• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Mindenmentes palacsinta egyszerűen (gluténmentes, vegán)

2019-03-05 Írta: Andrási Nóra 39 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

„Anya, süssünk palacsintát!” A palacsintasütés nálunk nem csak a kulináris élvezetről szól, hanem afféle csapatépítő tréning: a kislányom felül a konyhapultra és minden palacsinta között megkeveri a tésztát, megkeni a palacsintasütőt, és sütés közben őrzi a maradék tésztát, nehogy kiboruljon. 🙂 A kisfiam születése után lett egyfajta rituális jellege a palacsintasütésnek: ez volt a „mi időnk”, amikor alvó bébivel a hátamon végre „kettesben” alkothattunk valami finomat. Kellett hát egy nagyon egyszerű mindenmentes palacsinta recept: volt már ilyen a blogomon (itt), de ez az új változat gyorsabban megsül és könnyebben kezelhető.

Mindenmentes palacsinta egyszerűen (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Mindenmentes palacsinta

Ez a palacsinta glutén-, tej-, tojás- és cukormentes, vegán, IR-barát is. Találkoztam már a bioboltokban palacsinta porkeverékekkel és nem teljesen értettem, hogy minek a felhajtás? Nagyon egyszerűen is lehet mindenmentes palacsintát sütni: mindössze hajdinaliszt és tápióka keményítő kell hozzá (a keményítő a lisztek 20%-a, így IR-barát is). Én turmix géppel szoktam összekeverni a tésztát: így tuti nem lesz csomós és pillanatok alatt megvan. Ráadásul a turmix kehelyből a palacsinta sütőbe önteni is könnyű.

A fotókon is láthatjátok, hogy ez a palacsinta rugalmas, tekerhető, nem törik, nem szakad: tényleg olyan, mint az „eredeti”. Nagyrészt hajdina lisztből készül, de ne izgulj, frissen alig érezhető rajta a hajdina íze. Ha elteszed őket tányér között, akkor másnap is tekerhető lesz, de minél többet áll, annál erősebben hajdina íze lesz. Szép vékonyra lehet sütni – bevallom, én kicsit vastagabbra szeretem sütni, de a fotók kedvéért most hígabbra kevertem a tésztát, hogy lássátok: így is lehet. 🙂

Mindenmentes palacsinta egyszerűen (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Tavaly január óta várom, hogy megírjam végre ezt a receptet – sajnos sosem sikerült annyit sütnünk, hogy jusson egy másnapi fotózásra, így végül a kisfiam reggeli alvása alatt sütöttem egy adagot és vele együtt fotóztam. A kislányommal sokáig sütés közben meg is ettük az összeset. 🙂 Most már tudunk annyi önuralmat gyakorolni, hogy leüljünk vele az asztalhoz és még Apának is hagyunk. Képzeljétek, a kisfiam nem szereti a palacsintát, pedig egyébként mindent megeszik – a zsírkrétát is… Ki érti ezt? A kislányomtól eddig a legkomolyabb kritika a következő volt: „Anya, ez a palacsinta túl finom, már nem tudok többet enni belőle.”

 

Mi szinte csak a palacsintázáshoz tartunk itthon baracklekvárt, mert szerintem azzal az igazi. 🙂 Neked milyen a kedvenc palacsintád? Írd meg hozzászólásban, hogy mit töltenél bele!

Mindenmentes palacsinta egyszerűen (gluténmentes, vegán) |mindenmentes.hu

Mindenmentes palacsinta egyszerűen (gluténmentes, vegán)

Szerző: Mindenmentes Nóri
Mindenmentes palacsinta csodalisztek nélkül: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, IR-barát recept.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 5 minutes mins
Főzési idő 30 minutes mins
Össz. idő 35 minutes mins
Étel típusa palacsinta
Mentesség gluténmentes, vegán
Adagok száma 10 db
Energia tartalom 87 kcal

Hozzávalók
 

  • 200 g hajdinaliszt
  • 50 g tápióka keményítő
  • csipet kurkuma*
  • 400 g vagy 450g ml víz (vastagabb/vékonyabb palacsintákhoz)
  • olívaolaj vagy kókuszzsír a sütéshez
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • Először öntsd turmixgépbe a vizet, majd szórd a tetejére a hajdinalisztet és a tápióka keményítőt.
  • Turmixold össze alaposan, hagyd állni pár percet és már sütheted is.
  • Én nagyon vékonyan, szilikon ecsettel szoktam átkenni a palacsintasütőt két palacsinta között. Vastagságtól függően kb. 10 db 22 cm átmérőjű palacsintára elég ez a mennyiség.

Megjegyzések

* Kurkumát azért szoktam tenni bele, hogy szebb színe legyen és mert a kurkuma is szerepel a napi tucat listán. Ha nincs otthon, hagyd ki nyugodtan.
Én szándékosan nem írtam bele sót és édesítőt, mert ezek nélkül készítem: a sózást is erősen visszafogtuk a teljes értékű növényi táplálkozás jegyében, édesíteni pedig egyébként sem szoktam (úgyis édes a töltelék). Ezeken változtathatsz ízlésed szerint.

Tápérték információ

Adag: 1dbKalória: 87kcalSzénhidrát: 18.8gFehérje: 2.5gZsír: 1gRost: 2.5g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, olajos magoktól mentes, szójamentes, tejmentes, tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: 30 perc, palacsinta, TÉNÉ, uzsonna, vacsora

Előző bejegyzés « Babázni egyszerűen: természetesen, kevesebb hulladékkal
Következő bejegyzés Mindenmentes zabos cipó (gluténmentes, rizsmentes, olajmentes, vegán) »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Bősze Éva mondta

    2019-03-06, 12:37 de.

    Kedves Nóri, a tápióka keményítő helyett nem lehetne valami más alternatíva? Gondolom ez a tojást helyettesíti hogy össze figja. úgy tudom a tápióka keményítő igen magas keményítő tartalmú és a magas keményítő tartalmú ételt célszerű elkerülni, mert megdobja a vércukor szintet a GI-e is magas ha jól tudom, köszönöm. Éva

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-06, 9:13 de.

      Igen, a keményítő gyorsan felszívódó szénhidrát, de gluténmentes sütésnél állagjavítás céljára használható, ha jól emlékszem max. 30%, de én inkább 20%-ig megyek vele.

      Válasz
  2. Renáta mondta

    2019-03-06, 11:29 de.

    Szia Nóri!

    Köszönjük a receptet! MI nagyon szeretjük az almás palacsintát: a durvára reszelt almát jó sok fahéjjal keverem össze, és állni hagyom, hogy jól megbarnuljon, ezt töltöm a palacsintába.

    A fahéj egészen elvarázsolja, elég édesnek tűnik, nem szükséges bele semmilyen édesítő..

    További jó munkát!

    Reni

    Válasz
  3. Nagy Andrea mondta

    2019-03-06, 8:04 du.

    5 stars
    Szia Nóri, ma megsütöttem a recepted alapján ezt a hajdinapalacsintát. A vastagabb verziót váladztottam, a kevesebb vízzel. Azt nem tudtam, hogy mennyi ideig kell sütni oldalanként, a tiéd olyan szép a fotón. Én úgy éreztem, mintha félig sült volna meg az enyém. Köszönöm, ha tudsz segíteni.
    Andi

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-07, 8:53 de.

      Szia,
      nem szoktam mérni, pár perc oldalanként. Akkor szoktam megfordítani, amikor könnyen feljön és a széle kezd meg pirulni, aztán kicsit megpirítom a másik oldalát is.

      Válasz
  4. Anna mondta

    2019-03-07, 12:18 du.

    5 stars
    Szia Nóri!
    Tegnap megsütöttem a palacsintát. Szuper lett! Saját mentás cseresznye lekvárral és egy kis darált dióval egészen elképesztő.
    Tényleg olyan ízű, mint a hagyományos palacsinta. Azonnal elfogyott az egész. Köszi a receptet!

    Válasz
  5. Milla mondta

    2019-03-10, 2:04 du.

    5 stars
    Én is megcsináltam és nagyon finom! Szerinted kölesliszttel működhet hajdina liszt helyett? Ajándékba kaptunk egy tonnát… 🙂

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-03-11, 2:15 du.

      Igen! Épp a múlt héten írta egy olvasóm, hogy ő azzal szokta. 🙂

      Válasz
  6. Hajni mondta

    2019-03-27, 3:05 du.

    5 stars
    Szia Nóri! A legjobb palacsinta, amit eddig készítettem. Még egy picit több vizet tettem bele, így hajszálvékony lett (oldalanként 1 perc sütés elég volt), de nem lyukacsos, mint azzal a palacsintakeverékkel, amiből eddig sütöttem. Köszi a receptet!

    Válasz
  7. Kata mondta

    2019-03-30, 6:34 du.

    Kedves Nóri, sajnos nekem úgy leragadt, hogy már a negyedik próbálkozás áll feladtam. Olívaolajjal kentem a palacsintasütőt. Illata jó volt. Fogalmam sincs mit csináltam rosszul. Köszönöm válaszod.

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-04-01, 8:11 de.

      Szia,
      vártál eleget? Én mindig túl korán akarom megfordítani, és akkor még ragad. Amikor a széle kezd magától felpöndörödni, akkor próbáld!

      Válasz
      • Kata mondta

        2019-04-03, 5:54 du.

        Köszönöm a tippet, később eszembe jutott, hogy kevés kókuszvirág cukrot tettem bele, lehet hogy nem kellett volna….

        Válasz
        • Mindenmentes Nóri mondta

          2019-04-04, 1:27 du.

          Igen, simán lehet, hogy attól ragadt le.

          Válasz
    • zildi mondta

      2020-02-04, 11:34 de.

      A cukortól ragad.

      Válasz
  8. Vincze Eva mondta

    2019-03-31, 11:07 de.

    5 stars
    Aki probalt mar mindenmentes palacsintat sutni az tudja milyen nehez egy jol mukodo receptet osszehozni. GRATULALOK es koszonom! Ez valoban szuperjol bevalt!

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-04-01, 8:13 de.

      <3

      Válasz
  9. Eszter mondta

    2019-04-09, 3:53 du.

    5 stars
    Egyik szombat reggel nálunk is ilyen palacsinta készült. 🙂 Egy kicsit eltúloztam a kurkuma mennyiségét, de azért így is elfogyott egy pár perc alatt… 😉 Köszönöm a receptet!

    Válasz
  10. Szilvi mondta

    2019-08-30, 2:40 du.

    szia!
    már régóta a hajdinaliszten tanakodom, hogy hogy lehetne megúszni a félkilónkénti műanyagzacskót…
    szerinted ezt a palacsintát meg lehetne úgy csinálni, hogy 20 dkg szemes hajdinát reggel beáztatok, aztán ebédkor leöblítem, s a többi hozzávalóval együtt turmixolom?
    (a kávéfőzővel darálás nekem nem jött be, kinyiffant a darálóm tőle, úgyhogy azzal nem kísérleteznék.)

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-09-02, 9:46 de.

      Simán! 🙂

      Válasz
      • Szilvi mondta

        2019-10-03, 1:00 du.

        jelentem, megcsináltam, férj szerint jobb lett, mint liszttel 🙂 szóval a jövőben az áztatós hajdina módszerét fogom követni.

        Válasz
        • Ildikó mondta

          2024-01-26, 6:27 du.

          Mondd, hogy eltűnt belőle az a jellegzetes hajdina íz!!!

          Válasz
          • Andrási Nóra mondta

            2024-01-27, 3:41 du.

            Én nem érzem rajta… Sajnos csak akkor derül ki, ha kipróbálod. Zabból is jó palacsintát lehet ám sütni… 😉

  11. Éva mondta

    2019-10-01, 5:45 du.

    Szia! A palacsintához síma vizet, vagy ásványvizet használsz?

    Válasz
    • Mindenmentes Nóri mondta

      2019-10-02, 10:43 de.

      Menteset! 😀

      Válasz
  12. Kulcsár Norbert mondta

    2020-04-23, 6:29 de.

    Érdekes, hogy a csipet sót kihagyod a teljes értékű növényi táplálkozásra hivatkozva, de olajat és keményítőt is használsz. Elkészítettem tapadásmentes sütőben olaj nélkül, a keményítő helyett zablisztet használtam. Nem tudom, milyen az eredeti recept szerint, de jó állagú, ízletes palacsinta lett a végeredmény, ami így már teljes értékű is. De a kiindulási pont a te recepted volt, úgyhogy hálás vagyok érte.

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-04-23, 12:34 du.

      Azt hagytam el először, amit a legkönnyebb volt. Egyébként egy serpenyő kenésnyi olaj pont belefér még Neal Barnard doki szerint is. 😉 Fejlődöm, így mindig lesznek jobb receptek az oldalon. Azóta már vöröslencse-hajdina-zab alapon készül a palacsinta mifelénk, csak így még nem került fel (kb. ilyen tészta, csak hígabb). Ill. az kicsit vastagabb is, itt szempont volt, hogy olyan nagyi-féle klasszikus, vékony palacsinta legyen. Písz! 🙂

      Válasz
  13. Zsigmond Attila mondta

    2020-12-21, 6:13 du.

    Nagyon jó recept ! Sót raktam még bele, az azért kell a jó emésztéshez , legyen sav a gyomornak .

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-01-04, 8:21 de.

      😀 Örülök, hogy bevált!

      Válasz
  14. Spiegelberger Márta mondta

    2021-07-28, 3:08 du.

    Szia Nóri!
    Nagyon jó a recept!
    Köszönöm szépen
    Isteni a palacsinta.
    Olyan lett mint Neked.
    Köszönöm
    Üdvözlettel: Márti

    Válasz
  15. Laura mondta

    2021-10-07, 1:15 du.

    Szia Nóri!
    A tápióka keményítő helyett lehet kukorica keményítőt használni? Van ezzel kapcsolatban valamilyen tapasztalatod?
    Köszi!
    Laura

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-10-07, 1:34 du.

      Szia Laura,
      ide nem javaslom, mert törékennyé tenné a palacsintát.
      Sorry,
      N.

      Válasz
  16. Gabi mondta

    2022-08-18, 6:55 du.

    Szia Nóri!
    Fiam hisztamin intolerancia miatt a gabonák közül csak rizst ehet. Szerinted barna rizslisztből is meg lehet csionálni ezt a palacsintát?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-08-19, 9:17 de.

      Szia Gabi,
      nem vagyok képben – hüvelyeseket, vörös lencsét ehet? Én abból próbálnám meg, a rizs nem a legjobb palacsinta alapanyag. Esetleg úgy, hogy fele rizs, fele lencse (áztatva, turmixolva), esetleg kovászolva…

      Válasz
  17. M Erika mondta

    2022-09-15, 3:24 du.

    5 stars
    Köszönöm a receptet! 🙂 Tudnál ajánlani fincsi töltelék recepteket, ötleteket?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2022-09-16, 11:01 de.

      Nekem a krémsajtos-lekváros, krémsajtos-zöld leveles, simán lekváros, magvajas-lekváros a kedvenceim. 🙂

      Válasz
  18. Zsuzska mondta

    2024-04-30, 1:10 de.

    5 stars
    Szia Nori.
    a tapioka kemenyitot mivel tudnam helyettesiteni????
    konjakliszttel pl??

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-04-30, 11:00 de.

      Szia Zsuzska,
      azzal nem, de nyílgyökérliszttel igen.
      N.

      Válasz
  19. Princzes Katalin mondta

    2025-04-20, 1:54 du.

    Kedves Nóra! Elkészítettem a recept szerint a vastag verziót, csipet sóval. Tejszín sűrűségű lett a tészta, összeállítás után azonnal sütöttem. A sütést a legmagasabb hőmérsékleten, kiolajozott serpenyőben csináltam, de nem kapott színt, mint ahogy a képen, illetve minél tovább sütöttem, annál jobban kiszáradt, töredezett a széle. A tészta higítása után ugyanezt tapasztaltam.Mi a trükk?

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2025-04-21, 9:28 du.

      Hűha, sajnos nem tudom megmondani, hol lehet az eb elhantolva, szerintem jól csináltad.

      Válasz
5 from 8 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.