teljes adag tápanyag értékeit tüntettem fel! Egy negyed adag 18,5 g CH-t tartalmaz – egy szelet szénhidrát csökkentett kenyérrel belefér reggelire is. Mártogathatod nyers répával, karalábéval, retekkel, uborkával is, úgy még gazdaságosabb szénhidrát szempontból.

Mindenmentes hozzávalók akár 5-10% kedvezménnyel

Ezt a receptet is friss kétgyermekes anyaként hoztam össze, ennek megfelelően az elkészítése sokkal rövidebb időt vesz igénybe, mint elolvasni ezt a bejegyzést. (Vagy megírni… 🙂 )

5.0 from 3 reviews
Vegán kolbászkrém (gluténmentes)
 
Nyomtat
Előkészület
20 perc
Főzési idő
10 perc
Össz. idő
30 perc
 
Húsmentes, vegán kolbászkrém. Rakott ételekbe is szuper opció - "vegán kolbász".
Szerző: Mindenmentes Nóri
Étel típus: kence, szendvicskrém
Konyha: vegán, gluténmentes
adag: egy bögrényi, kb. 8 szelet kenyérhez
Hozzávalók
  • 1 konzerv vörösbab (bolti vagy házi)*
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 ek. olívaolaj vag kókuszzsír**
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 1 ek. paprikakrém ("Anna" vagy "Pista")
  • 1 kk. őrölt paprika
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • ½ kk. fokhagyma por
  • ½ kk. őrölt kömény
  • 1 kk. római kömény
  • 2 kk. folyékony füst***
Elkészítés
  1. Vágd apróra a vöröshagymát és kezdd el sütni az olajon.
  2. Közben a fűszereket keverd össze egy kis tálban (mindent a bab kivételével) - így egyszerűbb lesz egy mozdulattal beleborítani a serpenyőbe.
  3. Amikor a hagyma üveges, add hozzá a fűszeres keveréket, és forrósítsd fel, amíg jó illata lesz.
  4. Tedd a serpenyőbe a leszűrt babot is, jól keverd át. Ha szárazabb kencét szeretnél, vagy "kolbászmorzsa" lesz pl. paprikás krumpliba, akkor süsd egy kicsit tovább.
  5. Tedd az egészet aprítógépbe és turmixold ízlés szerint "morzsásra" vagy krémesre. (Ha nincs aprítód, villával is össze tudod törni.)
Megjegyzések
* Amikor időm engedi, beáztatok és másnap puhára főzök 500g vörösbabot, majd 4 részletben befőttes üvegben dunsztolom vagy beteszem a fagyasztóba. Ebből egy adag kb. megfelel egy bolti konzervnek.

** Ha olajmentesen szeretnéd készíteni, zsiradék helyett használhatsz néhány evőkanál zöldségalaplevet vagy akár vizet is.

*** Ha nincs folyékony füstöd, használhatsz füstölt paprikát a sima őrölt paprika helyett. (Nem lesz ugyanolyan füstös, de azért finom így is.)
Tápanyag információ
tálalási adag: teljes adag kalória: 380 kcal zsír: 2,5 g Szénhidrát: 74 g fehérje: 28 g
3.5.3251

Hasonló bejegyzések:

Mindenmentes mézeskalács II. (gluténmentes, vegán,...
Vegán rántott hal (TÉNÉ, gluténmentes)
Haltalanlé (vegán halászlé, TÉNÉ)
Egy nap teljes értékű növényi étrend - ősz

Kategória: dióféléktől mentes, élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, bab, hüvelyes, kence, magyaros, napi tucat, teljes értékű növényi étrend, tízórai, uzsonna, vacsora

Előző bejegyzés « Lencsefasírt hajdinával (gluténmentes, vegán)
Következő bejegyzés Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Fazekas Sándorné Mary mondta

    2018-11-08, 8:42 de.

    Kedves Nóri!

    Szeretném megkérdezni ,hogy a magtejek ártanak-e, ha gyulladás van a szervezetben. Mert pl fog problémám van, és a szájsebészeten azt mondták, hogy ne fogyasszak tejet,és tejterméket,mert a gátolják a gyulladás csökkenését. Ezért kérdezem,hogy van-e különbség a két tej hatásmechanizmusában,hiszen mindkettő tartalmaz fehérjét,igaz az egyik növényi a másik állati eredetűt.Előre is köszönöm a segítségedet,üdv.Fazekas Sándorné Mary

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-09, 4:34 du.

      Kedves Mary,
      igen, a növényi tejek mások ebből a szempontból, ezeket fogyaszthatod.

      Válasz
  2. Kiss Regina mondta

    2018-11-08, 4:34 du.

    Ez fenseges! Csak annyit modositottam, hogy rendes fokhagymat hasznaltam. Szuper recept!

    Válasz
  3. Viki mondta

    2018-11-09, 12:28 du.

    Nóri! Jézusom! Elkészîtettem, ez valami mennyei. Köszönöm a receptet, azt külön hogy megismertettél a római köménnyel…az az illat.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-09, 4:30 du.

      <3 Igen, nálam is szerelem volt első szuszra. :)

      Válasz
  4. Amaki mondta

    2018-11-12, 8:11 du.

    A provance-i fűszerkeverék helyett mit használhatok? Vagy el is hagyható?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-13, 8:43 du.

      A provence-i fűszerkeverékben rozmaring, oregano, kakukkfű és borsikafű van. Válassz ezek közül vagy el is hagyhatod. 🙂

      Válasz
  5. Gwen mondta

    2018-11-29, 10:25 de.

    Szerinted, ha ezt kicsit szárazabbra készítem és bezacskózom kolbász-alakúra, akkor esetleg szeletelni is lehet?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-29, 4:07 du.

      Szerinte még kellene valami, amitől jobban megszilárdul. Pl. ha keversz hozzá egy kis csicseriborsólisztet is?

      Válasz
  6. Viri mondta

    2020-02-06, 8:44 du.

    Köszi a receptet nagyon finom bár kolbász krémmel nekem kicsit túlságosan paradicsomos. Legközelebb kipróbálom milyen ha lefelezem a pürét. (Külön köszi a dunsztos bab ötletet. Én 1.5- 2 dl-es üvegeket használok így ha csak kevés kell a salira akkor sem kell agyalni mi lesz a maradékkal 🙂 )

    Válasz
  7. Andrea Fekete mondta

    2020-05-11, 6:26 du.

    Pont ezt kerestem,mar alig varom,hogy elkeszitsem. Endometriozisom van es gyulladascsokkento dietan vagyok. Koszonet neked a munkadert es minden jot kivanok!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-16, 7:40 de.

      Köszönöm. 🙂 Gyors és tartós gyógyulást kívánok!

      Válasz
  8. Andrea mondta

    2020-06-25, 3:42 du.

    Kedves Nóri!

    Nagyon finom ez a kence, köszönet érte:) Már sokszor elkészítettem, csak füst nélkül. Vettem füstöt, mert kíváncsi vagyok, hogy azzal milyen lehet. Eddig nekem nem sikerült kolbászosra, arra gondoltam, hogy a füst miatt. A kérdéseim:)
    A füstöt a többi fűszerrel együtt teszed bele, azzal együtt főzöd?
    Hol tárolod felbontás után a füstöt?
    A kk mokkás vagy teáskanál?
    Ha rakottba teszed, akkor is leöntöd mondjuk egy növényi tejes öntettel, mint a rakott kelnél? Nem áztatja el?
    Köszi a válaszodat előre is.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-06-26, 12:50 du.

      Szia Andrea,
      a foly. füstöt nem érdemes sokat főzni, mert elillan. (A végefelé teszem bele.) A konyhapulton tárolom, semmi extra. Igen, általában teszek valami tejes vagy tejfölös cuccot a rakottakra. (Tejföl itt.)

      Válasz
  9. Kinga mondta

    2020-10-01, 10:17 du.

    Nagyon finom lett! 2,5 éves lányom nagykanállal ette

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-10-05, 1:42 du.

      Egészségére! 🙂

      Válasz

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Értékeld a receptet!:  

Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és kétgyermekes anya. Hosszú utat jártam be a 160g CH IR diétától a teljes értékű növényi étrendig. Többet rólam és az oldalról.

Friss hajtás életmód változtató program
Mindenmentes könyvek 20% kedveménnyel!

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recepteket kreáló gasztroblog-, szakácskönyv szerző és édesanya: hosszú utat jártam be a 160g CH IR étrendtől a teljes értékű növényi táplálkozásig. Többet rólam.

Hírlevél

Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:


megismertem és elfogadom.

Minden jog fenntartva© 2021 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum