• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Vegán kolbászkrém (gluténmentes)

2018-11-06 Írta: Andrási Nóra 19 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

A „mindennapi hüvelyesünk” rovat folytatódik. 🙂 Nem is olyan régen a Facebook követőimet kérdeztem, hogy mi legyen a következő megjelenő receptem és igen szoros versenyben ez a vegán kolbászkrém lett a második. Én is nagyon szeretem… Hogy, hogy nem, a kisfiam születése után (januári baba) csupa nagyon kalóriadús, nagyon „magyaros” dologra vágytam: kolbász, zsíros kenyér, rakott krumpli, rántott dolgok… 😀 Akkoriban alkottam ezt a kencét is.

Vegán kolbászrém (gluténmentes, vegán) | mindenmentes.hu

Vegán kolbászkrém !?

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Igazából arra jutottam vegán kolbász dolgában, hogy megfelelően fűszerezve (nem sajnáljuk belőle…) szinte bármilyen hüvelyes vagy gabonaféle elmenne kolbásznak. 🙂 Ez itt most jól kenhető állagú lesz, de ha ugyanezt a kencét turmixolás helyett kicsit szárazabbra készítitek és darabosabbra hagyjátok, remek vegán kolbász-helyettesítőt kaptok pl. rakott krumplihoz. 😉

Régebben a kencéimet igyekeztem minél alacsonyabb szénhidrát-tartalommal „megúszni”, de mióta tudom, hogy a hüvelyesek rendszeres fogyasztásával milyen szuper eredményeket lehet elérni az inzulinrezisztenciával kapcsolatban (erről itt írtam részletesen), azóta erre a műfajra is úgy tekintek, mint egy lehetőségre, hogy minél több hüvelyest magamba tömjek, úgyhogy jó vastagon kenem azt a kenyeret… 😉

Vegán kolbászrém (gluténmentes, vegán) | mindenmentes.hu

Gyerekbarát

Ez a kence eredetileg nemcsak miattam, hanem elsőszülött nagylányom miatt is készült – amikor családilag növényi étrendre tértünk, ő éppen kolbász- és sajtevő korszakát élte – ezzel és bolti kész növényi sajtokkal sikerült simábban vennünk ezt a kanyart. Készíthető „felnőtt változatban” is – a paprikás fűszereket tetszés szerinti arányban csípősre cserélheted.

Vegán kolbászrém (gluténmentes, vegán) | mindenmentes.hu

Inzulinrezisztenciával

Inzulinrezisztenciával (is) érdemes rendszeresen hüvelyeseket fogyasztani. Ha számolod a szénhidrát tartalmat: a receptben a teljes adag tápanyag értékeit tüntettem fel! Egy negyed adag 18,5 g CH-t tartalmaz – egy szelet szénhidrát csökkentett kenyérrel belefér reggelire is. Mártogathatod nyers répával, karalábéval, retekkel, uborkával is, úgy még gazdaságosabb szénhidrát szempontból.

Ezt a receptet is friss kétgyermekes anyaként hoztam össze, ennek megfelelően az elkészítése sokkal rövidebb időt vesz igénybe, mint elolvasni ezt a bejegyzést. (Vagy megírni… 🙂 )

Vegán kolbászrém (gluténmentes, vegán) | mindenmentes.hu

Vegán kolbászkrém (gluténmentes)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Húsmentes, vegán kolbászkrém. Rakott ételekbe is szuper opció - "vegán kolbász".
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 20 minutes mins
Főzési idő 10 minutes mins
Össz. idő 30 minutes mins
Étel típusa kence, szendvicskrém
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 4 személyre (egy bögrényi, kb. 8 szelet kenyérhez)
Energia tartalom 380 kcal

Hozzávalók
 

  • 1 konzerv vörösbab bolti vagy házi*
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1-2 ek. olívaolaj vag kókuszzsír**
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 1 ek. paprikakrém "Anna" vagy "Pista"
  • 1 kk. őrölt paprika
  • 1 kk. provence-i fűszerkeverék
  • 1/2 kk. fokhagyma por
  • 1/2 kk. őrölt kömény
  • 1 kk. római kömény
  • 2 kk. folyékony füst***
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Vágd apróra a vöröshagymát és kezdd el sütni az olajon.
  • Közben a fűszereket keverd össze egy kis tálban (mindent a bab kivételével) - így egyszerűbb lesz egy mozdulattal beleborítani a serpenyőbe.
  • Amikor a hagyma üveges, add hozzá a fűszeres keveréket, és forrósítsd fel, amíg jó illata lesz.
  • Tedd a serpenyőbe a leszűrt babot is, jól keverd át. Ha szárazabb kencét szeretnél, vagy "kolbászmorzsa" lesz pl. paprikás krumpliba, akkor süsd egy kicsit tovább.
  • Tedd az egészet aprítógépbe és turmixold ízlés szerint "morzsásra" vagy krémesre. (Ha nincs aprítód, villával is össze tudod törni.)

Megjegyzések

* Amikor időm engedi, beáztatok és másnap puhára főzök 500g vörösbabot, majd 4 részletben befőttes üvegben dunsztolom vagy beteszem a fagyasztóba. Ebből egy adag kb. megfelel egy bolti konzervnek.
** Ha olajmentesen szeretnéd készíteni, zsiradék helyett használhatsz néhány evőkanál zöldségalaplevet vagy akár vizet is.
*** Ha nincs folyékony füstöd, használhatsz füstölt paprikát a sima őrölt paprika helyett. (Nem lesz ugyanolyan füstös, de azért finom így is.)

Tápérték információ

Adag: 1 adagKalória: 380kcalSzénhidrát: 74gFehérje: 28gZsír: 2.5g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, bab, hüvelyes, kence, magyaros, napi tucat, TÉNÉ, tízórai, uzsonna, vacsora

Előző bejegyzés « Lencsefasírt hajdinával (gluténmentes, vegán)
Következő bejegyzés Mindenmentes rakott krumpli brokkolival (vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Fazekas Sándorné Mary mondta

    2018-11-08, 8:42 de.

    Kedves Nóri!

    Szeretném megkérdezni ,hogy a magtejek ártanak-e, ha gyulladás van a szervezetben. Mert pl fog problémám van, és a szájsebészeten azt mondták, hogy ne fogyasszak tejet,és tejterméket,mert a gátolják a gyulladás csökkenését. Ezért kérdezem,hogy van-e különbség a két tej hatásmechanizmusában,hiszen mindkettő tartalmaz fehérjét,igaz az egyik növényi a másik állati eredetűt.Előre is köszönöm a segítségedet,üdv.Fazekas Sándorné Mary

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-09, 4:34 du.

      Kedves Mary,
      igen, a növényi tejek mások ebből a szempontból, ezeket fogyaszthatod.

      Válasz
  2. Kiss Regina mondta

    2018-11-08, 4:34 du.

    Ez fenseges! Csak annyit modositottam, hogy rendes fokhagymat hasznaltam. Szuper recept!

    Válasz
  3. Viki mondta

    2018-11-09, 12:28 du.

    Nóri! Jézusom! Elkészîtettem, ez valami mennyei. Köszönöm a receptet, azt külön hogy megismertettél a római köménnyel…az az illat.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-09, 4:30 du.

      <3 Igen, nálam is szerelem volt első szuszra. :)

      Válasz
  4. Amaki mondta

    2018-11-12, 8:11 du.

    5 stars
    A provance-i fűszerkeverék helyett mit használhatok? Vagy el is hagyható?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-13, 8:43 du.

      A provence-i fűszerkeverékben rozmaring, oregano, kakukkfű és borsikafű van. Válassz ezek közül vagy el is hagyhatod. 🙂

      Válasz
  5. Gwen mondta

    2018-11-29, 10:25 de.

    Szerinted, ha ezt kicsit szárazabbra készítem és bezacskózom kolbász-alakúra, akkor esetleg szeletelni is lehet?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2018-11-29, 4:07 du.

      Szerinte még kellene valami, amitől jobban megszilárdul. Pl. ha keversz hozzá egy kis csicseriborsólisztet is?

      Válasz
  6. Viri mondta

    2020-02-06, 8:44 du.

    Köszi a receptet nagyon finom bár kolbász krémmel nekem kicsit túlságosan paradicsomos. Legközelebb kipróbálom milyen ha lefelezem a pürét. (Külön köszi a dunsztos bab ötletet. Én 1.5- 2 dl-es üvegeket használok így ha csak kevés kell a salira akkor sem kell agyalni mi lesz a maradékkal 🙂 )

    Válasz
  7. Andrea Fekete mondta

    2020-05-11, 6:26 du.

    5 stars
    Pont ezt kerestem,mar alig varom,hogy elkeszitsem. Endometriozisom van es gyulladascsokkento dietan vagyok. Koszonet neked a munkadert es minden jot kivanok!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-05-16, 7:40 de.

      Köszönöm. 🙂 Gyors és tartós gyógyulást kívánok!

      Válasz
  8. Andrea mondta

    2020-06-25, 3:42 du.

    5 stars
    Kedves Nóri!

    Nagyon finom ez a kence, köszönet érte:) Már sokszor elkészítettem, csak füst nélkül. Vettem füstöt, mert kíváncsi vagyok, hogy azzal milyen lehet. Eddig nekem nem sikerült kolbászosra, arra gondoltam, hogy a füst miatt. A kérdéseim:)
    A füstöt a többi fűszerrel együtt teszed bele, azzal együtt főzöd?
    Hol tárolod felbontás után a füstöt?
    A kk mokkás vagy teáskanál?
    Ha rakottba teszed, akkor is leöntöd mondjuk egy növényi tejes öntettel, mint a rakott kelnél? Nem áztatja el?
    Köszi a válaszodat előre is.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-06-26, 12:50 du.

      Szia Andrea,
      a foly. füstöt nem érdemes sokat főzni, mert elillan. (A végefelé teszem bele.) A konyhapulton tárolom, semmi extra. Igen, általában teszek valami tejes vagy tejfölös cuccot a rakottakra. (Tejföl itt.)

      Válasz
  9. Kinga mondta

    2020-10-01, 10:17 du.

    Nagyon finom lett! 2,5 éves lányom nagykanállal ette

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-10-05, 1:42 du.

      Egészségére! 🙂

      Válasz
  10. Kinga mondta

    2024-08-13, 6:13 du.

    Kedves Nóri!
    Most találtam rá nemrég az oldaladra és ez az első recept amit kipróbáltam!
    Csak szuperlatívuszokban tudok erről a „kolbászkrèmről” beszélni. Isteni, mennyei, nem tudok vele betelni. Köszönöm!
    A többi receptet is ki fogom próbálni!
    További jó munkát kívánok, Kinga.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-08-16, 6:05 de.

      Nagyon örülök, hogy ízlett! 🙂

      Válasz
  11. Lázárné Prucsi Katalin mondta

    2024-10-05, 9:15 de.

    Kedves Nóri!
    Nekem hiányzik belőle a só. De picit tettem bele, és így mennyei.
    Nagyon köszönöm a munkádat!
    Katka

    Válasz
5 from 3 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.