• Ugrás az elsődleges navigációhoz
  • Skip to main content
  • Ugrás az elsődleges oldalsávhoz
  • Ugrás a lábléchez

Nóra mindenmentes konyhája

Inzulinrezisztenciától a teljes értékű növényi étrendig.

  • Blog
  • Kurzusaim
    • Kéthetes TÉNÉ próbaétrend
    • Tízhetes TÉNÉ mentorprogram
  • Könyvek
    • Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
    • Mindenmentes könyvek
  • Receptek
  • Mindennapok
  • Kamrapolc

Mindenmentes mézeskalács II. (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

2020-12-09 Írta: Andrási Nóra 21 hozzászólás

Ugorjunk a recepthez!

Már szerepel egy „mézetlen kalács” a blogomon (itt): ő cukormentes, lowcarb,keményebbre sülő változat, még a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) előtt készült. Éppen ezért szerettem volna frissíteni a mindenmentes mézeskalács kínálatot a TÉNÉ változattal: az új finom puha sütés után, de pár nap alatt keményebbre szárítható. Mindkét recept vegán és gluténmentes.

Ez a recept egyébként hihetetlenül egyszerű: 8 hozzávalóból, egyetlen tálban, kb. 10 perc alatt összegyúrható, és egy óra pihenés után szaggatható. Az állaga teljesen gyerekbarát, nem ragad, álom vele dolgozni.

Mindenmentes mézeskalács (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyv

Mindenmentes mézeskalács

Miben más ez a mézeskalács az előző változathoz képest? Mindkét mézeskalács receptem vegán és gluténmentes, de míg az előzőnél az volt a szempont, hogy minél alacsonyabb szénhidrát-tartalommal „ússzam meg” a sütést, addig a TÉNÉ változatban az a cél, hogy ha lehet, csak teljes értékű növényi hozzávalókat használjak. Teljes értékű az, amiből nem vettünk el semmit, és nem is adtunk hozzá semmit. Ezért került a tésztába teljes értékű liszt a keményítő helyett, és datolya szirup az édesítőszerek helyett. Így történt, hogy ez a mindenmetes mézeskalács nem hozzáadott cukor mentes: ha lowcarb, szénhidrát számolós IR étrendet követsz, akkor valószínűleg nem ezt keresed (hanem ezt).

Mindenmentes mézeskalács (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Mivel helyettesíthetem?

Mindig sokan kérdezitek, hogy mit mivel lehet csere-berélni, úgyhogy előre összegyűjtöttem pár dolgot.

A lisztek elég szabadon variálhatóak: köles, barna rizs, sőt darált vöröslencse is helyettesíthető bármelyik liszt helyett, vagy sütheted csak zab- vagy hajdinalisztből is. A vörös lencse szuperül kiemeli a fűszereket, de arra számíts, hogy állás közben egyre karakteresebb lesz az íze. A többi liszttel kapcsolatban csak arra figyelj, hogy picit több/kevesebb folyadék kellhet: a tészta frissen kicsit nedves, ragadós, egy óra állás után kell sima, rugalmas, gyúrható legyen. Ha repedezik, pici folyadékkal, ha ragad, pici liszttel javítsd.

Datolyaszirup helyett használhatsz agávé (vagy más) szirupot, ha nem akarod, hogy ilyen erős színe legyen a mézeseknek, de tudd, hogy az agávé szirup nem teljes értékű hozzávaló. Használhatsz ugyananyi datolyát is, vízben puhítva, de akkor robotgéppel aprítva kell összegyúrnod.

Mindenmentes mézeskalács (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

És akkor a recept:

Mindenmentes mézeskalács (gluténmentes, vegán, TÉNÉ) |mindenmentes.hu

Mindenmentes mézeskalács II. (gluténmentes, vegán, TÉNÉ)

Szerző: Andrási Nóra
Mindenmentes mézeskalács: tej-, tojás-, gluténmentes, vegán, TÉNÉ változat, 8 hozzávalóval, egyetlen tálban.
Kinyomtatom Elküldöm emailben
Előkészítés 1 hour hr 10 minutes mins
Főzési idő 8 minutes mins
Össz. idő 1 hour hr 18 minutes mins
Étel típusa desszert
Mentesség gluténmentes, TÉNÉ, vegán
Adagok száma 700 g
Energia tartalom 322 kcal

Hozzávalók
 

  • 200 g hajdinaliszt
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 30 g lenmag darálva
  • 1 kk. mézeskalács fűszer*
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 3 ek. 90g magvaj (mandulavaj vagy kesuvaj)
  • 150 g növényi tej kókuszos zabtejet használtam
  • 150 g datolyaszirup**
Kapcsold be, hogy ne sötétüljön el a képernyőd főzés közben!

Elkészítés
 

  • A sütőt melegítsd elő alul-felül sütéssel 180 fokra.
  • Egy nagyobb tálban keverd össze a liszteket, a darált lenmagot, a fűszereket és a szódabikarbónát.
  • A közepébe készíts egy kis krátert, és tedd bele a magvajat, növényi tejet, datolya szirupot.
  • Gyúrd össze alaposan és egy órát pihentesd a konyhapulton.
  • Vékonyan lisztezett felületen nyújtsd fél centi vastagra, és szaggasd.
  • Süsd 8 percig, majd hagyd kihűlni.
  • Tárolhatod zárt dobozban, és puha marad, vagy szabad levegőn hagyhatod, és akkor pár nap alatt keményebb lesz (dísznek szerencsésebb).

Megjegyzések

* Ha nem szereted az erős fűszerezést, elég 1/2 kk. is.
** Az a datolyaszirup, amit hozzávalóknál linkeltem (Rapunzel), teljes értékű, mert egész datolyából és vízből készül. Ha nem tudsz/akarsz ilyet venni, készíthetsz otthon is: puha/vízbe áztatott datolyát turmixolj simára annyi vízzel, amennyivel éppen sikerül (minél kevesebbel).
Ízesítheted még vanília kivonattal, bio narancs reszelt héjával is.
Díszítésnek használhatsz magokat (csicserilével tudod felragasztani), vagy tojásmentes mázat az előző receptből.
8 napig tároltam eddig a legtovább, tehát eddig biztosan eltartható.

Tápérték információ

Adag: 100gKalória: 322kcalSzénhidrát: 50gFehérje: 11gZsír: 11gRost: 8.6gCukor: 15g
Kipróbáltad?Írd meg, hogy ízlett!

Hasonló bejegyzések:

Kurkuma latte - fűszerkeverék házilag

Amit az étrend-kiegészítők minőségéről mindenkinek...

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel...

Sütőben sült fánkok színes mázzal (gluténmentes, v...

Kategória: élesztőmentes, gluténmentes, szójamentes, tejmentes, Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ), tojásmentes, vegán, vegetáriánus Címkék: desszert, karácsony, keksz, TÉNÉ

Előző bejegyzés « Vegán rántott hal (TÉNÉ, gluténmentes)
Következő bejegyzés Egy nap teljes értékű növényi étrend – tél »

Reader Interactions

Hozzászólások

  1. Horváth Zsuzsanna mondta

    2020-12-10, 5:46 de.

    Kedves Nóri,
    a mavajat mivel tudom helyettesíteni?
    Köszi, Zsuzsa

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-12-10, 2:30 du.

      Más zsiradékkal, pl. olíva vagy kókuszolajjal. Ezekből fele-harmada is elég (próbáld ki), de így már nem teljes értékű.

      Válasz
  2. Fruzsina mondta

    2020-12-11, 1:25 du.

    Kedves Nóri,

    Problémát okoz a süti állagában ha a hajdinalisztet cserélem ki pl.: teljes kiőrlésű tönkölylisztre?

    Köszönöm: Fruzsi

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-12-13, 1:56 du.

      Szerintem nem.

      Válasz
  3. Viki mondta

    2020-12-14, 11:43 du.

    Szia! 🙂 Nagton szuper recept, köszi, hogy megosztod velünk. Allergiás vagyok sajna az olajos magvakra – lenmagot, ha csak elhagyom nem okozok nagy gondot szerinted? Vagy tojás helyett használod? Mert akkor cserélném útifűmaghéjrara vagy chia magra, akkor is maradjon a 30g? Vagy legyen gesztenyeliszt? Te mit javasolnál? Előre is nagyon köszi!

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2020-12-15, 10:31 de.

      Szia Viki,
      chia magból ugyanannyi kellene, vagy útifűmaghéj is jó, abból szerintem elég egy evőkanál.

      Válasz
      • Viki mondta

        2020-12-16, 9:18 du.

        De jó, nagyon köszi. 🙂 Be is tervezem és kipróbálom ezt is.

        Válasz
  4. ViZi mondta

    2020-12-21, 8:12 de.

    Saját őrlésű abliszt és árpaliszt keverékével csináltam meg és útifűmaghéjjal, illetve mézzel. A folyadék ezekhez az anyagokhoz picit sok volt, de 30-40 g lisztet még hozzágyúrtam és szuper formázható lett a tészta, 3 óra állás után. Igazi gyerekkompatibilis recept, mintha gyurma lenne. Dobozban tárolom, szuper puha. Köszönöm a receptet! 🙂

    Válasz
  5. Lilla mondta

    2020-12-21, 11:09 de.

    5 stars
    Szia! Szódabikarbóna helyett jó lesz sütőporral? Csak az van itthon.:/

    Válasz
    • Lilla mondta

      2020-12-22, 8:12 du.

      5 stars
      Köszönöm a receptet! Komolyan mondom, finomabb, mint a lisztes-mézes változat, és sütőporral (1 kk.) is működik!

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2021-01-04, 8:22 de.

        Na, most olvasom sorba. Szuper hír! 🙂

        Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2021-01-04, 8:21 de.

      Persze. 🙂 Remélem, megsütötted úgy is – már ünnepek előtti offline módban voltam, amikor kérdezted.

      Válasz
  6. Zsoozsy mondta

    2023-12-28, 7:55 du.

    5 stars
    Köszönöm ezt a tényleg egyszerű receptet, elkészítettem, némi itt-ott változtatással, de így is sikerült, köszönöm!!!
    A tényleg egyszerűsége miatt szeretem a legjobban, és hogy minden hozzávalója beszerezhető és nem káros, hanem sőt! 🙂
    Szerintem fogom még ezt máskor is elkészíteni! 🙂
    Köszönöm és ajánlom mindenkinek, aki bizonytalankodna még! 🙂

    Válasz
  7. Bori mondta

    2024-08-13, 10:13 du.

    Ha esetleg citromos-gyömbéres ízvilág a cél, akkor elég a mézeskalács fűszert szárított-reszelt citromhéjra és őrölt gyömbérre cserélni? Az arány ugyanannyi marad vajon?

    Válasz
    • Bori mondta

      2024-08-13, 10:15 du.

      Illetve a hajdina lisztet mivel helyettesíthetem (sajnos nincs itthon)? A csicseri liszt túl karakteres lenne? Vagy csak simán zabliszttel mehet az egész?

      Válasz
      • Andrási Nóra mondta

        2024-08-16, 6:06 de.

        A csicseri nagyon elvinné, maradj inkább a zabnál.

        Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-08-16, 6:05 de.

      Igen, és igen. 🙂

      Válasz
  8. Ági mondta

    2024-12-15, 9:41 du.

    Szia Nóri! Mogyoróvajjal tudom helyettesíteni a magvajat? Köszi szépen

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2024-12-16, 3:28 du.

      Persze! Ő is magvaj. 🙂

      Válasz
  9. Dyna mondta

    2025-01-10, 2:56 du.

    5 stars
    Kedves Nóri,

    köszönöm szépen a receptet, decemberben én is megsütöttem.
    Minden barátom és kollégám is megkóstolta (a hagyományos előtt, mint egészséges mézi -van, aki még nem érti a téné kifejezést teljesen, így egyszerűsítem a kérdést :D) és igazából mindenki dicsérte, hogy még nem evett ennyire jó egészséges mézit. Legközelebb csak picit több fűszerkeveréket teszek bele, szerintem még jobban állna neki.

    Tegnap ettem meg az utolsó darabokat, szóval egy hónapot simán kibír fém dobozban, nem lett semmi baja (dec. 14-én volt a sütögetős összejövetel). Szerintem még csinálok majd egy adagot 1-2 héten belül. 🙂

    Válasz
    • Andrási Nóra mondta

      2025-01-10, 2:57 du.

      De jó, köszi, hogy megírtad! 🙂

      Válasz
5 from 4 votes

Vélemény, hozzászólás? Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating




Elsődleges oldalsáv

Üdvözöllek!

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Itt tudhatsz meg többet rólam és az oldalamról.

Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe! - könyvFriss hajtás Elindulok! csomag
HÍRLEVÉL
Add meg a neved és az email címed, hogy minden friss bejegyzésről értesülhess:
Az adatkezelési tájékoztatót

Keresés

  • Mitől mentes?

Itt is láthattál

itt-is-lathattal-ff

Footer

A Szerzőről

Andrási Nóra vagyok: PCOS beteg kutató gyógyszerészből lettem mindenmentes recept kreátor és szerző, majd növényi étrend szakértő és mentor. Tudj meg többet rólam és az oldalamról.

Minden jog fenntartva© 2025 · Nóra mindenmentes konyhája Jognyilatkozat Adatvédelem Impresszum

Rate This Recipe

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.